新買的繽繽AV.....出事

作者: 拖鞋蘭 發表于 2010-6-19 01:55:28
2229 7
上星期o系繽繽買左棵進口白花AV, '言念"住放一星期先拎返公司
點知今日返到屋企見到爛左幾塊葉...

之後倒出來睇見到個心爛晒...
見到其中一個小分株爛得冇咁嚴重, 仲有條小根...

由於屋企冇泥, 所以用D舊泥種住先...
希望救得番啦

我想知點解無端端爛心?係咪焗得濟?我見D泥好多好實, 同埋個頭好深....
另外前日仲淋左次水....
maywong918 發表於 2010-6-19 02:22:37 |顯示全部樓層
用呢d泥就梗出事喇~我勸你唔好再用果D泥喇~你真係要救棵側芽既,無泥不如就用水喇~不過見條主莖好似都黑埋,應該就................
你剪塊好既葉落來浸水把喇~
回復

siunancy 發表於 2010-6-19 10:11:46 |顯示全部樓層
cut 1-2 塊年青ge葉,先為佢留個後,如冇泥就水種住先

另外唔好再用佢d泥,可能好多菌或有蟲

可參考這裡
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;from=recommend_f

或入溫室la
回復

拖鞋蘭 發表於 2010-7-8 22:06:48 |顯示全部樓層

另外有D葉都玩完了, 想留個後都唔得,
我將塊葉剪走爛左部份之後浸水,
點知又再繼續爛上去,
試左2次都係咁....最後都要丟
係咪有菌??
回復

tongtony 發表於 2010-7-8 22:29:49 |顯示全部樓層
浸葉前切口要風乾!空氣要流通!不能高溫/太陽晒!
回復

sammy 發表於 2010-7-8 22:31:03 |顯示全部樓層
有冷氣就有救, 冇冷氣神仙難救
回復

GMT+8 發表於 2010-7-8 22:44:24 |顯示全部樓層
黑心, 多數都是太熱了.............
回復

比得大帝 發表於 2010-7-8 23:00:28 |顯示全部樓層
太濕, 有菌

插葉再種
回復