仙人掌種子 真的種得出仙人掌嗎?

作者: amethysttsang 發表于 2010-7-2 20:01:40
4432 23
有冇人買過仙人掌種子黎種呀?
如果係室內種, 種到仙人掌既機會大唔大呢??
我屋企又熱又焗又濕...陽光唔多的...
我實在好想觀察它由種子變成仙人掌的過程啊~~
火龍果 發表於 2010-7-2 20:40:04 |顯示全部樓層
應該得架!
回復

freedomsky 發表於 2010-7-3 12:02:25 |顯示全部樓層
首先買一個10x5cm(差不多大小)的塑膠盒, 要可以密封的喔,
在盒底部鑽幾個洞, 比綠豆小一點即可, 百x買一包仙人掌用泥,
約2/3塑膠盒放仙人掌泥, 淋水後, 讓泥溼一點, 將整盒放入微波爐大火7分鐘
----用微波爐被家人責備時, 不要怪我-----
將種子取出, 泡水半天, 再用兩隻手指捉著種子, 小心的搓20下, 再放入乾淨水中洗淨, 掏出種子放在廁紙上, 等塑膠盒冷卻後即可將洗好的種子播在盒中的泥上, 種子丟在泥上就好, 千萬不要複土, 蓋上盒子, 將塑膠盒放在稍微有陽光的地方就完成了.
約3-7天就會發芽, 最初幾天, 最好不要開盒來看, 以免細菌入侵, 影響出芽率.
因為整包種子, 種類不明, 何時要移苗就要看種出來的種類而定.
祝您發芽成功.
對了, 如果上述太麻煩的話, 也可以將種子打開後就直接撒到泥上面, 但是要每天灑水,
---我屋企又熱又焗又濕...陽光唔多的---您府上的條件正是發芽的好環境,
回復

freedomsky 發表於 2010-7-3 12:43:51 |顯示全部樓層
請看圖 100615 019.jpg
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-3 13:55:25 |顯示全部樓層
回復 4# freedomsky

謝謝你啊~~^_^
你有冇試過由種子開始種呀??幅圖係咪你架~~
回復

freedomsky 發表於 2010-7-4 01:33:25 |顯示全部樓層

大粒的是花籠及小粒鞠水的小苗, ---種一起啦
希望今年可以得到好成績, 花籠的播種, 我已經重修第4年了.
菊水-----這個字才對
回復

amethysttsang 發表於 2010-7-4 21:15:54 |顯示全部樓層
唔知要種幾耐先種到仙人球呢~~^_^
回復

freedomsky 發表於 2010-7-5 15:35:35 |顯示全部樓層
要看是什麼品種的仙人掌, 如果我沒有種過的就不敢亂猜測.
如翠晃冠/草球----從種子種起約3年吧, 就可以開花, 大概有5cm大小
雲類-------------從種子種起約7-8年, 就可以開花, 大概有12cm大小
回復

ERic_2046 發表於 2010-7-6 17:50:04 |顯示全部樓層
唔知兜種子係邊度可以買到?
回復

夜魔 發表於 2010-8-5 03:51:47 |顯示全部樓層
你可以試下拎火龍果 d 種子種
極易發芽
好快就會標好多仙人掌出黎  add4icon
回復

winzy 發表於 2010-8-5 09:39:28 |顯示全部樓層
火龍果種子發芽率接近100%
回復

freedomsky 發表於 2010-8-6 10:44:00 |顯示全部樓層
我剛好有金盛丸的種子, 如圖 (父本是草球與世界地圖的雜交球)
有興趣種的可以短訊給我, 每一份50粒,
種子宋完為止, 希望大家播種愉快. 100718 021.jpg
回復

freedomsky 發表於 2010-8-8 23:49:45 |顯示全部樓層
補充一下
是免費贈送的喔
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-9 10:04:55 |顯示全部樓層
回復 13# freedomsky

你可以去分享版開post, 一定會好多人想要~
& 分我一份我會好開心~~~~
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-11 00:19:05 |顯示全部樓層
兔子你咩都有興趣種啊~~(同我一樣~~)
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-11 01:37:20 |顯示全部樓層
回復 15# amethysttsang

nono~ 唔係乜都有興趣架~
你唔覺我一盆av/紫羅蘭都冇既咩~?
add7icon

我係主打多肉, 其次就係比較小型既花草農物類同仙人掌/球~
而av/紫羅蘭就係last 到唔last 既位置囉~
因為根本我冇打算種d 要花時間照顧既野~~~~~
add12icon
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-11 12:16:49 |顯示全部樓層
KEKE~~我成日見到隻兔子係分享版出沒~~仲要排第一添~~
仲以為兔子咩都種一餐添~~keke
原來兔子鍾意食多肉...唔鍾意食紫羅蘭既~~
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-11 13:06:49 |顯示全部樓層
回復 17# amethysttsang

你可以留意到迷岩/av/紫羅蘭同大型既post 冇我既存在架~ add4icon
回復

amethysttsang 發表於 2010-8-12 00:17:45 |顯示全部樓層
喂~~兔子~~你係咪住係園藝館架??
你成日都係度既~~咁快又回覆既??
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-12 09:47:37 |顯示全部樓層
回復 19# amethysttsang

我只要係工作時間都會進註園藝館搵人傾計~ 悶悶~~~ =3=
其他時間只會間中出現一下~
回復

12下一頁