返回列表 發新帖

來自網友的苦科

作者: ht333147 發表于 2010-7-17 22:11:39
2314 51
tsoiyiu1009 發表於 2010-7-26 23:28:02 |顯示全部樓層
按常理是不會水份過多, 因為天台高溫, (之前是沒有盆底的, 淋過水很快流掉)小盆的泥土很快乾, 但我見其他兩 ...
ht333147 發表於 2010-7-26 22:20

你地講緊迷岩嗎?
迷岩太熱係會停止生長...一般黎講我覺得香港氣候迷岩放室外種好難種得好...
回復

ht333147 發表於 2010-7-26 23:29:38 |顯示全部樓層
未想過可以在室內種, 尤其是無空調的環境, 可以嗎?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-7-26 23:36:50 |顯示全部樓層
回復 42# ht333147

可以~好多花友都唔開冷氣都可以種得好好~
放窗台邊有足夠光源有生風空氣流通都ok~
回復

ht333147 發表於 2010-7-26 23:39:48 |顯示全部樓層
點搞好?
想試試一盆室內, 一盆室外, 比較那種環境好些.
但是現在只有一盆.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-7-26 23:55:26 |顯示全部樓層
點搞好?
想試試一盆室內, 一盆室外, 比較那種環境好些.
但是現在只有一盆. ...
ht333147 發表於 2010-7-26 23:39

orchid定irishuen既迷岩add3icon
擺係天台都無事應該有個球根撐住~
襯佢泥乾可挖出黎睇下~
有的話可以一開二,用球根再種,一但發芽起碼有兩三棵玩~
另外株植可以杆插~
回復

ht333147 發表於 2010-7-26 23:57:28 |顯示全部樓層
都想過可以自家繁殖出來試, 但是要稍等秋涼吧?
現在搞乜都死.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-7-27 00:03:58 |顯示全部樓層
回復 46# ht333147

不過我唔建議係室外搞......
回復

spinnet 發表於 2010-7-27 07:56:14 |顯示全部樓層
迷岩相對AV已很粗生, 但都不建議種在露天的室外. 尤其係天台. 現在天氣嚴熱, 下雨後再給猛烈太陽曬, 一些比較脆弱品種的葉片已抵受不了. 天台在下午有4,50度是閒事, 迷岩唔熱死已好彩. 這還未說蟲害的問題. 好似tsoiyiu1009 咁講, 放佢係屋內窗台邊有足夠光源有生風空氣流通就ok, 無冷氣都唔係大問題. 最多是減慢生長.
回復

ht333147 發表於 2010-7-27 22:10:10 |顯示全部樓層
村屋三樓, 日間都幾熱.
這是不熱衷種苦科的原因,
過多的生離死別並不好受.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-7-28 15:36:13 |顯示全部樓層
村屋三樓, 日間都幾熱.
這是不熱衷種苦科的原因,
過多的生離死別並不好受.
ht333147 發表於 2010-7-27 22:10

我以前住村屋四樓(頂樓),一打風就熱到焗桑那咁都未有事~
你試下喇~空氣流通就可以~你擺係天台40~50度咁熱都c唔去,屋入面應該無咁熱又點會出事~
總之熱+焗+植料過濕就會一定出事,會爛根爛球...
回復

ht333147 發表於 2010-7-28 22:34:29 |顯示全部樓層
謝謝經驗分享, 會再試種好, 貼出來. 如果開花的話.
回復

leelee 發表於 2010-7-28 23:11:04 |顯示全部樓層
回復 39# ht333147

今日發現原來其中一棵己烂根,可能前幾日太大雨浸死左,今日已剪左重新再種啦!等佢生好的再影啦!好彩另外一棵新葉無再軟,我加左小小泥比佢,依家入左ICU
回復