珊瑚芒求救!有圖

作者: plantidea 發表于 2010-6-21 02:02:32
10007 6
各師兄好
小弟三星期前買了棵珊瑚芒,放在窗前的位置,有1~2小時太陽
頭星期沒有換盆等它適應環境
頭星期都見它生長正常,有新的氣根生出來
第二星期就給它換大一點的盤,用化學泥加了點沙
及後都有些微生長
但第三星期開始見它新的氣根尾變啡後變乾
我有把它乾的氣根剪去,但根乾到近莖部,然後變啡,變成斷莖
是否天氣熱,或換盆的泥土不適合而令新氣根尾變啡呢?
我己有常嘖水增加濕度!
因斷莖還綠及有生氣,上部還有新氣根,可把它重種入泥生長嗎?

氣根尾變啡

氣根尾變啡

棵珊瑚芒

棵珊瑚芒

變成斷莖

變成斷莖
boblo 發表於 2010-6-21 09:39:59 |顯示全部樓層
我都有種, 種o左幾個月, 冇換盆, 開始種係屋企toilet, 好暗o既, ok. 之後種係office, o的氣根都係乾曬, 點噴水都唔得, 不過只係冇咁健康, 都ok. 因為水蒸發/吸超快(只係佢, 其他植物唔係), 我係長期坐水, 2cm水, 日日加水, weekend 3-4cm水. 買個時, 森記話可以除曬o的泥, 成個放落水種的.
回復

plantidea 發表於 2010-6-21 15:12:37 |顯示全部樓層
現把斷莖用濕綿花種返,用膠片蓋頂!會唔會生呢?
斷莖還很綠和硬,還有氣根 !

用濕綿花種返

用濕綿花種返

斷莖

斷莖
回復

boblo 發表於 2010-6-21 16:21:02 |顯示全部樓層
我自己試過, 好似唔得. 好快就淋同黃.
回復

plantidea 發表於 2010-6-21 16:57:24 |顯示全部樓層
BoBLo : Thank You for your reply !
我試完再發報!
那你棵還種緊嗎 ?生長速度算快嗎 ?
回復

alansmith 發表於 2010-6-22 20:06:23 |顯示全部樓層
你的基質太乾了,所以出現這現象。^^
建議你不使用面層裝飾用的小石子,轉用養蘭的水苔,卷柏的不定根(即那些氣根)才可以落地生長。
它的生境是林下陰暗位置,空氣濕度較高而且比較清涼。
而我們的家居通常會比較乾燥,如果種植蕨類植物,多需要增加空氣濕度才可以,如放濕機或每天兩三次噴水增加空氣的濕度,才比較適合蕨類生長。

那些斷了的部份,放入食物盒內保持濕潤,很大機會生根,放置室內照明處待成熟後可以落盆成新植株了。 ^^

希望可以幫到你及會更喜歡蕨類植物^^
回復

plantidea 發表於 2010-6-23 01:26:43 |顯示全部樓層
多謝你的意見,明天立刻改面石,後再報告 !
今天已是第三天,斷莖還生存緊 !!
回復