新手又有問題-試飲杯種AV,是否杯底要開孔

作者: 綠葉 發表于 2008-1-16 12:39:31
1458 6
1) 我見各位用試飲杯種AV, 種得靚靚, 請問
    是否要在杯底開氣孔, 如不怎樣澆水, 控制水份, 會否"藕"到發梅?
2) 另外, 第一次換盤, 用花寶三合一, 珠岩弄到一手都係, 好論盡, 換完棵
    AV很鬆動, 有盤重可以成盤甩得出來, 有何技巧?
3) 換盤後是否要入保濕箱, 不怕焗死嗎, 有何作用呢?
4) 用洗潔精防蟲, 要如何洗, 是否不沾泥土, 要否過水, 中心點是否不應沾水(很難)?

初中AV毒, 請幫忙, 謝謝
heiheimama 發表於 2008-1-16 12:46:13 |顯示全部樓層
如果你冇信心的話,可以開孔,但用試飲杯就是為了培育小苗,它們一乾就死,所以一般不開孔,要小心控制水份,不可過濕.如果你發現杯底積水就唔得了.總之要保持泥夠濕,杯邊內壁可以有小小水氣,但杯底不積水為之最好.可以的話,放入溫室更好.
回復

綠葉 發表於 2008-1-16 12:52:01 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-16 12:46 發表
如果你冇信心的話,可以開孔,但用試飲杯就是為了培育小苗,它們一乾就死,所以一般不開孔,要小心控制水份,不可過濕.如果你發現杯底積水就唔得了.總之要保持泥夠濕,杯邊內壁可以有小小水氣,但杯底不積水為之最好.可以的話,放入溫室更 ...

泥土太濕,不怕難根嗎, 我在這FORLUM見很多花友很大棵仍是用試飲杯,
那應多大才轉回盤種呢, 還是可用試飲杯, 一直加大即可呀?
回復

mimilka 發表於 2008-1-16 14:10:05 |顯示全部樓層
我都無開孔,試過篤緊都唔穿,有花友話放d大珠石墊底,咁就唔怕浸死d花了。
回復

tata 發表於 2008-1-16 15:29:10 |顯示全部樓層
原帖由 mimilka 於 2008-1-16 14:10 發表
我都無開孔,試過篤緊都唔穿,有花友話放d大珠石墊底,咁就唔怕浸死d花了。

開孔試吓用挑刻刀呀, 用半圓嗰支, 轉一個圈五秒就得, 好方便呀
回復

heiheimama 發表於 2008-1-16 16:21:59 |顯示全部樓層
原帖由 綠葉 於 2008-1-16 12:52 發表

泥土太濕,不怕難根嗎, 我在這FORLUM見很多花友很大棵仍是用試飲杯,
那應多大才轉回盤種呢, 還是可用試飲杯, 一直加大即可呀?

呢個真係隨緣wo,冇規定架.如果棵花大到放唔落,咁都唔到你唔換盆啦!有d花友用3oz試飲杯種迷你種成株,只不過係當花盆用wo(都係膠兜一個啫).去到成株,當然就最好開孔啦,成株亦不會一晚冇水就死嘛.記緊過濕的傷害遠遠超過過乾!

上面也有花友話加大珠石在底可以疏水,都可以,總之各師各法,種得生就得.我嫌大珠石貴用細蘭石墊底tim,一樣ok.是否在試飲杯下鑽孔,也是個人喜好問題,如果你好怕自己落得太多水,咪就落少d水羅.如果都係冇信心,那就鑽孔好了,鑽或不鑽孔並不是生長的關鍵,控制水份才是重點.
回復

happyfusby 發表於 2008-1-16 18:27:25 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-16 16:21 發表

呢個真係隨緣wo,冇規定架.如果棵花大到放唔落,咁都唔到你唔換盆啦!有d花友用3oz試飲杯種迷你種成株,只不過係當花盆用wo(都係膠兜一個啫).去到成株,當然就最好開孔啦,成株亦不會一晚冇水就死嘛.記緊過濕的傷害遠遠超過過乾!

上面也有花 ...

heima 經驗豐富...
哈哈...我又學嘢...
我d試飲杯苗仔也沒開孔...都ok wor.
回復