請教她是誰??(#21變左十字?) charles604498請進

作者: kobyip 發表于 2010-7-9 10:28:09
4485 40

2009年10月從花友處買來了 Pixie Runaround, 但半年來都未開過對色對樣, 係咪插錯牌add3icon

4月時樣子

7月的樣子
Pixie Runaround.jpg

半年來, 試過了斬根, 修葉, 減光, 除芽, 除lum.........但都係咁樣, 究竟佢係乜水黎add9icon
惡姨 發表於 2010-7-9 11:52:56 |顯示全部樓層
啊......你分享比我葉子, 變成小苗, 依家有花苞喇, 到時開左同你對一對佢地嘅花樣啦
回復

痴蜂 發表於 2010-7-9 11:54:07 |顯示全部樓層
正式的花型是喇叭型, 差好遠….
回復

charles604498 發表於 2010-7-9 12:39:38 |顯示全部樓層

我都唔知佢係乜水黎,應該冇比錯你,葉、size明明係Pixie Runaround但花變左
她應該是Pixie Runaround(非十字花Sport)
我個開正花種己香左,冇得補比你添!
送返盆而家開緊花既+字花Ma's Mardi Gras比你補數,淨係益你咋咁低你唔會唔要掛
回復

charles604498 發表於 2010-7-9 12:43:25 |顯示全部樓層
啊......你分享比我葉子, 變成小苗, 依家有花苞喇, 到時開左同你對一對佢地嘅花樣啦 ...
惡姨 發表於 2010-7-9 11:52

凶多吉少,掉左佢啦
回復

kobyip 發表於 2010-7-9 13:37:39 |顯示全部樓層
啊......你分享比我葉子, 變成小苗, 依家有花苞喇, 到時開左同你對一對佢地嘅花樣啦 ...
惡姨 發表於 9-7-2010 11:52

惡姨, 你簡直...無得頂呀add7icon
呢隻野, 我自己都有插葉, 但插親都死, 家下有一葉, 插左4個多月先出到幾片(一隻手數晒) 咁多多葉仔咋
回復

kobyip 發表於 2010-7-9 13:39:20 |顯示全部樓層
正式的花型是喇叭型, 差好遠….
痴蜂 發表於 9-7-2010 11:54

佢未開晒果時, 都有少少bell架
回復

惡姨 發表於 2010-7-9 13:40:45 |顯示全部樓層

回復 5# charles604498

吓......咁, 等多幾日開埋花先再決定囉....

回復

kobyip 發表於 2010-7-9 13:43:15 |顯示全部樓層
我都唔知佢係乜水黎,應該冇比錯你,葉、size明明係Pixie Runaround但花變左,
她應該是Pixie Runaro ...
charles604498 發表於 9-7-2010 12:39

師兄, 你咪咁啦, 我唔係想要你賠呀add8icon
講真, 發叔都成日插錯牌啦, 唔通你地下下都有叫佢換咩
其實佢都好可愛, 返到黎D花開唔停, 切左根1個月左右, 又開花, 好抵鍚呀add6icon
我叫你黎, 只係想你幫下眼, 想你幫手比返個名份佢咋
回復

惡姨 發表於 2010-7-9 13:47:41 |顯示全部樓層
師兄, 你咪咁啦, 我唔係想要你賠呀
講真, 發叔都成日插錯牌啦, 唔通你地下下都有叫佢換咩: ...
kobyip 發表於 2010-7-9 13:43

比名份....he he,  charles 睇黎你要 娶左佢, 娶左佢做老婆

盤花呀....唔好諗錯隔離...
回復

kobyip 發表於 2010-7-9 13:54:06 |顯示全部樓層
回復  charles604498

吓......咁, 等多幾日開埋花先再決定囉....
惡姨 發表於 9-7-2010 13:40

惡姨...你個花苞, 好似.....想黑黑地咁add1icon
我呢隻野囉, 初初起苞都係咁呀, 淺淺地色好正常....
但係呢....一企起左身就黑晒架喇add5icon
回復

kobyip 發表於 2010-7-9 13:55:42 |顯示全部樓層
比名份....he he,  charles 睇黎你要 娶左佢, 娶左佢做老婆

盤花呀....唔好諗錯隔離... ...
惡姨 發表於 9-7-2010 13:47

哈哈...咁咪即係我嫁女囉add3icon

駛唔駛同佢準備嫁妝呢add7icon add7icon add7icon
回復

惡姨 發表於 2010-7-9 13:59:19 |顯示全部樓層
回復 12# kobyip

緊要啦....唔係做人阿媽咁易咩....一定要100kg 2號,5號,7號日本硃石, 1000kg泥炭土, 10000kg金泥, 先夠睇面嫁出去啊   
回復

kobyip 發表於 2010-7-9 14:26:16 |顯示全部樓層
回復  kobyip

緊要啦....唔係做人阿媽咁易咩....一定要100kg 2號,5號,7號日本硃石, 1000kg泥炭土, 1 ...
惡姨 發表於 9-7-2010 13:59

惡姨...現誠邀你來臨擔任pixie runaround的首席姐妹, 你願意嗎add3icon
出任姐妹團唯一條件.............懂得擔泥add7icon add7icon add7icon
回復

惡姨 發表於 2010-7-9 15:07:28 |顯示全部樓層
惡姨...現誠邀你來臨擔任pixie runaround的首席姐妹, 你願意嗎
出任姐妹團唯一條件....... ...
kobyip 發表於 2010-7-9 14:26

Calling 擔泥C兄
回復

惡姨 發表於 2010-7-22 15:41:11 |顯示全部樓層
Koby, 我果棵都開左喇....睇睇

回復

kobyip 發表於 2010-7-22 15:59:48 |顯示全部樓層
Koby, 我果棵都開左喇....睇睇
惡姨 發表於 22-7-2010 15:41

add3icon    add3icon 咁我果棵...好似有D希望喎add14icon
回復

kobyip 發表於 2010-7-22 16:35:49 |顯示全部樓層

回復 5# charles604498
師兄....咁我果棵係咪要減光呢add3icon add3icon
回復

charles604498 發表於 2010-8-14 18:18:16 |顯示全部樓層
回復 18# kobyip
盆+字花Ma's Mardi Gras仲要唔要,花都開完,要就PM我
回復

kobyip 發表於 2010-8-17 14:04:14 |顯示全部樓層
回復 19# charles604498

師兄呀, 我都講過, 我唔係要搵著數, 唔係要你賠呀add13icon (根本無野要賠, 係我自己種得唔好之嘛add1icon )
所以, 你的好意我心領了  有機會下次睇岩又幫你買花
回復

123下一頁