求救的....有關木瓜樹問題

作者: ssss41357 發表于 2010-7-17 23:46:28
1825 10
求救的....有關木瓜樹問題

其實我在「農業植物」已開post. 但見未有朋友能幫忙,所以想在這裏再發問一次,因時間拖得太長我怕救唔到棵樹.

如有不妥請見諒.

---------------------------------------------------

http://www.hkplants.com/thread-55675-1-1.html

有關木瓜樹問題

本人數天前買入一棵木瓜樹,高4尺,有幾個初生木瓜,約網球至乒乓球size大小,看來很健康的.

買時原用橙黃色泥(山邊常見的),但只有約6寸高,我怕泥太少,風一吹樹會塌,所以買了4包唐泥,加上一些科學泥混合,加在橙黃色泥之上,每天早上淋水.

平日見在中午至5-6點有出太陽時樹葉會向下垂,約8點後又會升起,但第5天開始葉向下垂,一直未有升起,還有一些較低的葉變黃,沒精打彩的,本人也是,很擔心.

請問各位,是否我做錯了什麼?

現在我應如何做才能救回這棵木瓜樹?

還有一些種木瓜樹的心得可給我學習嗎?

請大家多多幫忙,謝謝各位.
kslee 發表於 2010-7-18 00:30:43 |顯示全部樓層
葉向下垂…估計是根吸唔到水。
跟木瓜樹的泥,通常都多菌又唔裗水(您嗅下D泥,可能會有D淤泥味),最好唔好要。不過木瓜好粗生,應該可以recover的。
回復

fnv234 發表於 2010-7-18 00:32:40 |顯示全部樓層
移植完唔應該即刻晒,要放喺比較陰嘅地方幾日,等佢生定D根
有花同果就唔應該換盆/泥同落肥,亦都唔好缺水/太多水
回復

小美 發表於 2010-7-18 00:51:10 |顯示全部樓層
木瓜樹......我原本都有幾棵, 但情況同你差唔多, 突然開始有d葉變黃及有退色....
後來發現面的背面有紅點. 原來係傳說中o既"紅蜘蛛"!! 原來呢個時間, 木瓜樹都好容易會染到紅蜘蛛. 我而家只剩番一棵, 希望可以保育到佢啦.
回復

ssss41357 發表於 2010-7-18 09:42:39 |顯示全部樓層
葉向下垂…估計是根吸唔到水。
跟木瓜樹的泥,通常都多菌又唔裗水(您嗅下D泥,可能會有D淤泥味),最好 ...
kslee 發表於 2010-7-18 00:30

謝謝你的回覆.

要用D裗水好D既泥?

咁應該用咩泥好D呢?
回復

ssss41357 發表於 2010-7-18 09:47:55 |顯示全部樓層
移植完唔應該即刻晒,要放喺比較陰嘅地方幾日,等佢生定D根
有花同果就唔應該換盆/泥同落肥,亦都唔好缺水/ ...
fnv234 發表於 2010-7-18 00:32

謝謝版主回覆.

但我而家真係唔知點做好,我為有先將佢放到較陰地方幾日,看看如何.

其實我每天淋水會否太多呢?
回復

ssss41357 發表於 2010-7-18 09:51:30 |顯示全部樓層
木瓜樹......我原本都有幾棵, 但情況同你差唔多, 突然開始有d葉變黃及有退色....
後來發現面的背面有紅點.  ...
小美 發表於 2010-7-18 00:51

謝謝你回覆.

嘩.....聽到我都驚.........

祝你那棵可健健康康,年年有收成啦,大家努力.
回復

kslee 發表於 2010-7-18 17:18:58 |顯示全部樓層
謝謝你的回覆.

要用D裗水好D既泥?

咁應該用咩泥好D呢?
ssss41357 發表於 2010-7-18 09:42

您原本唐泥+科學泥的組合已經ok!只要冧完水之后隔一陣,D多餘水分流得翻出來就可以喇。 ^^
回復

ssss41357 發表於 2010-7-18 23:33:17 |顯示全部樓層
明白! 明白!

唔該哂~
回復

阿晴 發表於 2010-7-19 10:27:18 |顯示全部樓層
d葉軟皮?
你換盆時會唔會抆傷咗根呀?
而家係盛夏,太曬太熱
日頭水分蒸發得快
可能傷到根或者根暫時未適應 :)
回復

ssss41357 發表於 2010-7-19 23:18:06 |顯示全部樓層
d葉軟皮?
你換盆時會唔會抆傷咗根呀?
而家係盛夏,太曬太熱
日頭水分蒸發得快
可能傷到根或者根暫時未適 ...
阿晴 發表於 2010-7-19 10:27

我冇換盆,只是加泥.

不過點都要多謝大家既幫忙.
回復