在放假時紫羅蘭擺放位置及如何保持溫度

作者: koyuki816 發表于 2010-6-16 23:24:03
2551 8
我盤紫羅蘭係放係office、每日都會嘆冷氣。。
我知道天氣溫度+濕度對紫羅蘭黎講會有好大影響...
因我星期六、日都唔洗返工...
我想問:盤紫羅蘭應該放係咩位置較好?
              點樣先可以保持盤紫羅蘭既溫度+濕到?
麻煩大家幫幫忙!!!Thx
Jesation 發表於 2010-6-17 15:22:10 |顯示全部樓層
我密謀將d花放曬入server room,但應該會俾人丙。
回復

ryansze 發表於 2010-6-20 13:26:04 |顯示全部樓層
Jesation
哈居然有人同我念法一想   我星期五已放了第一盤入server room 啦  add7icon
回復

powerbubu 發表於 2010-6-20 20:56:43 |顯示全部樓層
你個server room有冇開燈,如冇開燈,  冇問題嗎?
回復

koyuki816 發表於 2010-7-9 00:30:23 |顯示全部樓層
下......放入server room????
但空氣流通、有光+濕度夠嗎???
回復

花花公子 發表於 2010-7-10 10:56:15 |顯示全部樓層
我盤紫羅蘭係放係office、每日都會嘆冷氣。。
我知道天氣溫度+濕度對紫羅蘭黎講會有好大影響...
因我星期六 ...
koyuki816 發表於 2010-6-16 23:24

星期六、日都唔洗返工...冇冷氣?溫度濕度到是無法改變(保持)的!
我的情況也是一樣,平時6點15分停冷氣,星期六、日都唔洗返工,全寫字樓冇冷氣,(長假期影響更嚴重) 這兩日office焗熱氣溫大約會上升35度以上,要保住av生命請參考以下建議。
的保救方法:
1.使用較疏水植料(這是必須的,也是活命主因)
2.不要讓陽光照射到植株
3.將在窗邊植株稍移離窗邊(窗邊溫度會較高2-3度)
4.現時日照長,光度強,防止過光(平時也可能須的),請在透光窗貼紙張遮光(用普通白紙就可以,輕貼就可以, 有隔熱作用)
5.充份的澆水,盆底略有積水是大礙的,但條件是必須用疏水植料。
我一直採用以上方法,家中植種的也是如此,雖然不將av種出得像冬、春季長得那樣的美態,但大部份都可以成功渡夏。

我想問:盤紫羅蘭應該放係咩位置較好?
              點樣先可以保持盤紫羅蘭既?
回復

nickyhk 發表於 2010-7-10 13:49:42 |顯示全部樓層
公子,你d石仔係魚街有無得賣.
回復

花花公子 發表於 2010-7-11 21:55:57 |顯示全部樓層
公子,你d石仔係魚街有無得賣.
nickyhk 發表於 2010-7-10 13:49

d石仔在花墟買的。
回復

koyuki816 發表於 2010-8-23 21:36:25 |顯示全部樓層
你去花墟買啦....抵好多。。
買"陶粒"....
回復