大天鵝

作者: maplejoe 發表于 2010-7-8 00:29:08
925 7
大天鵝起lum…開花…add14icon
IMG_0809 (Small).JPG
IMG_0751 (Small).JPG
比得大帝 發表於 2010-7-8 09:13:45 |顯示全部樓層
我果盆好耐冇開花
只會長走徑
回復

maplejoe 發表於 2010-7-8 20:18:48 |顯示全部樓層
回復 2# 比得大帝

比得大大,您係高手,大天鵝唔會難到你的,祝你棵天鵝遲些都開滿花。add7icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-7-8 20:25:33 |顯示全部樓層
maplejoe, 你知唔知大、小天鵝其實特性是否一樣架, 露臺種可以嗎?
因幾天前放左小天鵝出露臺, 今日覺得佢有d葉dub dub地, 會唔會太熱, 頂唔住呢?
even大天鵝都有一、兩塊葉黃左脫落, 有d驚驚地
回復

maplejoe 發表於 2010-7-8 20:44:15 |顯示全部樓層
回復 4# 蕙蕙
我的大天鵝只放係廳窗口,只係早上有一、兩小時的太陽,其他時間都係只得散射光,佢而家有兩條走莖同有好幾個lum,我覺得大天鵝容易種過小天鵝,我既小天鵝初時都有好多葉,而家就好瘦,我棵小天鵝仲要用個溫室蓋住d葉先生得靚,我種小天鵝種得唔好,俾多d光佢佢又葉黃,所以我覺得大小天鵝生長條件係唔同,小天鵝好似難養d,大天鵝就好粗生喎,試下俾個陰涼既位俾佢地,睇下會唔會好d。各人裁種環境唔同,小天鵝我還在摸索階段呢?add oil!
回復

蕙蕙 發表於 2010-7-9 00:02:57 |顯示全部樓層
回復 5# maplejoe

我都覺得大鵝好似粗生d, 不過之前mandy俾過一棵我都c 到得番條走莖要再種過, 之後佢再俾一棵大d既我, 我就放露臺種, 但最近開始掉左兩塊黃葉, 其他尚算正常
反而小鵝我一直都放近窗既花架種, 只有散射光, 但大得好慢, 舊年種到今年都未開過花, 只得兩條長走莖
但放左佢出露臺種幾日, 情況又好似唔多好, 所以唯有羅番入屋種啦~
回復

charlie34 發表於 2010-7-9 00:05:26 |顯示全部樓層
大天鵝會生走莖?真的嗎?
不是小天鵝才對嗎?
回復

cara 發表於 2010-7-10 18:04:32 |顯示全部樓層
大天鵝會生走莖?真的嗎?
不是小天鵝才對嗎?
charlie34 發表於 2010-7-9 00:05

大小天鵝都會有走莖出
回復