第一次酷熱天氣, the good, the bad, and the ugly

作者: ht333147 發表于 2010-7-1 19:11:30
3708 24

夏至剛過, 小暑未到, 已有部份秋海棠抵受不了
the bad and the ugly
3月時的模樣

今天的慘狀, 它是自行大量脫葉, 可能自已休眠了

另一盆

好好的一盆銀柳(B.hatacoa), 已不確定是否過到大暑, 可惜未留大頭照

原來肉色葉片紅色葉柄, 想不到瀕死是這樣子, 葉片全爛, 會嘗試去葉收水, 試試保命

其中一盆 B.Aya, 已分享的朋友請小心了.

原來是大紅色葉, 很壯健, 看著葉片一片片的爛

葉插的B.Ironstone 鐵石, 原已長了兩棵苗, 都有5/6片了, 也結束了非常短暫的一生

有上列的 bad and ugly, 才顯得這些 good
放在一起的, 楓葉長得很好, B.hatacoa 就瀕死, 它告知我兩種特性完全不一樣, 一次懂得處理了

綠寶石也長的非常好, 只是不開花

壓軸的出場了, 這是去年尾求得的一株小苗, 只有2片小葉, 長了半年才是這樣子, 長勢非常的緩慢, 但是看來健康.
特征

全相
spinnet 發表於 2010-7-1 19:37:42 |顯示全部樓層
唉....我d都好慘呀.....add9icon d葉好多都爛咗....btw, 如等四棵將來有小苗多, 通知我, 我想搵佢好耐, 都唔知你有.
回復

ht333147 發表於 2010-7-1 21:48:03 |顯示全部樓層
你指那棵?
回復

Beasy 發表於 2010-7-2 01:26:16 |顯示全部樓層

第一棵我都有,種多都可分享
我有這個,都是從朋友分享來的,不明它老是不長側芽,入秋時可分享葉
117A 217.jpg
回復

spinnet 發表於 2010-7-2 07:35:56 |顯示全部樓層
最嚴重的一棵 (原本我最鍾意的一棵)

上星期的照片: (下右第一棵)

仲有2棵都有爤葉.

回復

spinnet 發表於 2010-7-2 08:03:39 |顯示全部樓層
你指那棵?
ht333147 發表於 2010-7-1 21:48

講錯咗, 唔係第四棵, 係最後個2棵綠寶石,鐵十字.
回復

八王爺 發表於 2010-7-2 09:43:45 |顯示全部樓層
好彩一早攞咗返 office 調冷氣。
回復

claudiatang 發表於 2010-7-2 10:42:16 |顯示全部樓層
慘不忍睹.......
回復

sammy 發表於 2010-7-2 12:23:56 |顯示全部樓層
仲難種過dAV
回復

ht333147 發表於 2010-7-2 16:24:38 |顯示全部樓層
第一棵我都有,種多都可分享
我有這個,都是從朋友分享來的,不明它老是不長側芽,入秋時可分享葉 ...
Beasy 發表於 2010-7-2 01:26

第一種 B. listada, 它自行落葉, 我看會保得住小命,
反而你照片的配角, 我叫它銀柳, 種過兩年都是在這個時候去的, 今年會嘗試制水看可否捱到大暑
如果不行要請你慷慨了.
回復

ht333147 發表於 2010-7-2 16:27:19 |顯示全部樓層
唉....我d都好慘呀..... d葉好多都爛咗....btw, 如等四棵將來有小苗多, 通知我, 我想搵佢好耐, 都 ...
spinnet 發表於 2010-7-1 19:37

我都是去年收到的聖誕禮物, 都幾難種, 長得十分緩慢, 差不多每月只出一片葉.
我都希望可以種出小苗分享, 但未能預算時候
回復

ht333147 發表於 2010-7-2 16:29:22 |顯示全部樓層
仲難種過dAV
sammy 發表於 2010-7-2 12:23

又未算十分難, 話晒都還有些剩, 天台種 AV, 200% C
不過你的位置會比我好好多, 位置加上樓層, 差不多是半山了.
回復

ht333147 發表於 2010-7-2 16:34:57 |顯示全部樓層
最嚴重的一棵 (原本我最鍾意的一棵)

上星期的照片: (下右第一棵)

仲有2棵都有爤葉.

...
spinnet 發表於 2010-7-2 07:35

你種的位置是否晒到?
看起來好像是日灼傷痕
回復

Beasy 發表於 2010-7-3 11:21:24 |顯示全部樓層
第一種 B. listada, 它自行落葉, 我看會保得住小命,
反而你照片的配角, 我叫它銀柳, 種過兩年都是在這個 ...
ht333147 發表於 2010-7-2 16:24

無問題,原是叫銀柳,其實已種不好,全盛期主杆橫枝滿開高有18".
回復

ht333147 發表於 2010-7-3 11:26:44 |顯示全部樓層
銀柳是我自行亂叫的, 原名是:B.hatacoa, 是亞洲的原原生種,
你可以種到 18''高, 即是環境十分適合, 我在天台, 種得最好才 8''高, 不過已很靚, 有點盆景 feel
回復

sammy 發表於 2010-7-3 15:22:19 |顯示全部樓層
又未算十分難, 話晒都還有些剩, 天台種 AV, 200% C
不過你的位置會比我好好多, 位置加上樓層, 差不多是半 ...
ht333147 發表於 2010-7-2 16:29

溫度唔計, 起碼AV冇真菌細菌病, 如果諗真D, 海棠要求仲高, 要穩定的溫度同濕度, 仲要有光, 唔係就咁pat入office就種得好
回復

ht333147 發表於 2010-7-3 18:42:07 |顯示全部樓層
溫度唔計, 起碼AV冇真菌細菌病, 如果諗真D, 海棠要求仲高, 要穩定的溫度同濕度, 仲要有光, 唔係就咁pat入 ...
sammy 發表於 2010-7-3 15:22

说的也是, 就算放在写字楼都要有窗台才可, 是麻烦点, 不过靓 D , 直得!
回復

spinnet 發表於 2010-7-4 12:50:57 |顯示全部樓層
你種的位置是否晒到?
看起來好像是日灼傷痕
ht333147 發表於 2010-7-2 16:34

應該係晒得泄. 我以為放係有頂 (西南位), 用70%遮光網可以OK, 但都係太曬(熱). 家吓我已放佢地在無太陽曬到的地方和減水, 睇吓掂唔掂啦.add9icon
回復

ht333147 發表於 2010-7-17 22:38:56 |顯示全部樓層

銀柳已報銷,

B. listada, 及Black Flag 也不敵酷熱天氣

原來是長爆盆的, 現在這個醜樣

草綠色轉轉雖然變得不美, 看來還頂得住

B.dregei'Glasgow'變成這樣, Beasy: 要小苗就考驗耐性了

B.dregei partita 也差不多了

紅葉的不知是否自我休眠?

螺紋的情況也開始不妙

幸好, 好的還是好好
回復

spinnet 發表於 2010-7-18 08:34:12 |顯示全部樓層
我個d都相差無幾, 有2,3種已全落葉, 希望佢地可捱得過夏天啦.
回復

12下一頁