通知一聲,花談的春播草花香草團開始了

關閉 [複製鏈接]
作者: JenniferC 發表于 2008-1-12 18:41:43
2249 18
通知一聲,花談的春播草花香草團開始了

有關網址>>>http://www.huatan.net/bbs/read-htm-tid-110132.html
草花圖片>>>http://www.huatan.net/bbs/read-htm-tid-109797.html

不過…冇 內地銀行戶口(網上理財) 或 支付寶 的,以及不能在內地有收件地址的,會比較麻煩…

(我幾次麻煩內地親戚做跑腿,又擔心趕不及入錢同回覆版主資料的不斷催…
都唔好意思去join團了… )
(好想要C07及C18…可惜我這邊風太大…今年的都吹斷…只剩兩株… )

heiheimama 發表於 2008-1-12 18:59:32 |顯示全部樓層
支付寶?香港人都開到呀,詳情請看淘x網的開戶簡介.簡言之是要在香港某幾間指定的大陸銀行開人民幣戶口,再在開支付寶帳戶時要求確認,就可以了.不難攪,但如不是玩淘寶x不值得.
回復

JenniferC 發表於 2008-1-12 19:10:40 |顯示全部樓層
不過…我覺得…如果自己真係開到支付寶…會好大鑊…
情況會不受控制…
回復

CiCiKwok 發表於 2008-1-12 22:03:20 |顯示全部樓層
嘩!都己平喎!不過真係麻煩點!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-13 09:03:38 |顯示全部樓層
矮牽牛、天竺葵、勋章菊、苘麻风铃、鳳仙、菊類、紫芳草其實都唔太合適香港嘅春夏播種,秋播比較好啲。
其它嘅,如果大家有興趣嘅都可以夾埋一齊買啦,我想要日日春。
回復

JenniferC 發表於 2008-1-14 02:11:18 |顯示全部樓層
真係join團就要快了,貨品數量此終有限,而受歡迎的花種佢地好快搶完的,例如藍白雪花、某些重瓣牛泛美牛之類的往年是最快停售的。
回復

JenniferC 發表於 2008-1-17 09:17:34 |顯示全部樓層
首團鎖了,現在開了餘單團>>http://www.huatan.net/bbs/read-htm-tid-110890.html(需登入看餘單種子列表)
回復

everydayfan 發表於 2008-1-17 14:40:26 |顯示全部樓層
Wah~~~好多字. ...不過超平~
原來百里香都有咁多款.....
有無人想一起訂?
之前見到有人怕送去大陸煩, 我在深圳有廠, 成日都2邊走, 可以送去那裡交收, 唔怕煩
等我再研究下點俾錢先.....
回復

花貓貓 發表於 2008-1-17 15:25:17 |顯示全部樓層
我有興趣呀 預埋我 謝謝
回復

Mashimaro 發表於 2008-1-18 13:11:54 |顯示全部樓層

我都想要啊

一定要用支付寶啊?
可唔可以郵局俾個d
回復

everydayfan 發表於 2008-1-18 13:26:15 |顯示全部樓層
想問下佢寫匯款去銀行...係咪好似HK咁拎住D錢去銀行排隊都得架?
係俾錢有問題姐, 支付寶都唔知係咩野黎.... 抓晒頭~

回復

Mashimaro 發表於 2008-1-18 13:32:38 |顯示全部樓層

支付寶香港客服的reply

支付寶香港客服的reply,可用visa俾...................
但我搞來搞去都唔得gei?
help!!!!!!!!!!!!!!!
http://forum.taobao.com/show_thread-54---2224282-.htm
回復

Mashimaro 發表於 2008-1-18 13:34:31 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-1-18 13:26 發表
想問下佢寫匯款去銀行...係咪好似HK咁拎住D錢去銀行排隊都得架?
係俾錢有問題姐, 支付寶都唔知係咩野黎.... 抓晒頭~

唔得架,佢要收你百幾蚊手續費架
我之前都係向taoboa網買d 園藝野,平好多
問題係我次次找大陸的朋友搞,我唔想煩佢地呢。
但係而家買一百蚊唔夠的種子要我比百幾蚊tt錢,唔化算呀!!!
回復

everydayfan 發表於 2008-1-18 14:37:19 |顯示全部樓層
我諗我會搵日行一行去郵局入錢, study完之後, 原來佢接受去郵局俾錢, 再去支付寶充值,
將錢入落account度, 到時買野就扣數....
我或者可以試一試, 橫店佢都有其它野賣, 唔夠再去郵局入數.
對於我中港人黎講easy汁呀~
但咁樣又會唔會收手續費架??
回復

JenniferC 發表於 2008-1-18 17:40:28 |顯示全部樓層
原帖由 Mashimaro 於 2008-1-18 13:32 發表
支付寶香港客服的reply,可用visa俾...................
但我搞來搞去都唔得gei?
help!!!!!!!!!!!!!!!
http://forum.taobao.com/show_thread-54---2224282-.htm

支援的好像只有內地銀行的VISA

原帖由 everydayfan 於 2008-1-18 14:37 發表
我諗我會搵日行一行去郵局入錢, study完之後, 原來佢接受去郵局俾錢, 再去支付寶充值,
將錢入落account度, 到時買野就扣數....
我或者可以試一試, 橫店佢都有其它野賣, 唔夠再去郵局入數.
對於我中港人黎講easy汁呀 ...

唔知內地郵局收唔收手續費…

我都問緊內地花友睇睇開戶邊間好的了,反正人民幣升值中,HOLD人民幣有著數。

招商銀行有香港分行,有"一卡通"服務,通香港及內地人民幣戶口,網上轉數又唔洗手續費,不過…
此服務要收120大元年費,對唔多用的人來說,唔著數。

回復

阿晴 發表於 2008-1-19 05:38:51 |顯示全部樓層
好似好麻煩…好多手續咁ge…
回復

JenniferC 發表於 2008-1-19 11:16:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-19 05:38 發表
好似好麻煩…好多手續咁ge…

係麻煩…唉~
不過辦到支付寶,購買內地種子就方便得多了
回復

christy 發表於 2008-1-19 11:46:52 |顯示全部樓層
我之前都比淘寶d種子吸引...好想整支付寶..
之後我朋友話叫我直接去大陸有支付寶既銀行開一個a/c
入定一定數量既$入去..唔9就返大6再入..
我諗咁係最好既一個方法-_-!!

不過因為太煩..我依家都係係hk買返就算..
因為d postage++埋其實都差唔多
回復

JenniferC 發表於 2008-1-19 22:11:25 |顯示全部樓層
e~~唔係wor

支付宝平台于2006年8月17日起关闭Visa卡Vbv交易入口。现根据广大支付宝会员的要求,经过Visa国际组织、中国农业银行和支付宝的共同努力,决定自2006年11月22日起重新开放Visa卡VBV交易入口,现将有关事项说明如下:

目前开放的是所有香港地区金融机构发行的Visa卡,支付宝尚不支持除香港地区以外的其他国家(含中国大陆)和地区的Visa卡交易;
所有内地发行的Visa卡可以通过发卡行的支付网关进行支付,如支付不成功,则说明发卡行不支持该卡通过支付网关进行网上支付,如中国农业银行发行的Visa贷记卡不支持网上支付,浦发银行发行的Visa贷记卡不支持网上支付等;
在本次开放的Visa支付入口中,新增了CVV2的校验,请所有会员根据Visa卡背后签名条中的后三位数字输入;
请所有会员本着诚信原则开展Visa支付业务,如支付宝风险监控系统发现有任何异常行为并经核实后确认,将对支付宝账户及关联交易作出严肃处理,并通知发卡行;
支付宝将根据有序推进的原则逐步开放除香港地区以外的其他国家(含中国大陆)和地区的Visa卡交易,敬请关注支付宝论坛。
再次感谢大家对支付宝的信任和支持!

又有[即時到賬付款]的那個(弓箭logo那個)…唔知用唔用到visa,試過了沒?
回復