急!! 地球芒(?) 及另一植物求救! (有相)

作者: dw2010 發表于 2010-7-12 11:18:21
11771 8
六月頭在花園街買了兩棵植物, 一棵老闆話係叫地球芒(圖一, 二), 另一好似叫BB草(圖三) (名稱不對請指正)

兩棵植物我買回後放於室內種, 不近窗, 但都有室外光線
地球芒我一兩日便於盆底加水, 但最初買回時曾經試過照頭淋, 現有一大片開始變黃, 請問有什麼可能性? 應該點樣處理?
圖一
圖二

BB草我多年前種過, 最後全軍覆沒, 而家想再試種, 但又開始凋謝, 請問衣種植物應該點種?  萬分感謝!!
圖三
dw2010 發表於 2010-7-13 12:21:19 |顯示全部樓層
請問有冇師兄師父可以幫到小弟?
回復

dandytsang 發表於 2010-7-14 21:28:12 |顯示全部樓層
對於植物..就算無太陽都要有天空呀..!!!!!
回復

dw2010 發表於 2010-7-14 23:42:29 |顯示全部樓層
對於植物..就算無太陽都要有天空呀..!!!!!
dandytsang 發表於 2010-7-14 21:28

有架, 我星期六日如果天氣好我都會攞佢地出去露台架, 但有時陽光太猛烈(你知而家D天氣架啦), 我驚佢地會受唔住, 因為我都唔係好sure 佢地係要光定要陰!
回復

dw2010 發表於 2010-7-16 10:39:37 |顯示全部樓層
佢地而家每況愈下, 真係冇人知道點樣可以救到果兩棵小植物呀?!
回復

dandytsang 發表於 2010-7-17 02:41:55 |顯示全部樓層
我唔係好識種植,自已慢慢觀察了解多一些,植物唔同人.!!唔係星期六日至晒太陽...
回復

dw2010 發表於 2010-8-3 20:17:19 |顯示全部樓層
終於水落石出 .....泥裏面有蟲, 紅紅地色, 身體可伸縮, 長約一吋....兩盆都有.....慘  
回復

GMT+8 發表於 2010-8-4 13:46:45 |顯示全部樓層
會唔會係蚯蚓? 蚯蚓係益蟲來的
回復

dw2010 發表於 2010-8-5 23:04:47 |顯示全部樓層
應該唔係,蚯蚓我見唔少, 唔係咁既,而且數量很多...... .... 而家兩盤野都應該救唔返, 慘, 但我仍然盡緊力! 祝福我好運!
回復