新買回家AV 點知有無病?

作者: p@g 發表于 2008-1-12 09:38:35
2440 20
我以往買花番黎都無隔離
見到你地話要小心隔離
所以我想知點先知佢無事?

其實新到回到家應該有咩 step要做?

以前我試過一買番屋企就換泥
點知死埋
所以以後都唔敢亂黎
happyfusby 發表於 2008-1-12 09:48:29 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-1-12 09:38 發表
我以往買花番黎都無隔離
見到你地話要小心隔離

點知死埋
所以以後都唔敢亂黎 ...

我都想知...
有時d葉已經見到一個個圓點啡色...棵嘢有病嗎?
回復

noel 發表於 2008-1-12 12:23:01 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-1-12 09:38 發表
我以往買花番黎都無隔離
見到你地話要小心隔離

點知死埋
所以以後都唔敢亂黎 ...

蟲害、病害其實係好常見,種植得越耐、知(見)得越多,便會越小心做消毒殺蟲等工作,
因為你真係鍾意及愛你的花花嘛...

買花同買菜都好似,外表一定要新鮮,植株要壯,葉要健康有光澤,冇蟲蛀....
其次要留意中心生長點有冇異樣(好多毛呀、拿埋一舊果d呢..)
最後稍微睇吓d植料(泥)情況(look 吓有冇棉花蟲、蜈蚣...)
如發覺有令自己不明或憂慮的地方,問吓賣花果位,仲係唔安心就不如放棄。

返到屋企,先用稀釋洗潔精水同佢仲身,挑走發霉的花或葉,再揾個位置隔離種佢一個禮拜左右,
等佢先適應環境,再同佢換泥。
回復

happyfusby 發表於 2008-1-12 15:11:33 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-12 12:23 發表

蟲害、病害其實係好常見,種植得越耐、知(見)得越多,便會越小心做消毒殺蟲等工作,
因為你真係鍾意及愛你的花花嘛...

買花同買菜都好似,外表一定要新鮮,植株要壯,葉要健康有光澤,冇蟲蛀....
其次要留意中心生長點有冇異樣( ...

hummm...最近發現有幾棵個中心生長點都有異樣-->拿埋一舊...點搞好?  有一棵A19我界咗佢"咗"住中心點生嗰d葉...好似好d..中心點才見光...
回復

p@g 發表於 2008-1-12 15:30:04 |顯示全部樓層
我都試過買左盤 winter love 入屋果時好地地
點知隔左1日, d 葉開始發軟
我諗住佢可能d泥過濕
所以成盤去左個盤
等佢盤下面d 泥乾身d
點知過左1星期, 中心有塊葉開始爛

依家成棵野仲發緊軟, 不過好過前兩日少少
回復

charles604498 發表於 2008-1-12 22:27:55 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-1-12 15:30 發表
我諗住佢可能d泥過濕
所以成盤去左個盤
等佢盤下面d 泥乾身d

依家成棵野仲發緊軟, 不過好過前兩日少少:ico ...

咁黑仔十字花搞成咁,鄧你心痛
回復

orchids 發表於 2008-1-13 16:56:49 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-1-12 15:30 發表
我諗住佢可能d泥過濕
所以成盤去左個盤
等佢盤下面d 泥乾身d
.00

依家成棵野仲發緊軟, 不過好過前兩日少少:ico ...

我都試過,買回來時好地地,只是換泥時甩左幾片葉及發覺D根啡啡的,其實是爤心,換泥後葉片都是挺直,後來續片從葉柄開始變軟,最後都救唔番.
我上星期日聽發叔講,有種病叫鐵炮,當病斑生到葉片主脈時,棵花就實死.
回復

花花公子 發表於 2008-1-13 17:14:44 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-13 16:56 發表

我都試過,買回來時好地地,只是換泥時甩左幾片葉及發覺D根啡啡的,其實是爤心,換泥後葉片都是挺直,後來續片從葉柄開始變軟,最後都救唔番.
我上星期日聽發叔講,有種病叫鐵炮,當病斑生到葉片主脈時,棵花就實死. ...

"鐵炮"很古怪的名字,其實是腐根病,只要及時將腐爛的部份全部切除,徹底洗淨傷口,用新植料(用消毒既)再種,很大機會救回。
回復

orchids 發表於 2008-1-14 14:20:05 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-1-13 17:14 發表

"鐵炮"很古怪的名字,其實是腐根病,只要及時將腐爛的部份全部切除,徹底洗淨傷口,用新植料(用消毒既)再種,很大機會救回。

花花公子,你說的腐根病的病徵是否跟我棵av一樣,根變啡色,葉片從葉柄開始變軟,我切開這av的主莖發現中心腐爛,切除腐爛部份後只剩頂芽,用這頂芽插泥,最後都不治.這腐根病是否最初都會有可見的病斑在葉片?怎樣可在染病初期發現?

鐵炮(唔知有冇寫錯,因只聽過這名稱)這古怪的名字,我最初是從種國蘭的人知道,我知這病在國蘭是很難對付,我聽發叔所說,我還以為AV也有這病.
回復

p@g 發表於 2008-1-14 14:56:03 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

我棵AV d 葉就係你下排d 葉咁啦

咁係唔係即係無得救
回復

orchids 發表於 2008-1-14 16:08:46 |顯示全部樓層
哩棵好似係我救得太遲,我將佢切開時已爛到上頂芽,所以救唔番.
但我唔識及早辨別.
回復

noel 發表於 2008-1-14 18:01:37 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-1-13 17:14 發表

我估佢講嘅係d菌入晒"心"(主幹),繼而葉面、主幹都出現啡點果隻。
通常葉片會續塊或續層"熟晒",點消毒、換泥都冇用...
我在第一年種AV都遇過
回復

noel 發表於 2008-1-14 18:05:40 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-1-14 14:56 發表
我棵AV d 葉就係你下排d 葉咁啦

咁係唔係即係無得救

你可以試吓救,但我覺得不太樂觀...
要救請將佢隔離,如果係我講果隻菌(希望我估錯...)佢係會傳染的
回復

p@g 發表於 2008-1-15 12:19:54 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 14/1/2008 18:05 發表

你可以試吓救,但我覺得不太樂觀...
要救請將佢隔離,如果係我講果隻菌(希望我估錯...)佢係會傳染的

呢張就係我搶救緊 ge winter love
我己經剪左部份軟死d葉
宜家中間塊葉已經濃埋
希望佢會好番啦
你地等我消息
佢好番我會比post 張相番黎架
回復

louishsm 發表於 2008-1-15 16:19:47 |顯示全部樓層
建議你摘芯去根重新種植, 唔得就......算把啦 !
回復

louishsm 發表於 2008-1-15 16:29:32 |顯示全部樓層
記得在傷口敷上 HI-FRESH.
回復

orchids 發表於 2008-1-15 18:05:33 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-1-15 12:19 發表

我己經剪左部份軟死d葉
宜家中間塊葉已經濃埋
希望佢會好番啦
你地等我消息

你話己經剪左部份軟死d葉,但最近鏡頭果片葉好似病斑都出埋,你反起葉底睇真D.
不過原來我重慘,我有兩盆新買嘅花,好似又係咁.
回復

Tony 發表於 2008-1-15 20:00:44 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-14 18:01 發表

我估佢講嘅係d菌入晒"心"(主幹),繼而葉面、主幹都出現啡點果隻。
通常葉片會續塊或續層"熟晒",點消毒、換泥都冇用...
我在第一年種AV都遇過 ...

me too
回復

Tony 發表於 2008-1-15 20:03:23 |顯示全部樓層

我己經剪左部份軟死d葉
宜家中間塊葉已經濃埋
希望佢會好番啦
你地等我消息

cut咗濃咗個塊葉會唔會好D呢.... (只是個人意見 )
回復

fannychan922 發表於 2008-1-15 22:02:15 |顯示全部樓層

我己經剪左部份軟死d葉
宜家中間塊葉已經濃埋
希望佢會好番啦
你地等我消息

你的av患的病都不輕喎,不如你試下剪塊較好的葉再種過啦!!!

不過我都會默默為你打氣,如果它真係唔得....唔好咁傷心啦!

你要加油呀!!!
回復

12下一頁