百合團購既低草丈百合己落盆!

作者: charles604498 發表于 2008-1-12 14:21:24
4806 29
好開心收到立刻落盆,發現大球側面仲有個小小球,正買一送一 唔知那小小球生出離有冇花呢
豔豔 發表於 2008-1-12 14:25:44 |顯示全部樓層
好似埋得唔夠深呢....

百合種植要點

1.百合的種植花盆以五吋盆種植1球或8吋盆三球,花盆高度約20cm以上才足夠,須選擇乾淨排水性透氣性良好介質,一般家庭園藝栽種大多是選用市售栽培土,並避免使用連作過的舊介質續種,這樣子可避免種植過程中百合罹患土壤性病害!千萬不要使用長條盆種植,因為深度不夠,會影響開花品質。

2.種植間隔以不太密為原則,種植深度與開花品質有密切關係,種植若不夠深會影響二層根系發展,在蕾期比較會發生跳花盲花現象,所以建議種植球根深度為 10 ~ 15 公分以上!盆土溫度過高影響根系發育,所以切勿擺在烈日之下,種植環境也須通風良好!日照對花的顏色有非常密切的關係,所以有花苞以後一定要日照,否則花的顏色無法顯現。

3.盆底需放有三~五公分介質,將球根定植後球上方需覆蓋有10公分以上介質,也就是說覆蓋高度是球根三倍高,種植後澆大量水直到盆底流出為止,種植生長初期先置放於陰涼處,等待生長高度大約20公分後整盆移置日照充足場所栽培管理,肥料的使用約長到30公分後開始施用,偶後大約每2~3個月給少量肥,料補充生長所需養分。如有花苞後請停止施肥。

4.『覆土』:是指從球根上端頭部量起還要再覆蓋土壤的高度,不是從球根底部量起,從底部量起深度會不夠!!

轉貼: http://www.topshop.com.tw/danae-rose/productlist.asp?pid={D40D2415-5D07-EC41-85A7-28E5433BDEA8}&categoryid={D40D2415-5D07-EC41-85A7-28E5433BDEA8}

回復

charles604498 發表於 2008-1-12 14:46:49 |顯示全部樓層
唔該豔豔 其實我末種過所以唔知種幾深
回復

豔豔 發表於 2008-1-12 15:55:35 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-1-12 14:46 發表
唔該豔豔 其實我末種過所以唔知種幾深

我都未種過呢...........

我仲等緊佢地呀....
回復

lammanfung 發表於 2008-1-12 16:07:54 |顯示全部樓層
這麼快手。祝快高長大。
回復

阿晴 發表於 2008-1-12 16:28:33 |顯示全部樓層
係r~深度大概為球的高度ge2~3倍~

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-1-12 19:10:58 |顯示全部樓層
我都買咗2個9號盆來種
回復

charles604498 發表於 2008-1-12 23:56:29 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-1-12 19:10 發表
我都買咗2個9號盆來種

大家一齊努力!
回復

tata 發表於 2008-1-13 00:21:33 |顯示全部樓層
我未買盆, 聽日去買~ 我啲球根有大有細, 如果三吋直徑為例, 要用幾吋盆呢
回復

RosesGarden 發表於 2008-1-13 01:54:22 |顯示全部樓層
豔豔,好多謝你咁詳細嘅資料呀,對於從末種過百合嘅我嚟講,真係幫到手,thank you very much!
回復

豔豔 發表於 2008-1-13 02:56:30 |顯示全部樓層
原帖由 RosesGarden 於 2008-1-13 01:54 發表
豔豔,好多謝你咁詳細嘅資料呀,對於從末種過百合嘅我嚟講,真係幫到手,thank you very much!

只係舉手之勞...唔使客氣...

大家都唔識...就齊齊學   希望大家都成功...
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-1-13 11:55:49 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-13 00:21 發表
我未買盆, 聽日去買~ 我啲球根有大有細, 如果三吋直徑為例, 要用幾吋盆呢

我會選吉xx的8號盆種2粒or9號盆種3粒
回復

tata 發表於 2008-1-13 12:10:57 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-1-13 11:55 發表

我會選吉xx的8號盆種2粒or9號盆種3粒

8號盆即係幾吋直徑呀?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-1-13 12:26:59 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-13 12:10 發表

8號盆即係幾吋直徑呀?

大約7-8吋到,不同款大小亦不同
回復

tata 發表於 2008-1-13 12:43:05 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-1-13 12:26 發表

大約7-8吋到,不同款大小亦不同

吉豬倒十蚊店有無呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-1-13 12:46:41 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-13 12:43 發表

吉豬倒十蚊店有無呢?

我米係去個到買law,重平過花墟好多,仲有好多係made in japan,D 8號made in J 盆每次都比我買到7788,不過D 9號盆就只有made in china

回復

tata 發表於 2008-1-13 12:47:57 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-1-13 12:46 發表

我米係去個到買law,重平過花墟好多,仲有好多係made in japan,D 8號made in J 盆每次都比我買到7788

好嘢, 一間去睇吓先
回復

豔豔 發表於 2008-1-13 12:50:33 |顯示全部樓層
我打算用7號盆種一球..................... 如果d百合返到屋企...
回復

RosesGarden 發表於 2008-1-13 14:48:57 |顯示全部樓層
係咪花盆高度一定要有20cm以上才足夠?
我有幾個 10cm 花盆準備用嚟種新買嘅百合球根,但係我剛剛先被屋企人受發現我買咗好多花盆,被強烈X責唔可以再買,咁點算呀,係咪又要再買高身花盆呀?我唔想啲百合因為個盆種得唔好呀!
回復

tata 發表於 2008-1-13 23:50:09 |顯示全部樓層
我最後喺吉豬倒買咗6號盆, 高19cm, 俾我掃晒八個 今日落晒泥喇
回復

12下一頁