唔知叫咩名...=.=

關閉 [複製鏈接]
作者: littlejojo 發表于 2008-1-13 22:24:46
1196 9
呢棵係阿媽今日買返黎既...佢話幾靚...
不過我想知佢正式叫咩菊呀...
麻煩各位大大幫我睇睇呀...
thx~~~
DSCF0292 (Small).jpg
阿晴 發表於 2008-1-13 22:46:53 |顯示全部樓層
白晶菊~~係咪在農產品展買ga~~我今日見到有r~
回復

littlejojo 發表於 2008-1-13 22:53:20 |顯示全部樓層
係呀...媽媽見到就話鍾意...好得意喎...
原來佢叫白晶菊...
唔該晒你呀...
回復

阿晴 發表於 2008-1-13 22:57:59 |顯示全部樓層
http://images.google.com.hk/imag ... &gbv=2&aq=f

唔洗客氣~~開完呢輪花後剪0下佢再換大d盆同施肥~~會生大d ga~~仲會再開花~加油oh~

回復

littlejojo 發表於 2008-1-13 23:04:25 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-13 22:57 發表
http://images.google.com.hk/imag ... &gbv=2&aq=f

唔洗客氣~~開完呢輪花後剪0下佢再換大d盆同施肥~~會生大d ga~~仲會再開花~加油oh~ ...

我想知係要剪左佢開左既花(即係謝左既花)定係要修剪下佢d葉呀...
因為之前種親野都係'求求其其',今次想好好地種好佢地呀...
回復

阿晴 發表於 2008-1-13 23:13:35 |顯示全部樓層
冇乜所謂~~唔洗太介意ga~~大概在枝端數下去~在開始變粗的地方下剪~~在有強壯新芽的地方"上面"剪就行了~~其實唔洗太在意位置或公式化~~~目的只是想佢剪後會生大棵d~期望佢長大之後ge模樣~~呢d都係種花ge樂趣來的~~

回復

littlejojo 發表於 2008-1-13 23:44:41 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-13 23:13 發表
冇乜所謂~~唔洗太介意ga~~大概在枝端數下去~在開始變粗的地方下剪~~在有強壯新芽的地方"上面"剪就行了~~其實唔洗太在意位置或公式化~~~目的只是想佢剪後會生大棵d~期望佢長大之後ge模樣~~呢d都係種花ge樂趣來的~~ ...

嗯...明白晒囉...唔該晒你既提點呀...
我會好好地種好佢既...
等佢可以快高長大...
回復

蛀米虫 發表於 2008-1-13 23:48:22 |顯示全部樓層
好似可以沖茶飲架!
回復

littlejojo 發表於 2008-1-13 23:49:21 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-1-13 23:48 發表
好似可以沖茶飲架!

真係?係唔係好似酒樓果d '菊普' 既菊呢?
回復

阿晴 發表於 2008-1-16 19:49:29 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-1-13 23:48 發表
好似可以沖茶飲架!

好似唔係呢種wor.....................
回復