作者: nickyhk 發表于 2010-7-10 13:39:44
2496 10
呢個夏天好熱, 我只係用hi-fresh同綠茶淋花.
發覺綠茶效果唔錯,好多苗都綠番, 你呢,用乜淋花呀
tongtony 發表於 2010-7-10 20:37:54 |顯示全部樓層
發覺綠茶效果唔錯,好多苗都綠番, 你呢,用乜淋花呀 ...
nickyhk 發表於 2010-7-10 13:39

請問是用那一種綠茶?使用方式如何呢?
回復

emkey 發表於 2010-7-10 21:08:04 |顯示全部樓層
發覺綠茶效果唔錯,好多苗都綠番, 你呢,用乜淋花呀 ...
nickyhk 發表於 2010-7-10 13:39

係用茶包沖綠茶嗎?
即係沖壺水仙過佢??
回復

kong 發表於 2010-7-10 21:29:39 |顯示全部樓層
未試過用綠茶淋花, 夏天我比水only, 我飲玄米荼, 唔知得唔得!
回復

charlie34 發表於 2010-7-10 21:35:55 |顯示全部樓層
下 如果找茶淋花 小心個別茶種嘅ph值 避免經常淋某種茶 使泥土變ph值
回復

xyzboby 發表於 2010-7-11 12:25:59 |顯示全部樓層
我係用hi-fresh + liquid 肥 + 大量水 ------->用ed肥仔水淋花, 棵花花沒有死,應該ok掛~
回復

nickyhk 發表於 2010-7-11 12:51:01 |顯示全部樓層
請問是用那一種綠茶?使用方式如何呢?
tongtony 發表於 2010-7-10 20:37

我用日本城綠茶包,一公升水才浸水十多分鐘.唔濃既水去淋花
回復

nickyhk 發表於 2010-7-11 12:52:14 |顯示全部樓層
下 如果找茶淋花 小心個別茶種嘅ph值 避免經常淋某種茶 使泥土變ph值
charlie34 發表於 2010-7-10 21:35

係呀. 所以間唔中先用一次,都係用hi-fresh沖水多
回復

LAILAI 發表於 2010-7-14 11:04:11 |顯示全部樓層
用hi-fresh同綠茶淋非洲紫羅蘭會好d o架?
我平時懶到用清水淋就算啦....  oo'''
番到去試下先...
不過,系夏天非洲紫羅蘭好似淋密左,但又唔敢淋大多水
我怕水多會淋到d非洲紫羅蘭d根爛左
特別是個d繽記非洲紫羅蘭
P.S. 夏天絕不會買繽記非洲紫羅蘭就是怕牠們爛根
回復

nickyhk 發表於 2010-7-14 11:56:46 |顯示全部樓層
小弟愚見, 其實淋花各施各法, 主要係你有愛心, 仲要睇你種殖環境因素.
我每日都每一盆睇下, 早上開窗比清新空氣入屋.
淋水用下荼,淡d淋花, 但唔可以成日用, 因為會影響 ph值.
我仲有鐘意用尖咀即即, 係葉面上空即即幾下, 幫佢降溫
如果天氣熱, 我會準備幾隻裝滿冰既膠杯, 同雪種放係左右方面, 等冷空氣對流, 一般可以係下午頂到最熱既時間. 有錢既話,當然係長開冷氣啦. 一定無衰

我呢d唔係高手最好既方法, 只係切合我種殖環境.
回復

foresteyes 發表於 2010-9-15 03:50:35 |顯示全部樓層
有冇人用過元氣綠茶粉種呢?
回復