岩岩考車

作者: curiosity 發表于 2010-7-14 12:02:41
4133 48
curiosity 發表於 2010-7-14 17:22:20 |顯示全部樓層
回復 18# chiman

點解唔再考呀??
回復

chiman 發表於 2010-7-14 17:23:55 |顯示全部樓層
回復  chiman

點解唔再考呀??
curiosity 發表於 2010-7-14 17:22

冇咩心機考add4icon
回復

claudiatang 發表於 2010-7-14 17:27:23 |顯示全部樓層
不如轉個話題, 講下大家考車經驗啦
比得大帝 發表於 2010-7-14 16:51

慘痛回憶.....想起就無名火起三千丈
回復

比得大帝 發表於 2010-7-14 17:29:13 |顯示全部樓層
不如講個真實笑話輕鬆吓啦
係好耐之前嘅事

有個朋友老豆在泰國做嘢, 朋友去泰國考車牌, 佢老豆同佢講: 放心啦, 駛咗錢咖嘞, 唔撞車就得咖嘞
佢於是去到試場, 試場係一個大平原, 冇路, 又冇其他車, 可以話任渣都撞唔親, 佢上咗車, 個考牌官話: 阿x生, 你開架車過咗條橋, 去到果間屋仔, 入去就可以領牌咖嘞
佢於是開車, 開咗一陣間, 還有一段距離才到橋, 個考官對佢講: 阿x生, 你可以停車,  落車步行去條橋度, 過咗橋, 入去屋仔攞牌得嘞

點解, 冇人知, 因為個考牌官冇講, 不過可能性係:
A: 阿X生駕駛技術太好, 渣咗10公尺, 個考牌官已經對佢嘅駕駛技術好有信心, 決定俾個牌佢
B: 個考牌官怕佢撞爛條橋
C: 個考牌官怕阿X生渣架車去到間屋仔, 被同事見到佢渣成咁都俾個牌佢, 一定收咗好多好多錢, 怕被同事屈請食飯
D: 個考牌官感覺生命受到威脅, 叫佢馬上落車
回復

curiosity 發表於 2010-7-14 17:45:56 |顯示全部樓層
回復 24# 比得大帝

睇到b就已經笑左出黎~
    咁你有無坐過你位朋友既車?
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-7-14 17:54:55 |顯示全部樓層
我想問有冇花友有大陸牌? 約15年前攞大陸牌需要全身檢查,包括內褲都要除下.
回復

curiosity 發表於 2010-7-14 17:56:33 |顯示全部樓層
回復 26# wendy_choy_hk

唔係呀, 我原本都想考完就去拎埋大陸牌
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-7-14 17:58:37 |顯示全部樓層
回復  wendy_choy_hk

curiosity 發表於 2010-7-14 17:56

而家可能5使啦,你check check 啦.
回復

Ulrica 發表於 2010-7-14 17:59:13 |顯示全部樓層
我係香港駕駛學院學棍波私家車一take  pass, 考試時好好彩好順利, 考管叫唔洗咁緊張啦, 走短d路線返歸都無事就掂左, 之後補左一次鐘師傅帶出去囉
即刻買左架棍波車操熟d手勢, 但如終細膽, 只會做假期司機, 每次坐上司機位就心理壓力好大, 十年牌滿左再續都無駕車幾多次
不過, 有牌駕車就有d好笑事, 係漆咸道南塞車, 一轉燈我為左唔比旁邊紅的搶我前面個位令我停係黃格內, 我唔轉波一波直踩去, 見到的士佬口郁郁add4icon
回復

lammanfung 發表於 2010-7-14 20:16:40 |顯示全部樓層
回復  lammanfung

你好叻呀, 1 take pass~
好認同, 一唔熟考果陣係會好驚~
我都有俾師傅罵, 而且每次佢一 ...
curiosity 發表於 2010-7-14 15:50

我覺得雖然那個師傅很兇,但他很有經驗,亦能指出重點。只是每次駡我,我都驚都流哂汗‥‥
回復

lammanfung 發表於 2010-7-14 20:18:05 |顯示全部樓層
回復 24# 比得大帝

我覺得是最後那個原因。為了自己生命著想,早走早著。
回復

Ulrica 發表於 2010-7-14 20:19:05 |顯示全部樓層
回復  wendy_choy_hk
curiosity 發表於 2010-7-14 17:56

我朋友宜家學緊車都係打算找大陸牌, 佢話考左一年才可蓋大陸車牌喎
回復

lammanfung 發表於 2010-7-14 20:19:52 |顯示全部樓層
而家可能5使啦,你check check 啦.
wendy_choy_hk 發表於 2010-7-14 17:58

應該不用,大陸那裡有錢收,都會隻眼開,隻眼閉。
回復

lammanfung 發表於 2010-7-14 20:22:15 |顯示全部樓層
我朋友宜家學緊車都係打算找大陸牌, 佢話考左一年才可蓋大陸車牌喎
Ulrica 發表於 2010-7-14 20:19

改咗規矩嗎?我幾年前考到香港牌,順手攞埋大陸牌,馬上喺大陸可以開車。
回復

reellike 發表於 2010-7-14 21:18:43 |顯示全部樓層
我當年考是1&2牌
回復

Ulrica 發表於 2010-7-14 21:30:45 |顯示全部樓層
改咗規矩嗎?我幾年前考到香港牌,順手攞埋大陸牌,馬上喺大陸可以開車。 ...
lammanfung 發表於 2010-7-14 20:22

我唔知以前係點呀, 我朋友最近同我係咁講架, 佢都想考到即係在大陸駕車出入, 佢宜家無車用好唔方便
回復

比得大帝 發表於 2010-7-14 21:52:28 |顯示全部樓層

又講一個真實笑話
話說果時香港貪污重好嚴重, 有個朋友手車一般, 臨考時佢個師傅同佢講: 你睇情況啦, 如果個考牌官開口講錢, 你自已衝量吓值唔值啦

咁佢去考啦, 開完返嚟, 佢想問個考牌官幾多錢, 還未開口, 個考牌官已經先說: six 啦
佢諗: 佢要六百定六千呢, 六百好似少d, 六千又好似太高
想了一會, 鼓起勇氣問個考牌官, 又係還未開口
個考牌官話: 小姐, 你未熄匙呀.
回復

lammanfung 發表於 2010-7-14 22:04:03 |顯示全部樓層
add7icon

回復 37# 比得大帝
回復

比得大帝 發表於 2010-7-15 11:02:50 |顯示全部樓層
回復  比得大帝

睇到b就已經笑左出黎~
    咁你有無坐過你位朋友既車? ...
curiosity 發表於 2010-7-14 17:45

當然唔坐佢車啦
而且泰國駕駛執照是換不了香港牌的
回復

oneonewe 發表於 2010-7-15 12:05:07 |顯示全部樓層
我係喺台灣考牌的
唔使考路試
只在考場兜個圈就ok
回復