花花見人啦....同唔知係唔係AV既PLANT=.=

作者: littlejojo 發表于 2008-1-18 21:37:08
1466 9
公司朵花花終於見人啦...好靚女呀佢...
不過就唔知佢叫咩名...唔知咁多位有無人知呢?
另外仲有一棵係同事係屋企拎返去公司既,佢話係佢屋企人買種子種大既...
買果陣又係叫'紫羅蘭'架喎D種子....不過...我就唔覺似係...
麻煩咁多位又幫我睇睇呀...

大頭相...幾靚女

大頭相...幾靚女

側面=V=

側面=V=

自稱紫蘿蘭=.=

自稱紫蘿蘭=.=
sel 發表於 2008-1-18 21:47:21 |顯示全部樓層
原帖由 littlejojo 於 2008-1-18 21:37 發表
公司朵花花終於見人啦...好靚女呀佢...
不過就唔知佢叫咩名...唔知咁多位有無人知呢?
另外仲有一棵係同事係屋企拎返去公司既,佢話係佢屋企人買種子種大既...
買果陣又係叫'紫羅蘭'架喎D種子....不過 ...
The first one is African Violet 非洲紫羅蘭 & the second one is Stock 紫羅欄/紫羅蘭 or 麝香/日本麝香(Hong Kong name)
回復

charles604498 發表於 2008-1-18 22:14:18 |顯示全部樓層
果棵點會係紫羅蘭,你比人呃啦,佢應該都係紫羅蘭親戚,但唔知係咩植物
回復

sel 發表於 2008-1-18 22:26:21 |顯示全部樓層
Take a look la, the 2nd plant is Stock
http://seeds.thompson-morgan.com/uk/en/list/full-index/s/15

From Taiwan gardening web -  http://forums.plant-seeds.idv.tw/archive/index.php/t-1388.html
花市中有好多種植物都叫紫羅蘭,真讓人搞不清.....
有時候是花市老闆的促銷手法,有時候是翻譯的譯名,
到底哪一種才是紫羅蘭呢?

三色紫羅蘭(三色菫)~~ (Pansy)
又稱人面花,貓兒臉,屬菫菜科一年生草本,原產歐洲.
株高10~20公分,葉倒卵形,葉緣有波狀淺裂,
花期春季,頂生或腋生,唇瓣與側瓣具有鮮麗色彩.

非洲紫羅蘭(非洲菫)~~ (African Violet)
又稱聖保羅,屬苦苣苔科宿根草本,原產東非.
株高8~15公分,葉形有卵形,圓形,心形或斑葉,
花形有單瓣,重瓣,平瓣,皺瓣之分,花色豐富,
並有斑點,條紋,鑲邊等變化.

紫羅蘭~~ (Stocks)
又稱紫羅欄花,屬十字花科一年生草本,原產地中海沿岸.
株高30~60公分,葉橢圓形互生,花頂生成串,
花形有單瓣或重瓣,並具有香味.

蔓性紫羅蘭(蒜香藤)~~
又稱紫鈴藤,屬紫葳科常綠蔓性藤本,原產印度.
全株均有濃烈大蒜味道,具卷鬚,葉橢圓形對生,
春秋開花,聚繖花序,花冠筒狀,粉紅或粉紫色.

看了以上的介紹,趕快去看看你種的到底是哪一種紫羅蘭吧!
回復

littlejojo 發表於 2008-1-18 22:36:14 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-1-18 21:47 發表
The first one is African Violet 非洲紫羅蘭 & the second one is Stock 紫羅欄/紫羅蘭 or 麝香/日本麝香(Hong Kong name)

HAHA~~~~同事個細佬真係比人呃左囉...
我就係睇黎睇去都睇唔出佢係AV...
回復

littlejojo 發表於 2008-1-18 22:37:02 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-1-18 22:14 發表
果棵點會係紫羅蘭,你比人呃啦,佢應該都係紫羅蘭親戚,但唔知係咩植物

正確係同事個細佬比人呃..佢仲專登帶返黎公司比我睇TIM...
唔緊要啦...當係識多樣野...
THX
回復

littlejojo 發表於 2008-1-18 22:37:58 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-1-18 22:26 發表
Take a look la, the 2nd plant is Stock
http://seeds.thompson-morgan.com/uk/en/list/full-index/s/15

From Taiwan gardening web -  http://forums.plant-seeds.idv.tw/archive/index.php/t-1388.html
花市中 ...

THX AR...好詳細呀....
真係一日未種出黎...都唔知比人呃左呀...
等我同事個細佬仲係咁日日等佢大.....HAHA~~~
不過D花花都幾靚呀....

回復

sel 發表於 2008-1-18 23:04:26 |顯示全部樓層
原帖由 littlejojo 於 2008-1-18 22:37 發表

THX AR...好詳細呀....
真係一日未種出黎...都唔知比人呃左呀...
等我同事個細佬仲係咁日日等佢大.....HAHA~~~
不過D花花都幾靚呀....
冇比人呃左呀, 名稱相同者, 再者, 非洲紫羅蘭(AV) 也不應簡稱為紫羅蘭!!
回復

marrynut 發表於 2008-1-19 09:43:57 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

唔知我盆幾時先開花呢~
回復

noel 發表於 2008-1-19 10:47:05 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

原來有咁多.......
回復