番紅花給我救返啦…

作者: raccoon 發表于 2008-1-11 17:31:58
2753 14
上次發毛個一球俾我掉,係老板娘度買返一粒,依家三粒都長葉了。
fnv234 發表於 2008-1-11 17:41:50 |顯示全部樓層
我上次種咗落去之後生咗葉,但係D花苞唔知點解死咗(乾晒)
回復

raccoon 發表於 2008-1-11 17:55:07 |顯示全部樓層
下?點解咁架? 我呢d會唔會有同一下場呢?
唔好唔開心啦,買過一d再接再勵。
回復

四少 發表於 2008-1-11 19:31:04 |顯示全部樓層
我都想知有幾多香港人在市區種可成功開花
回復

raccoon 發表於 2008-1-11 19:37:18 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-11 19:31 發表

要有咩條件先可以開花架?
回復

fnv234 發表於 2008-1-11 23:12:38 |顯示全部樓層
上年D球根都幾好,但係今年唔知係咪太濕,成日都發霉
回復

夜魔 發表於 2008-1-11 23:38:09 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-11 19:31 發表

有幾難啊
睇下種咩啫
我自己種植技巧唔高, 屋企又西斜, 專揀 d 粗生, 曬得既花種
都有唔少成功例子~~仲要係放窗外的花架仔 only. 盆又唔係好大
日日春(種子種), 洋葵, 蔦蘿(種子種), 向日葵(種子種, 最高種過高過鋁窗 ~70-80cm), 滿天星(種子種), 鬱金香, 水仙, 風信子, 等等等等.....
回復

四少 發表於 2008-1-11 23:56:40 |顯示全部樓層
原帖由 夜魔 於 2008-1-11 23:38 發表

有幾難啊
睇下種咩啫
我自己種植技巧唔高, 屋企又西斜, 專揀 d 粗生, 曬得既花種
都有唔少成功例子~~仲要係放窗外的花架仔 only. 盆又唔係好大
日日春(種子種), 洋葵, 蔦蘿(種子種), 向日葵(種子種, 最高種過高過鋁 ...

我指 番紅花
好多自己由球種起, 多是長葉不長花 我都想知點解 ....
回復

夜魔 發表於 2008-1-11 23:59:08 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-11 23:56 發表

我指 番紅花

可能係無雪掛
鬱金香都係咁
無雪過好難有花. 只會消蕾

我今年都係第一年種番紅花, 成功後 post 上黎
回復

fnv234 發表於 2008-1-12 00:20:48 |顯示全部樓層
原帖由 夜魔 於 2008-1-11 23:38 發表

有幾難啊
睇下種咩啫
日日春(種子種), 洋葵, 蔦蘿(種子種), 向日葵(種子種, 最高種過高過鋁 ...

我屋企都係西斜,以前屋企人話出面好難種到花,結果都比我種到,而家出面有好多盆花
回復

夜魔 發表於 2008-1-12 05:26:38 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-1-12 00:20 發表

我屋企都係西斜,以前屋企人話出面好難種到花,結果都比我種到,而家出面有好多盆花

西斜首選:
日日春, 蔦蘿, 向日葵, 滿天星
回復

Sui 發表於 2008-1-12 09:23:52 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-1-11 17:31 發表
上次發毛個一球俾我掉,係老板娘度買返一粒,依家三粒都長葉了。

點解你的番紅花長得咁快,請問你有冇落肥料之類,因為我係完全冇落任何肥料,唔知係咪咁,所以生得極慢....
回復

raccoon 發表於 2008-1-12 10:58:14 |顯示全部樓層
原帖由 Sui 於 2008-1-12 09:23 發表

點解你的番紅花長得咁快,請問你有冇落肥料之類,因為我係完全冇落任何肥料,唔知係咪咁,所以生得極慢....

我冇落肥架…不過我覺得天氣凍佢忽然生得特別快,呢個星期‘濕熱’ 佢唔係好生,希望下個禮拜又會勁標
回復

raccoon 發表於 2008-1-12 11:00:07 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-1-12 10:58 發表

我冇落肥架…不過我覺得天氣凍佢忽然生得特別快,呢個星期‘濕熱’ 佢唔係好生,希望下個禮拜又會勁標

話時話,我呀媽個d都生得慢,我地一齊買一齊種的。佢放係廁所(因為有太陽)。
回復

raccoon 發表於 2008-1-12 11:04:01 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-11 23:56 發表

我指 番紅花

我都係第一次種,希望成功啦。
回復