棉花蟲侵襲驅蚊草

作者: cinzia 發表于 2010-7-1 15:54:44
3114 14

今早一睇,OMG
狠心地成盆掉左add2icon
沙咀釣友 發表於 2010-7-2 13:07:33 |顯示全部樓層
點解唔試O下辣椒水果類O野睇O下有冇效都好丫

不過你棵草生到好似小樹木咁...... 係咪種O左好耐O架喇?
回復

cinzia 發表於 2010-7-5 13:13:46 |顯示全部樓層
唉,我o個陣好驚,好多蟲,成盆都係......
我冇信心可以攪得掂><
掉左佢都好心痛,因為已經種左幾年ga la......
回復

亞實 發表於 2010-7-5 15:23:12 |顯示全部樓層
好似我果D蟲, 我果D識飛, 成盆都係, 白色好好好細隻
回復

小寶 發表於 2010-7-5 16:25:12 |顯示全部樓層
回復 1# cinzia

前日我棵臭草都係咁, 於是我用水喉的(jet mode) 向果d蟲射水, 好快佢地就一仆一碌,  不再黏住樹幹~
回復

小美 發表於 2010-7-8 18:34:30 |顯示全部樓層
sorry, 點解我睇唔到邊d係"棉花虫"? 我以為係泥土入面o既"泡泡粒".
回復

ht333147 發表於 2010-7-8 18:46:24 |顯示全部樓層
上面的相片無影到''棉花蟲'', 其實應該是吹棉蚧吧?
今日咁早收工?
回復

小美 發表於 2010-7-9 03:58:25 |顯示全部樓層
係咪盆邊白色果d呀?? 耐唔耐攞落去晒下太陽可能會好d.
回復

cinzia 發表於 2010-7-11 22:47:07 |顯示全部樓層
邊白色果d->正確~
朝朝D太陽都勁曬.
唔知點解都係咁......
回復

GMT+8 發表於 2010-7-12 00:18:02 |顯示全部樓層
呢隻虫BIO KILL可以KO佢地, 不用成盆丟掉...............
回復

muitau 發表於 2010-7-12 13:58:51 |顯示全部樓層
回復  cinzia

前日我棵臭草都係咁, 於是我用水喉的(jet mode) 向果d蟲射水, 好快佢地就一仆一碌,   ...
小寶 發表於 2010-7-5 16:25

你jee左佢地落地,佢地有手有腳,咪又係會.....
回復

小寶 發表於 2010-7-12 14:39:45 |顯示全部樓層
你jee左佢地落地,佢地有手有腳,咪又係會.....
muitau 發表於 2010-7-12 01:58 PM

綠田園個網話噴水後d 蟲唔易上番去~
我試過都好似係咁, 植物上面唔再見到有粉介蟲.

http://www.producegreen.org.hk/agronomy_14.htm#topic7
(5) 水

以強力水柱噴射向植株,但小心不要折斷植株;也可在大雨時將盆栽拿出戶外,能直接殺死或傷害害蟲,或將它們敲落植株。這方法適合對付身體軟而易受破壞或一經敲落不易再爬上植株的害蟲,如蚜蟲、紅蜘蛛。
回復

cinzia 發表於 2010-7-30 13:54:58 |顯示全部樓層
回復 12# 小寶

Thx a lot ~
回復

小美 發表於 2010-7-30 15:17:29 |顯示全部樓層
棵植物唔係食用, 用biokill真係方便又快捷.
回復

fishinglok 發表於 2010-8-3 22:54:39 |顯示全部樓層
我棵臭草都試過成日有棉芽. 我都係用肥皂水去嘖射沖洗. 通常我都係將成盆生晒粉芽o既植物橫係地. 再用強力嘖射肥皂水, 噴得幾日就冇晒喇. 或者先開一盆仔水加洗潔精, 再用毛筆點洗潔精水去捉粉芽蟲. 一有掂落肥皂水. 就冇法生存, 係水度爬返出o黎.
回復