新手多肉求名

作者: hkpaperhk 發表于 2010-6-22 14:44:33
2974 17
上得多依個版開始中毒...
岩岩買個時老闆話依隻係雷神
洗唔洗幫佢換泥?
hktuinman 發表於 2010-6-22 14:59:03 |顯示全部樓層
不錯, 這該是王妃雷神, "王妃""多是細小的品種.

如果是我, 我會換, 石春也不要了!
這個很好養的, 也不要多特別的照料, 加油
回復

hkpaperhk 發表於 2010-6-22 15:04:02 |顯示全部樓層
嘩!如果係王妃雷神我咪應該買得好抵
買左35蚊...
我想問想換泥要咩溝/直接買到?
爬過很多文都無一個確定既答案
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-22 16:13:06 |顯示全部樓層
雷神

學名:Agave potatorum var. verschaffeltii (LEM.)BERGER

別名:棱葉龍舌蘭

科屬:龍舌蘭科

原產: 墨西哥中南部

生長習性:

喜溫暖乾燥和陽光充足環境。適應性強,較耐寒,略耐陰,怕水澇。以排水良好、肥沃的沙壤土為好。冬季溫度不低於4℃。

繁殖 :

常用分株繁殖。可於春季4-5月間,將母株基部萌生的子株帶根挖出栽植。如子株不帶根,可暫插於沙床中,待生根後再移栽上盆。若開花結實,母株往往枯萎死亡。也可用播種繁殖,發芽不睏難。

栽培 :

雷神生長較慢,盆栽需每年換盆,加入排水良好的肥土。植株耐旱力強,生長期每澆透1次,應待盆土干透後再澆下一次。若盆內積水,常引起葉片發黃,根部腐爛。生長過程中,若長期光線不足,葉片變長,先端色刺暗淡,影響觀賞效果。每月施肥1次。入秋後,雷神生長緩慢,盆土要保持乾燥,否則低溫濕潤對植株生長極為不利。

病蟲害 :

有時發生葉斑病危害,可用波爾多液(1:1:100)噴灑多次防治。蟲害有介殻蟲、粉虱危害,可用40%氧化樂果乳油1500倍液噴殺。

應用: 

雷神屬龍舌蘭中的小型種,葉片灰綠色,呈螺旋狀排列,紅褐色尖刺十分醒目。

常用於盆栽觀賞,適合家庭陽台、花架擺設。

唔知同王妃雷神係咪一樣呢...?
回復

hktuinman 發表於 2010-6-22 16:18:34 |顯示全部樓層
哈! 以$35來買興趣當然極抵!
如果是種得出"錦"來, 當然就升值不少!

王妃雷神其實對土壤要求不高, 就是不要長期太濕就可
如真的要溝: 我的做法是3份赤玉土, 3份帝王石(白色), 3份石粒(黃色)及1份碎碳, 全可在花墟找到.
部分品種可用現成的仙人掌泥, 花宝及山啦啦都可找到, 王妃雷神就可以此法種
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-22 16:22:55 |顯示全部樓層
回復 5# hktuinman

我想問"錦"同普通既品種有咩分別???
回復

hkpaperhk 發表於 2010-6-22 17:21:45 |顯示全部樓層
多謝大家既意見
已經落街買左仙人掌泥種住先  因為係元朗只係搵到珍珠岩
但我睇佢個樣...好似要換盆 你地睇相覺得要換嗎?
換完泥我成棵澆透直到盆低有水出 但佢怕水 依家又係秋天洗唔洗制佢水一個月?
回復

hkpaperhk 發表於 2010-6-22 17:32:08 |顯示全部樓層
回復 6# 綠色兔子
多肉植物的名字上,很多時都會加入一些形容形態的字詞,以便清晰植物的形貌,就例如「姬」神刀、「王妃」 ?之雪、「王紀」雷神「白中班」等,一般形容詞都是由日本名字傳過來,概括有以下幾個:
姬         -         幼葉,整體外觀和原來品種相似,外型則更為細少。
王紀         -         實短葉,品相上觀賞價值較高,市場中賣的價錢也較貴。
覆輪         -         葉的兩側有顏色 (Marginate)
中斑         -         葉的中間有顏色 (Medio-picta)
散斑         -         葉上變異顏色斑紋零散
斑錦         -         形體上出現變異顏色,不平均的散侑,一般有黃、紅、橙紅、白,有時稱「斑入」(Variegate)
縞斑         -         葉片上出現線條形態的斑紋

轉自勁叔叔多肉天地
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-22 17:41:41 |顯示全部樓層
回復 8# hkpaperhk

呢幾款好都易明, 但何謂"錦"..? 呢個單字好難明...
回復

hktuinman 發表於 2010-6-23 01:16:46 |顯示全部樓層
我想由第三項到第七項也算是錦, 只是花款不同而已。
回復

hktuinman 發表於 2010-6-23 01:40:05 |顯示全部樓層
回復 7# hkpaperhk

龍舌蘭好像是有冬眠現象的, 在香港更可能全年生長, 所以炎夏間一個月不給水是給她一項極嚴厲的鍛鍊...加油呀, 王妃雷神!
另轉盤後也要避免直曬, 先給她一些時間恢復原氣, 放於通風而具散射光線就最佳。
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-23 09:54:14 |顯示全部樓層
回復 10# hktuinman

謝謝解答~ add6icon
回復

hkpaperhk 發表於 2010-6-23 10:26:53 |顯示全部樓層
回復 11# hktuinman
唔該晒你既解答!
因為我換完泥時順手淋透d泥 但我夜晚10開冷氣開到朝早7點
岩岩睇佢d泥都仲濕濕地 咁樣有冇問題?
依家放左佢曬散射光(因為屋企無直射光 )同通風既位吹下佢
依家諗緊一陣出唔出花墟買赤玉土比佢好 但係你地話好鬼貴
想問下咁樣可唔可以? 如何可以既話唔洗出咁遠

植 物
  盆  <-蘭石/珍珠岩
  盆  <-仙人掌泥
  盆  <- 蘭石/珍珠岩
回復

hktuinman 發表於 2010-6-23 11:48:37 |顯示全部樓層
其實也不建議為一盆植物而大廢周張, 珍珠岩顆粒較細, 建議溝入仙人掌泥中使用, 蘭石沖洗後就置底, 這樣該可以的. 但切忌翻盆再翻盆.
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-25 09:44:34 |顯示全部樓層
係咪主打赤玉土同碎石???
回復

hkpaperhk 發表於 2010-6-25 11:33:45 |顯示全部樓層
回復 18# 綠色兔子
基本上我覺得全赤玉土都無問題...記得買大粒無咁易碎
因為赤玉土淋完水都仲係粒狀
回復

chan4216 發表於 2010-6-26 01:03:36 |顯示全部樓層

講起笹之雪,去年透過iris大大買了一株,一整年都沒有長大過.......
回復

hkpaperhk 發表於 2010-6-26 06:37:00 |顯示全部樓層
回復 27# chan4216
佢生得慢咋
回復