返回列表 發新帖

我的蕃茄...發芽>出兩塊葉>死...這是宿命???

作者: amethysttsang 發表于 2010-7-4 23:55:51
4525 35
amethysttsang 發表於 2010-7-16 00:00:45 |顯示全部樓層
回復 20# isaac_yiu

我之前有睇你呢個post呀~~你d蕃茄好似好易種咁~~你d種子係咪埋得好深架~~條苗點解咁短既??
我果d苗生到好長...就黎冧喇~~~應該點做????
Tomato Day17a.JPG
回復

Ivana 發表於 2010-7-16 05:53:32 |顯示全部樓層
回復 21# amethysttsang

唔夠光佢地追光,所以生到咁長。
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-16 13:20:28 |顯示全部樓層
原來係咁架????我已經放係屋企最光既位置喇~~
回復

isaac_yiu 發表於 2010-7-16 15:59:15 |顯示全部樓層

回復 21# amethysttsang

@@  我冇埋過入泥到嫁, 就咁放D種子係泥面, 之後落D水就OK嫁啦~

我都係放係屋入面既, 仲要唔係全日照, 屋企靠山, 唔係好多陽光入到屋~   

會唔會係你D泥唔得呀??  或者會唔會太多水浸死左佢地??

一係你試下就咁放D新既種子係表面, 唔駛埋入泥, 我都係每朝早淋一次水就返工~  

放工返屋企睇下個日會唔會太熱, 太熱再淋多次水~

D泥要疏水性既, 盆底要可以比佢太多水識流返出黎~

仲有你個盆好似好細, 同埋太多苗啦
回復

mankit 發表於 2010-7-17 22:18:27 |顯示全部樓層

真係出太多芽啦
回復

kazaf616 發表於 2010-7-18 00:44:36 |顯示全部樓層
怪唔得知我果幾棵都死O左.....原來因為太熱....
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-23 00:27:55 |顯示全部樓層
回復 24# isaac_yiu

哈哈~~用左新泥都唔得呀~~
之前試過將d種子排疏d...但係都死晒呀~~
種子擺泥面/埋入泥...都係死路一條呀~~

我繼續post垂死既蕃茄~~
Tomato Day23a.JPG

評分

查看全部評分

回復

jeffiau 發表於 2010-7-23 00:37:46 |顯示全部樓層
回復  isaac_yiu

種子擺泥面/埋 ...
amethysttsang 發表於 2010-7-23 00:27

大密了~! 我一盆只有1至3條苗Only
回復

emkey 發表於 2010-7-23 01:11:42 |顯示全部樓層
我係用苗盆種的~
一格一粒種子,有返三五厘米高我先會移植佢去佢個盆。
然後開始佢暴曬的日子~add12icon
回復

hellokitty_971 發表於 2010-7-23 02:11:37 |顯示全部樓層

種子擺泥面/埋 ...
amethysttsang 發表於 2010-7-23 00:27

一次種咁多既, 慢慢來嘛^^
回復

cklife 發表於 2010-7-23 07:45:53 |顯示全部樓層

種子擺泥面/埋 ...

嘩...我以為你種芽菜添...好鬼密呀....
回復

isaac_yiu 發表於 2010-7-23 17:24:16 |顯示全部樓層
哈哈哈, 真係好密呀~   你其實落左幾多種子??
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-24 12:20:20 |顯示全部樓層
落左8個大蕃茄咁多既種子~~keke~~
回復

drsubaru 發表於 2010-7-24 15:17:53 |顯示全部樓層
真係太密啦.... 佢地好難長大....  

一盤兩棵最多...   ^^"
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-28 00:02:22 |顯示全部樓層
多謝各位指教~~我挖晒d蕃茄出黎再種...不過都就死了~~
今日係最後一貼了!!!!!!!
睇黎我屋企真係唔夠光...
再見喇各位~~我去其他版塊玩了~~
回復

小寶 發表於 2010-7-28 00:17:46 |顯示全部樓層
回復 35# amethysttsang

睇到呢幅相就知你屋企唔夠光種苗了,  苗一出世之後就要俾直接太陽光佢, 一般散射光是不夠的~
回復