邊個要狗

作者: 愉baby 發表于 2010-6-19 14:13:36
3648 21
邊個要狗?我狗系芝娃娃,黑白色,男仔,超乖.請在兩天內收養佢
芳芳 發表於 2010-6-19 14:26:24 |顯示全部樓層
點解你唔要佢呀?
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-19 14:28:56 |顯示全部樓層
點解你唔要佢呀?
芳芳 發表於 2010-6-19 14:26

當然有原因先唔要佢啦
我覺得佢唔係玩完就送比人既人
回復

芳芳 發表於 2010-6-20 12:34:17 |顯示全部樓層
當然有原因先唔要佢啦
我覺得佢唔係玩完就送比人既人
kerorozIL 發表於 2010-6-19 14:28

我都知有原因先唔要,但個原因係咩問題呢?我想知佢家是真的不能養還是什麼呢?
    如你是一個喜歡動物的人不會輕言放棄的
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-20 12:37:33 |顯示全部樓層
如果棄養,請寫出原因
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-20 12:50:22 |顯示全部樓層
我都知有原因先唔要,但個原因係咩問題呢?我想知佢家是真的不能養還是什麼呢?
    如你是一個喜歡動 ...
芳芳 發表於 2010-6-20 12:34

就因為不會輕言放棄,所以佢一定有佢的原因
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-20 14:36:02 |顯示全部樓層

知道原因,第二手狗主會知道狗狗會否有甚麼問題,例如小狗與小朋友爭寵,咁第二手狗主最好是全家都是成年人;又例如狗狗太嘈或者佢一隻覺得孤獨,成日悲鳴,咁最好搵個飼主有其他狗或者屋企長時間有人等~
知道原因,可減少再次被棄養可能
另外,狗狗心理上因被棄養,唔多唔少都會有少少問題
例如我隻大頭樂,佢之前個主人唔理佢,冇水飲,狗糧都係時有時冇,攪到佢見乜都搶,見乜都食,仲成日飲廁所水,因我知道佢被棄養原因,我都冇打佢鬧佢,要教佢向我呢度永遠定時定候有得食,有水飲,過得一排佢都斯文好多
如果比我呀媽見到,有理冇理打左先講~
回復

芳芳 發表於 2010-6-20 18:41:34 |顯示全部樓層
知道原因,第二手狗主會知道狗狗會否有甚麼問題,例如小狗與小朋友爭寵,咁第二手狗主最好是全家都是成年人;又 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-6-20 14:36

絕對同意,其實佢地都有感覺架,會唔開心點解d人會唔要佢地,對佢地心靈上已做成傷害,所以養寵物前真係要想清楚
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-20 18:59:33 |顯示全部樓層
真定假架? 有無相? 又無資料
回復

irishuen 發表於 2010-6-20 23:30:25 |顯示全部樓層
最好講埋隻狗狗有冇病痛......可唔可以與其他狗相處
回復

X.X 發表於 2010-7-19 22:08:57 |顯示全部樓層
回復 4# kerorozIL

為什麼您要幫著這一個人,您和他很熟落嗎?
我見佢只係上黎post左篇咁ge耶...應該唔係認真的。
回復

X.X 發表於 2010-7-19 22:12:05 |顯示全部樓層
回復 10# hellokitty_971

我自己唔覺係真囉。佢都係得果幾行字,文題十分敷愆,有機會係玩下玩下的。
大家想清楚先喔。
回復

s081013 發表於 2010-7-19 22:25:04 |顯示全部樓層
我覺得其實不是別人不想幫你...
而是真是太少資料...
又沒有圖片,年齡,身體狀況,晶片問題等等...
最重要的是,毫無誠意可言...
回復

kerorozIL 發表於 2010-7-19 22:48:40 |顯示全部樓層
回復  kerorozIL

為什麼您要幫著這一個人,您和他很熟落嗎?我見佢只係上黎post左篇咁ge耶...應該唔 ...
X.X 發表於 2010-7-19 22:08

你自己用單單一點就可以話佢唔認真?我隻金毛係領養,佢主人響網上都係寫得幾句字,我覺得唔可以就咁話佢唔認真
同埋紅字,你好似對佢有偏見
回復

s081013 發表於 2010-7-19 22:48:58 |顯示全部樓層
最多可以說是沒誠意,但是認不認真...只有他自己知道
回復

X.X 發表於 2010-7-19 23:07:43 |顯示全部樓層
回復 16# kerorozIL

不是對佢有偏見,而是實在太少資料,而且一宜再沒出現,難令人信服。
而閣下對他好像十分有信心。
回復

X.X 發表於 2010-7-19 23:11:40 |顯示全部樓層
回復 16# kerorozIL

我對此雖冇經驗,但一看樓主的文定,很相信不是很有誠意,也不知是否有企圖。
寵物是一條生命,不能輕易說不要就不要,也不能太過依賴﹙無論是人還是它們)。
回復

kerorozIL 發表於 2010-7-19 23:22:32 |顯示全部樓層
回復  kerorozIL

不是對佢有偏見,而是實在太少資料,而且一宜再沒出現,難令人信服。
而閣下對他好像 ...
X.X 發表於 2010-7-19 23:07

有信心係指點樣有信心?我只係個人覺得佢應該唔會玩玩下,就好似你覺得佢應該只係玩玩下咁
回復

X.X 發表於 2010-7-19 23:24:07 |顯示全部樓層

回復 19# kerorozIL

您向好我向壞想,各有不同。
小心為妙。
不要爭議了,看看有沒有有心人更好。
回復

12下一頁