"好彩"椰汁千層糕

作者: chunyiumun 發表于 2010-7-10 22:25:03
3262 13
材料:
1.  木薯粉(即泰國生粉)       300g
2.  粘米粉                               40g
3.  糖                                    200g
4.  暖水                                 200ml
5.  椰汁                                 400ml
6.  食用色素香精(紅,黃,綠)   各1/2茶匙

做法:
1.暖水溶解砂糖,備用。
2.木薯粉、 粘米粉混合,加入椰漿,砂糖液拌勻。
3.糊漿分為三份,每份加入各種色素葉香精。
4.先倒一層糊漿入蒸模內蒸3-4分鐘(熟透),其後每種糊漿輪流。
5.重複交替用完為止,最係一層要蒸15分鐘,製成品放涼後切開享用。

蒸好放涼

好彩千層糕100710 (1).JPG
切件

好彩千層糕100710 (2).JPG
即用保鮮紙包裹,方便食用及免變硬

好彩千層糕100710 (3).JPG
係唔係"好彩"呢

評分

查看全部評分

Ulrica 發表於 2010-7-10 22:29:16 |顯示全部樓層
這個甜品比較黏牙, 但整得好有心機又好吸引 add6icon
回復

chunyiumun 發表於 2010-7-10 22:37:47 |顯示全部樓層
這個甜品比較黏牙, 但整得好有心機又好吸引
Ulrica 發表於 2010-7-10 22:29

我個仔超鍾意食!!!原本早兩日佢學校大食會整過架啦,
不過有兩層未熟透,整得唔係好好,
今日再整, 加咗仔仔鍾意嘅粉紅色,蒸咗出黎深色到好紅,不過都好出色~
回復

Ulrica 發表於 2010-7-10 22:41:41 |顯示全部樓層
我個仔超鍾意食!!!原本早兩日佢學校大食會整過架啦,
不過有兩層未熟透,整得唔係好好,
今日再整, 加咗仔 ...
chunyiumun 發表於 2010-7-10 22:37

呢個有d似店舖賣的樣子, 看來幾好味喎 add6icon
回復

chunyiumun 發表於 2010-7-10 22:53:30 |顯示全部樓層
呢個有d似店舖賣的樣子, 看來幾好味喎
Ulrica 發表於 2010-7-10 22:41

真係唔錯加,又易整,係要D時間蒸囉~
回復

學種植 發表於 2010-7-16 21:01:08 |顯示全部樓層
好正咁喎
呢個我整過...但係次次一切就黏刀...
所以我整得唔靚
回復

chunyiumun 發表於 2010-7-16 21:07:40 |顯示全部樓層
回復 6# 學種植

係要一刀切,一吓切到底就得架啦~
回復

學種植 發表於 2010-7-19 18:59:55 |顯示全部樓層
回復  學種植

係要一刀切,一吓切到底就得架啦~
chunyiumun 發表於 2010-7-16 21:07

我覺得係我用既份量唔準
回復

chunyiumun 發表於 2010-7-20 09:23:24 |顯示全部樓層
回復 8# 學種植

咁你試吓以上份量再來一次啦~我都試過好幾次,唔係次次成功架,不過係因為蒸唔透就會失敗架啦
回復

tommysze8 發表於 2010-7-29 14:11:49 |顯示全部樓層
大家去東南亞店有D 班蘭千層糕 (綠白色)  粉賣,一盒盒 裝,買番嚟照做一定得,十元八塊咋。(椰汁另買)。
回復

winzy 發表於 2010-7-29 16:06:52 |顯示全部樓層
賣相幾好喎
回復

chunyiumun 發表於 2010-7-29 16:52:36 |顯示全部樓層
大家去東南亞店有D 班蘭千層糕 (綠白色)  粉賣,一盒盒 裝,買番嚟照做一定得,十元八塊咋。(椰汁另買)。 ...
tommysze8 發表於 2010-7-29 14:11

照住做唔一定得嫁,我有位朋友嘅朋友係家政老師,佢教學生做,為咗方便,在x康都買咗一盒一set, 乜都有齊嘅做,都失敗咗
回復

chunyiumun 發表於 2010-7-29 16:53:09 |顯示全部樓層
回復 11# winzy

THX~
回復

tommysze8 發表於 2010-7-29 17:20:03 |顯示全部樓層
回復 12# chunyiumun
第一次係阿媽個印傭整俾我地食,跟住我8兄弟姊妹自己都買嚟整,各有各買,唔用牌子、、、、OK!
我無留意x康D,買都係東南亞店買,實有一家係街市附近。  我覺得跟盒上指示做硬D,我加多20%水或奶。
回復