新手 - 在那裡可以買食蟲植物??

作者: greenwood 發表于 2010-6-25 16:27:56
2813 5
大家好, 我想問一下, 那裡可以買到這些食蟲植物 呢 ??

我問過一些賣植物的店舖, 大部份都只有豬籠草出售, 而我想買 豬籠草 以外那些, 例如 捕蠅草, 捕蟲堇, 土瓶草 等

請指教~~~謝謝~~
oneonewe 發表於 2010-6-25 16:49:03 |顯示全部樓層
而我想買 豬籠草 以外那些, 例如 捕蠅草, 捕蟲堇, 土瓶草 等
greenwood 發表於 2010-6-25 16:27

花墟森記同繽紛都有得賣
回復

greenwood 發表於 2010-6-25 17:07:00 |顯示全部樓層
謝謝你, 我想問, 大約幾多 $$$?

我在淘寶看到有得賣, 但不知道是不是真的 ~

我也有看oneonewe 你的link, 見到你有 出售 食蟲植物, 現在還有嗎 ?
回復

oneonewe 發表於 2010-6-25 18:41:02 |顯示全部樓層
謝謝你, 我想問, 大約幾多 $$$?

我在淘寶看到有得賣, 但不知道是不是真的 ~
greenwood 發表於 2010-6-25 17:07

森記有小苗賣,平D
喺淘寶買要小心
豬籠草同捕蠅草係屬於瀕 危 物 種
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/co ... d_reg_some_new.html
如要進口香港須 事 先 申 領 漁 農 自 然 護 理 署 發 出 的 許 可 證
回復

DJ999SAI 發表於 2010-6-26 12:01:37 |顯示全部樓層
回復 3# greenwood

淘寶果到
古怪草果d多數係假的
有幾間係真的
回復

greenwood 發表於 2010-6-29 11:58:26 |顯示全部樓層
謝謝大家的回覆, 找天去看看先~~ ^^ ~~

那我就不去淘寶買了~ ^^
回復