風信子問題

作者: Purple 發表于 2008-1-10 22:43:03
4466 11
大家好,第一次初來報到,請多多指教!
最近買回來兩盆風信子,花莖已有這個高度(如圖),這皆段應該給多少光線,應否光一點讓花莖抽高?怕不怕夾箭(因之前用水浸風信子不到兩寸就夾箭不久就拜拜了)?唔該晒!

JenniferC 發表於 2008-1-11 18:21:10 |顯示全部樓層
高得差不多的了,可以開始給她慢慢見光。
先放在有散射光的地方1-2日比佢習慣吓,仍然要涼及通風,仲要留意今日左面向光的話,明日就比右面見光。之後就可以比佢見太陽伯伯了。
放心啊,花苞並未變色,好穩陣了。
這高度唔比佢慢慢見光,怕到時反而變長頸了。
回復

Purple 發表於 2008-1-11 22:09:21 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-1-11 18:21 發表
高得差不多的了,可以開始給她慢慢見光。
先放在有散射光的地方1-2日比佢習慣吓,仍然要涼及通風,仲要留意今日左面向光的話,明日就比右面見光。之後就可以比佢見太陽伯伯了。
放心啊,花苞並未變色,好穩陣了。
這高度唔比 ...

Thank you JenniferC. 會跟著你的指示做,希望今次會好運啲。
回復

夜魔 發表於 2008-1-11 23:40:08 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-1-11 22:09 發表

Thank you JenniferC. 會跟著你的指示做,希望今次會好運啲。

你依家俾得多唔多光佢?
因為見到右邊那棵好似開始轉色...
回復

Purple 發表於 2008-1-12 23:37:45 |顯示全部樓層
原帖由 夜魔 於 2008-1-11 23:40 發表

你依家俾得多唔多光佢?
因為見到右邊那棵好似開始轉色...

是啊,右边那棵已經轉色,都好驚佢又提早開花,們佢都有長高到同葉一樣高。而家放它們係窗边照散射光,下午有二小時陽光直接晒到,唔知咁樣會唔會太光呢?
回復

kinkinshing 發表於 2008-1-13 22:36:17 |顯示全部樓層
如果風信子開完花後,不剪花莖,一路種下去,會怎樣
回復

JenniferC 發表於 2008-1-14 02:03:32 |顯示全部樓層
原帖由 kinkinshing 於 2008-1-13 22:36 發表
如果風信子開完花後,不剪花莖,一路種下去,會怎樣

花開完就枯了花苞,剩花莖像妖怪般慢慢繼續長長…
回復

beebee 發表於 2008-1-19 21:54:47 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-1-14 02:03 發表

花開完就枯了花苞,剩花莖像妖怪般慢慢繼續長長…

請教﹕係唔係要剪下花菖,再要如何處理?等下年再開花?
回復

夜魔 發表於 2008-1-20 03:09:47 |顯示全部樓層
原帖由 beebee 於 2008-1-19 21:54 發表

請教﹕係唔係要剪下花菖,再要如何處理?等下年再開花?

我未試過. 都有 d 難度, 但應該都比鬱金香養球易
要養球, 風乾保存, 種之前再用低溫處理
下年開既花會比較少 & 小

參考:
http://x4.net.vnu.edu.tw/~tbgweb ... m=27&topic=1333
回復

Purple 發表於 2008-1-21 17:24:53 |顯示全部樓層
今次唔比咁多光佢,已經正常地開花了,而且都開得幾靚添(賣花讚花香)。
回復

trust_fl 發表於 2008-1-21 17:40:44 |顯示全部樓層
好靚呀~
我o個d 種到失敗晒 而家等緊團購o個d 返黎~~
就再接再厲..... 直至種成功為止呀~
回復

Purple 發表於 2008-1-21 17:58:57 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-21 17:40 發表
好靚呀~
我o個d 種到失敗晒 而家等緊團購o個d 返黎~~
就再接再厲..... 直至種成功為止呀~

比啲心機,一定得嘅!
回復