好難影呀 ! 點先可以影到 D 黑色既狗狗呀 ? PLEASE HELP ME !!!

作者: carlo 發表于 2010-7-21 20:16:39
4659 22
http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=67352

一向影黑色狗都係我死穴 !!!!!!   點都影唔到 !

tea cup poodle BB 3 囡囡 2.jpg

我唔想錯過佢地既成長過程呀 !

tea cup poodle BB 3 囡囡 3.jpg

唔該教吓我應該點影呀 !
tea cup poodle BB 男 4 107G.jpg

但係唔用閃光燈啊 !

唔該晒咁多位高手 !
小灰 發表於 2010-7-21 20:32:42 |顯示全部樓層
其實最大問題係欠曝(under exposure)
因為你映嘅背景同主體光暗對比相差太大,相機自動曝光後整體曝光正確但黑色主體狗狗咪under咗囉!睇吓咁會唔會好啲?

回復

carlo 發表於 2010-7-21 20:42:08 |顯示全部樓層
小灰 , 咁請問係味要用腳架曝光 ? 因為我手震架 THX
回復

孖吉 發表於 2010-7-21 20:46:22 |顯示全部樓層
小灰 , 咁請問係味要用腳架曝光 ? 因為我手震架  THX
carlo 發表於 2010-7-21 20:42

換個深色背景影就可以了
回復

小灰 發表於 2010-7-21 20:48:19 |顯示全部樓層
No la!如果你部相機有曝光補償(要+)、或者M Mode(加大光圈或減快門)就得啦!後製都OK!
回復

小白 發表於 2010-7-21 20:51:40 |顯示全部樓層
嘩 carlo...  恭喜你呀....  你現在共有幾隻狗呀..... 都好忙吓喎 add7icon
回復

carlo 發表於 2010-7-22 01:01:22 |顯示全部樓層
換個深色背景影就可以了
marcuslee 發表於 2010-7-21 20:46

仲要深色過黑色既背景 ......
回復

carlo 發表於 2010-7-22 01:02:10 |顯示全部樓層
No la!如果你部相機有曝光補償(要+)、或者M Mode(加大光圈或減快門)就得啦!後製都OK! ...
小灰 發表於 2010-7-21 20:48

仲要加 ...... 試吓先 , THX !
回復

carlo 發表於 2010-7-22 01:03:10 |顯示全部樓層
嘩 carlo...  恭喜你呀....  你現在共有幾隻狗呀..... 都好忙吓喎
小白 發表於 2010-7-21 20:51

唔多啦 !   9 隻 狗咋 MA !    

都真係好忙 , 不過好開心 !
回復

KUNO 發表於 2010-7-22 01:14:20 |顯示全部樓層
喺拍攝位置用重點測光對自己手掌測光,再鎖定曝光值拍攝.
要再準確啲就用18%灰卡測光.
回復

carlo 發表於 2010-7-22 03:44:00 |顯示全部樓層
要再準確啲就用18%灰卡測光. ...
KUNO 發表於 2010-7-22 01:14

岩岩試左好多 SETTING , 感覺都係唔好 !  用閃太利啦 !     請指教 !

茶杯貴婦狗 BB.jpg 茶杯貴婦狗 BB 2.jpg
回復

avery 發表於 2010-7-22 11:46:33 |顯示全部樓層
Take one photo, adjust EV from 0 to +1 gradually if exposure cannot meet your expectatioin ~ Continue adjusting until you get an acceptable photo  ~
回復

小白 發表於 2010-7-22 21:41:03 |顯示全部樓層
唔多啦 !   9 隻 狗咋 MA !     

都真係好忙 , 不過好開心 !
carlo 發表於 2010-7-22 01:03

回復

carlo 發表於 2010-7-23 17:41:42 |顯示全部樓層
Take one photo, adjust EV from 0 to +1 gradually if exposure cannot meet your expectatioin ~ Continu ...
avery 發表於 2010-7-22 11:46

多謝大大 , 已經聽您講做 : 茶杯貴婦狗 BB 餅餅 5.jpg 茶杯貴婦狗 mymy 媽媽.jpg 茶杯貴婦狗 mymy 媽媽 Puppy.jpg 茶杯貴婦狗 mymy 媽媽 Puppy 1.jpg 茶杯貴婦狗 mymy 媽媽 Puppy 2.jpg
茶杯貴婦狗 mymy 媽媽 2.jpg
回復

carlo 發表於 2010-7-23 17:42:18 |顯示全部樓層
小白 發表於 2010-7-22 21:41

咁開心 , 咩都抵番啦 !
回復

carlo 發表於 2010-7-23 17:43:48 |顯示全部樓層
要再準確啲就用18%灰卡測光. ...
KUNO 發表於 2010-7-22 01:14

而家仲未發揮到部相機應有功能
回復

小灰 發表於 2010-7-23 21:33:40 |顯示全部樓層
恭喜晒初見成果!
後製再推光啲暗位就perfect嘞!
回復

carlo 發表於 2010-7-26 19:45:12 |顯示全部樓層
恭喜晒初見成果!
後製再推光啲暗位就perfect嘞!
小灰 發表於 2010-7-23 21:33

請指教我可以點做 ? THX !

今日影既 : PET 茶杯貴婦狗 MYMY 3 生 BB 3.jpg PET 茶杯貴婦狗 MYMY 3 生 BB 4.jpg PET 茶杯貴婦狗 MYMY 3 生 BB 5.jpg PET 茶杯貴婦狗 MYMY 4.jpg
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-7-26 20:05:06 |顯示全部樓層
好~~~~~~好可愛呀add6icon
回復

carlo 發表於 2010-7-27 01:09:50 |顯示全部樓層
好~~~~~~好可愛呀
fanhoiyiu 發表於 2010-7-26 20:05

THX ~ 麻麻地啦 !
回復

12下一頁