參樹快死了, 怎辦?

作者: cupidha 發表于 2010-6-18 16:41:54
7116 15

我家有棵5尺高參樹, 已種了1年多, 一直以來也很茂盛, 每星期淋一次水, 盤底有疏水, 每2星期施肥一次, 一路沒有問題.

直至一個月前, 有些葉枯黃, 有些莖更掉了下來, 以為不夠光, 放它到露台邊, 更差, 可能太晒, 更多葉枯死, 立即放回屋中, 但情況沒有改善. 至現在每3 -4天淋水, 也加了肥, 所有樹葉都是dup dup的, 半死不生, 可以怎辦呢?
oneonewe 發表於 2010-6-19 15:21:31 |顯示全部樓層
係咪呢排太熱唔通風所以焗親?
回復

cupidha 發表於 2010-6-19 20:38:51 |顯示全部樓層
hey you again, i saw your help in discuss.com. thanks a lot!!

don't know whether it is the real reason. since i changed the mud today, hope it will get better soon. it is my last chance!!
回復

oneonewe 發表於 2010-6-19 21:04:01 |顯示全部樓層
hey you again, i saw your help in discuss.com. thanks a lot!!

don't know whether it is the real rea ...
cupidha 發表於 2010-6-19 20:38

有冇相?
有圖有真相...
回復

tommysze8 發表於 2010-6-20 00:49:22 |顯示全部樓層
千萬  唔好落肥住,好番至算。
泥面 1 - 2吋乾先至淋水。 日日噴D水去葉面仲好。
要半陰,見光但不能直曬!

葉枯黃掉了下來:
如果枯葉係乾,無水。如果落葉係濕,太多水,可能樹身都淋淋地,真係太嚴重要打開花盆D泥睇下。
整張相望下先啦!
回復

cupidha 發表於 2010-6-20 19:21:20 |顯示全部樓層
正在研究怎樣貼相.

我換了泥, 換了面層差不多10吋的泥. 剪去死了的枯枝. 我分不清枯葉是乾還是濕, 所以不知原因.

因我覺得可能是太多水, 令根梅了, 所以換泥後沒有加水, 正確嗎?
回復

cupidha 發表於 2010-6-20 19:36:58 |顯示全部樓層
這是換泥後, 剪去枯枝的樣子, 有救嗎?
回復

cupidha 發表於 2010-6-20 19:38:48 |顯示全部樓層
回復 7# cupidha
IMG_7551 (Small).JPG
回復

oneonewe 發表於 2010-6-20 22:13:54 |顯示全部樓層
睇o黎係根吸唔到水喎
唔通係爛根?
回復

cupidha 發表於 2010-6-21 12:07:34 |顯示全部樓層
還可以做什麼?
回復

tommysze8 發表於 2010-6-21 18:54:40 |顯示全部樓層
回復 7# cupidha
換泥 係好方法。
如果個泥胆 (根連泥) 仲濕濕地,新加D 乾泥ok,但要小心個泥胆乾左,到時要淋水。
噴水同放通風地方。
如果D莖折左就要剪,彎左可留番睇下點。

睇多一至兩星期就知。
回復

leelee 發表於 2010-6-21 19:47:22 |顯示全部樓層

可能係太焗,空氣唔留通,近日太熱,森樹唔洗太多水.森樹都怕凍.
回復

cupidha 發表於 2010-6-22 18:08:23 |顯示全部樓層
唯有係咁, 多謝大家幫忙, 如果佢好番會通知各位!!
回復

tommysze8 發表於 2010-7-4 21:13:23 |顯示全部樓層
D參樹點呀?
回復

cupidha 發表於 2010-7-5 13:00:10 |顯示全部樓層
好可憐, 已經死了, 救唔番. 連最後2粒好細嘅芽都謝埋. 已經掉了, 從泥土拿出來時, 有d蟲同好多蚊知, 可能內裡生病了.

多謝大家幫手. 宜家唸緊買過棵.
回復

tommysze8 發表於 2010-7-6 13:11:41 |顯示全部樓層
有d蟲同好多蚊知,D泥唔好再用啦!

買過棵啦,D學費唔慳得!

Good luck!
回復