生石花

作者: scorpionhei 發表于 2010-6-20 19:55:31
1949 10
今日去花街行下..一棵生石花都無..
行左好耐俾我找到一間要$22 ge
好貴呀!!同好細好細棵..so無買到la..

我都好想有番棵呀...
綠色兔子 發表於 2010-6-20 21:33:26 |顯示全部樓層
我記得有d唔使20架~ 用心d 搵下會有~
唔好問我係邊間, 因為我o個次係行晒個花墟~
回復

gege188 發表於 2010-6-27 22:34:14 |顯示全部樓層
我之前見到有30蚊15粒呀!不過好細粒,所以無買
回復

miumiu 發表於 2010-7-13 23:05:53 |顯示全部樓層
我星期六買咗2隻腳仔試吓種,都要$20一只,我係新手試玩吓!
回復

kenwong 發表於 2010-7-14 03:43:20 |顯示全部樓層

最近也入了一粒$20的...
不過詳檢後情況不太樂觀...非常不結實...基部滿多損傷...有交學費的心理準備
另$22的我想情況也不會很好

夏天不建議入...易爛...店都是吹冷氣避太陽處理的...情況一般...
陽光不足也會易爛的
當然你家有長時間冷氣吹同時有陽光生機較大...

之前有小的賣@$10...後悔只入了一顆.....
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-14 12:21:41 |顯示全部樓層
回復 6# kenwong

我發現我o向o個度買既兩盆多肉而家都有少少問題... 半枯中...
((( 苦惱...
回復

miumiu 發表於 2010-7-14 20:30:57 |顯示全部樓層
$10嗰D我都有買,買咗2只,但返屋企種咗2星期長咗好多!明明日日都哂住太陽喎!都唔知點攪?!好擔心又要交學費!$2O嗰2只好D,係唔係要吹冷氣呢?
回復

kenwong 發表於 2010-7-14 21:23:20 |顯示全部樓層

回復 8# miumiu

石花要充足陽光的...每日5個hr以上...曬到變紅變橙顯花紋...多多益善...夏天若表現半虧就遮點光
長高可能光照不足....又可能介質多水...有沒有換走泥?

吹冷氣....因為石花太熱會夏眠...所以吹冷氣keep awake...不過也要太陽...
回復

miumiu 發表於 2010-7-14 22:25:02 |顯示全部樓層
Ken:想多問句半虧是甚麼意思呢?其實我唔係太掌握到個水份,好乾都唔敢比水!請指教!
回復

kenwong 發表於 2010-7-16 03:40:04 |顯示全部樓層

回復 10# miumiu

參考的話還是去找大戶...我只有種死幾棵的經驗=.="
夏天..剛入的時候有皺紋...曬多幾日更皺...還是要遮...(生長還是要長時間曬的)...就算秋沒長好還是有皺...脫皮後一定不皺XD
有人說一般夏天其實未到會夏眠的環境....(當然人人地方不同很難說....)
問題是....店的狀況真的很差, 又斷水...回到家又換下泥...根也死了一大堆...又夏呆....再大曬當然會缺水...
夏天完全斷水...也有人說秋天發展會遲緩的

確定乾透可以在日落後於盆底給少量水..盆面碰到球的不會濕...(會爛的通常是球不是下面的木質根)...
基本上皺紋會於給水後翌朝略減....如非....根系有問題....盡量澆水少吃多餐
確保植料快乾.........通風非常重要......兼降溫
植料選疏水...減少有機質(泥)會較安全...盆也選素燒之類的通氣散水較好

ps. 我第一棵死掉是因為入camp想著乾的放了進屋內...3天後回來化了一灘水加外皮

健康株是整棵肥肥圓圓的....不是倒圓錐狀的
http://www.youtube.com/watch?v=DY5apr0hlr0

回復

miumiu 發表於 2010-7-17 00:35:56 |顯示全部樓層
收到了!希望成功啦,我唔想浪費D小生命!THX, KEN!
回復