[分享/交換] 分享: 櫻桃鼠尾草 (粉紅色) (已完結)

作者: iluvuboyz 發表于 2010-6-15 16:04:16
2343 31

亦可以香草或可食用植物的種子交換, 想自家種植作煮食用途。

份數: 10份 (每份15~20粒)
交收方法:  (1) 分享: 郵寄 - 使用回郵(請pm我取地址)
                (2) 交換: 請pm我, 交換地址喔~thx

栽種心得: 四季都會開花的, 很容易發芽, 蠻適合新手種植的呢~~

在這排隊: (13/7/2010 updated)
1. jeffiau - 已成功交換啦~~ (感謝jeffiau送了這麼多種子給我呢~希望我可以種大牠們的喔~)
2. emkey - 已pm聯繫~~ (29/6寄出, 請留意喔。)
3. Vienne - 牛至都可以的~~我想試種多一點香草呢~pm您傾丫~(29/6寄出, 請留意喔。)
4. march - 已pm聯繫啦~~請留意~~ (13/7寄出, 請留意喔。)
5. KOOKOO - 已pm聯繫~ (6/7寄出, 請留意喔。)
6. N-Blythe  -碰碰香可以交換, 已pm聯繫~ (30/6寄出, 請留意喔。)
7. 金盞花  - 有1棵薄荷小苗, 已pm聯繫~~ (交換成功~thx)
8. 綠色兔子 - 蕾絲公主BB交換, 已pm聯繫~ (29/6寄出, 請留意喔。)
9. omouth (2/7寄出, 請留意喔。)
10. tulip (13/7寄出, 請留意喔。)
jeffiau 發表於 2010-6-15 17:34:03 |顯示全部樓層
1.jeffiau (我有不少食得的種子啊~~希望你大豐收啦)
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
回復

emkey 發表於 2010-6-26 01:32:13 |顯示全部樓層
1.jeffiau (我有不少食得的種子啊~~希望你大豐收啦)
2.emkey
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
回復

Vienne 發表於 2010-6-26 02:00:20 |顯示全部樓層
2.emkey
3. Vienne (你想交換乜種子呀?牛至啱唔啱?)
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
回復

jeffiau 發表於 2010-6-26 03:10:46 |顯示全部樓層
回復 4# Vienne

不好意思啊, 請問牛至種子我可不可以要呀?
回復

jeffiau 發表於 2010-6-26 03:11:55 |顯示全部樓層
啊~~忘記了在這裡回覆,
已交收完成了~ 多謝你的鼠尾草,好可愛~!!
祝你大豐收~!!
回復

march 發表於 2010-6-26 07:16:10 |顯示全部樓層
2.emkey
4. march
5.
6.
7.
8.
9.
10.
回復

KOOKOO 發表於 2010-6-26 10:03:58 |顯示全部樓層
2.emkey
4. march
5. KOOKOO
6.
7.
8.
9.
10.
回復

金盞花 發表於 2010-6-26 10:34:41 |顯示全部樓層
2.emkey
4. march
5. KOOKOO
6.金盞花  (有1棵薄荷小苗)
7.
8.
9.
10.
回復

N-Blythe 發表於 2010-6-26 10:38:24 |顯示全部樓層
2.emkey
4. march
5. KOOKOO
6. N-Blythe ( 碰碰香可以交換 )
7.
8.
9.
10.
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-26 11:24:03 |顯示全部樓層
2.emkey
4. march
5. KOOKOO
7.綠色兔子 (蕾絲公主BB 可以嗎?)
8.
9.
10.
回復

金盞花 發表於 2010-6-26 11:49:59 |顯示全部樓層
2.emkey
4. march
5. KOOKOO
7.金盞花  (有1棵薄荷小苗)   
8.綠色兔子 (蕾絲公主BB 可以嗎?)     ***我同N-Blythe 重疊咗時間, 所以排過位
9.
10.
回復

iluvuboyz 發表於 2010-6-27 19:48:53 |顯示全部樓層

jeffiau~謝謝您的香草分享牙~
請幫佢地搵返個名丫~thanks~~

香草1號 - 吾知點解佢d葉仔開始掉下來丫.....

香草1號

香草1號

香草2號

香草2號

香草2號

香草3號

香草3號

香草3號

香草4號

香草4號

香草4號

香草5號 - 兩片大業掉了下來喔~~我插左佢系泥入面呢~~

香草5號

香草5號
回復

jeffiau 發表於 2010-6-27 20:14:29 |顯示全部樓層
收到

1號. 百里香
2號, 綠薄荷
3號. 甜羅勒
4號. 朱古力薄荷
5號. 九層塔, 2塊大葉食左佢啦, 如果中間條莖發不到根,我俾過另一份你啦

我們keep住contect丫  
遲D再交換過
回復

iluvuboyz 發表於 2010-6-28 12:59:45 |顯示全部樓層
回復 14# jeffiau

麻煩晒您幫佢地搵返個名牙~
haha~~好牙~
我地keep in touch丫~~
可以交流下心得, 交換下種子~~
其實您系咪種香草多??其他野吾點種架??!~
回復

omouth 發表於 2010-6-28 16:29:19 |顯示全部樓層
2.emkey
4. march
5. KOOKOO
7.金盞花  (有1棵薄荷小苗)   
8.綠色兔子 (蕾絲公主BB 可以嗎?)     ***我同N-Blythe 重疊咗時間, 所以排過位
9. omouth
10.
回復

jeffiau 發表於 2010-6-28 16:44:16 |顯示全部樓層
回復 15# iluvuboyz

暫時是香草多, 我也有種AV和其他觀葉植物
回復

iluvuboyz 發表於 2010-6-28 22:08:56 |顯示全部樓層
回復 17# jeffiau

因為我有d紫葉&綠葉既酢醬草bb...
吾知你岩吾岩種呢?!~
要的話我可以寄俾你丫~~
回復

Celesty 發表於 2010-6-28 22:18:36 |顯示全部樓層
我最近有d碰碰香,已經有根,有興趣嗎?
如果可以,我可以當面交收,因為有根係寄不到
回復

jeffiau 發表於 2010-6-28 22:22:52 |顯示全部樓層
回復 18# iluvuboyz

hi iluvuboyz,
你好, 你已經給了我鼠尾草,不用客氣呢^^
但我很喜歡酢醬草,但未種過, 怕種死它們...

將來你種大了小香草們, 你再分享給我丫, 哈哈不知得唔得呢
回復

12下一頁