公屋加租 - 攞嚟攪

作者: 比得大帝 發表于 2010-7-16 13:41:06
804 7

公屋加租 4.68%, 不過又免租一個月

假設未加租時租金 $1,000 => 兩年 = $24,000
=> 每月新租金: $1,000 x 1.0468  = $1046.80
=> 兩年的租金: $1046.80 x 23 = $24,076.40 (兩年交23個月, 有一個月唔駛交)

=> 兩年共加租 $76.40, 又即係每月加租 $3.18, 又即係加 0.32%

13年第一次加租, 由1997起以平息計, 每年加租 0.0245%, 即係每月加租$0.245, 兩毫半子都唔夠

住响公屋簡直就係住响天堂一樣, 訪問班公屋租戶時, 佢地重响度鬼剎咁嘈, 真係, 唉!!!!!!!
llaus 發表於 2010-7-16 14:37:57 |顯示全部樓層
現只假設兩年
如果是十年就唔同wow
回復

比得大帝 發表於 2010-7-16 15:06:31 |顯示全部樓層
以一般租約每兩年調整嘛
回復

llaus 發表於 2010-7-16 15:30:01 |顯示全部樓層
下次唔加或減都唔定
所以唔應以兩年為假設
回復

比得大帝 發表於 2010-7-16 15:57:09 |顯示全部樓層
下次唔加或減都唔定
所以唔應以兩年為假設
llaus 發表於 2010-7-16 15:30

唔知點講你好

如果你有其他計算方法, 就拎出嚟討論吓囉, 唔好只會話人錯, 自己就乜都講唔出, 你話兩年唔啱, 就簡單一句講幾多年先啱囉.

公屋可加可減機制 係每兩年檢討一次, 唔係假設哩兩年加4.68%, 你話應該當為期幾耐呀?

下次調整唔加或減, 同今次加4.68%有乜關係呀?  好唔明, 請你解釋.

做人千其唔好做百彈齌主, 乜都唔識就只係識彈
回復

llaus 發表於 2010-7-16 17:13:27 |顯示全部樓層
假設
1.下次調整唔加的話,用48月來計
2. 次調整減的話,通常唔會寬減多一兩個月租,用48月來計
唔知就假設會唔會好d呢?
回復

llaus 發表於 2010-7-16 17:18:17 |顯示全部樓層
唔知點講你好

如果你有其他計算方法, 就拎出嚟討論吓囉, 唔好只會話人錯, 自己就乜都講唔出, 你話兩年唔 ...
比得大帝 發表於 2010-7-16 15:57

在各位高人在這樹,誰敢做百彈齋主呀
回復

比得大帝 發表於 2010-7-16 17:18:50 |顯示全部樓層
假設
1.下次調整唔加的話,用48月來計
2. 次調整減的話,通常唔會寬減多一兩個月租,用48月來計
唔知就假設會 ...
llaus 發表於 2010-7-16 17:13

咁再下次又唔加的話, 就用72個月來計呀
再再下次又唔加, 就用96個月來計呀
...................

兩年後加唔加, 今日冇人知, 有加有減基制係兩年檢討, 就係決定咗嘅事
回復