返回列表 發新帖

新手懶惰水種AV十星期"超錯"報告

作者: Warren 發表于 2010-6-28 23:01:42
3441 23
xyzboby 發表於 2010-6-30 22:56:22 |顯示全部樓層
請問可以分享一下水種的步驟嗎? 我之前都想試----->結束死了1棵有花的av *_*
要不要砍頭砍掉所有的花花呢?你的水種是1/2腰水 或 全水種? 謝謝分享.
回復

Warren 發表於 2010-7-1 00:25:45 |顯示全部樓層
重點咪講哂囉 (五星期報告+十星期報告)
冇講就冇,有講有相咪有。

冇砍頭(冇講), 冇cut花(冇講), 全水種(有相)
總之:唔太熱, 唔太光,唔太濕,

唔好心急,你留心再睇清楚。
你post你既情況,問題問各高手。我試下試下昨
回復

softstar 發表於 2010-7-1 11:08:49 |顯示全部樓層
一直有睇你嘅report, 原來水種生長都唔係太慢啫
好鍾意你跌親嗰盆, 跌親都有咁多花, 好勁呀, 你咁有心機, 佢好快回復以前美態la
回復

Warren 發表於 2010-7-2 00:36:51 |顯示全部樓層
回復 23# softstar

謝謝。我第一次種非洲紫羅蘭咋 ,所以唔知泥種同水種生長速度的分別。

但係生根係可以生到好多,根多了,生長也自然會加快,多到好似笔筆一樣,因為一直水位高而度至索水上芯(唔係索K上腦.....爛Gag ),而幼葉爛掉,然後記得有書講過要刮主幹/根舊皮,最後刮皮就解決了爛葉問題,不少根也不能被免被刮走,又冇影抵笔筆根,不然可影相分享一下。
回復