開冷氣 - 不環保?

作者: 八王爺 發表于 2010-6-15 11:09:00
5022 48
oneonewe 發表於 2010-6-16 15:33:40 |顯示全部樓層
我細個以前夏天要半夜起身用冷水抹身2-3次,熱醒再抹~
有時熱到要嘖d水向身上面先瞓到 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-6-16 14:42

所以冷氣機係上世紀最偉大o既發明
回復

比得大帝 發表於 2010-6-16 15:47:04 |顯示全部樓層
在環保角來看, 大部份發明家都要拎去打靶
回復

tommysze8 發表於 2010-6-16 22:03:01 |顯示全部樓層
開冷氣 - 不環保, 但唔開冷氣,地鐵邊可以坐爆人,多D人,少D車咪環保囉!環唔環保係睇前題同比較啫! 但我地見過冷氣,過冷氣,返唔到轉頭啦!
我以前住21樓,東南窗好涼,但樓下開冷氣D熱風飄入嚟,唔開冷氣唔得。
宜家住村屋地下,又濕又焗,唔開唔得。
慳電法1 - 開睡眠制,D冷氣會漸漸、漸漸轉細D,到天光個冷氣好細嫁!
慳電法2 - 較到 27度C, 加風扇輕微風,好正嫁!
慳電法3 - 開冷氣一小時,關上冷氣後開風扇三小時,重覆、重覆、重覆、
回復

cara 發表於 2010-6-18 21:48:37 |顯示全部樓層
我上年開冷氣唔夠十次,未試過開冷氣開通宵,雖然屋企有西斜,夏天日日望住太陽落山,晚上幅牆仲好熱,但我覺得 ...
corina 發表於 2010-6-15 22:19

同道中人 我同你情況好似, 不過我住市區...
我覺得忍受少少可以減炭又慳錢...出下汗仲好, 排毒,...成日涼冷氣返而令身體虛弱d
回復

八王爺 發表於 2010-6-18 22:14:52 |顯示全部樓層
tommy 啲方法好 騎哩,咁仲使訓?
回復

corina 發表於 2010-6-18 22:19:02 |顯示全部樓層
同道中人 我同你情況好似, 不過我住市區...
我覺得忍受少少可以減炭又慳錢...出下汗仲好, 排毒,.. ...
cara 發表於 2010-6-18 21:48

係呀,我仲覺得夏天感受下熱,冬天感受下冷,可以鍛鍊自己tim~
而家d人太縱容自己了~
回復

cara 發表於 2010-6-18 22:26:12 |顯示全部樓層
係呀,我仲覺得夏天感受下熱,冬天感受下冷,可以鍛鍊自己tim~
而家d人太縱容自己了~ ...
corina 發表於 2010-6-18 22:19

絕對同意...而家D人..一熱少少就要開冷氣,由其係細路仔...
唔怪得D人成日話中暑..因為太錫身啦..
我34度仲去行八仙嶺都冇事.......只係一不停飲水囉
回復

oneonewe 發表於 2010-6-18 22:29:43 |顯示全部樓層
tommy 啲方法好 騎哩,咁仲使訓?
八王爺 發表於 2010-6-18 22:14

用Timer囉
回復

corina 發表於 2010-6-18 22:37:01 |顯示全部樓層
絕對同意...而家D人..一熱少少就要開冷氣,由其係細路仔...
唔怪得D人成日話中暑..因為太錫身啦..
...
cara 發表於 2010-6-18 22:26

而家d人點會行山,shopping好過喇,有冷氣~
回復

cara 發表於 2010-6-18 22:41:43 |顯示全部樓層
而家d人點會行山,shopping好過喇,有冷氣~
corina 發表於 2010-6-18 22:37

我一個月都唔知有冇行到一次商場
不過而家行山人士多左好多啦...假期D熱門山徑好多人..中暑人士亦隨之多左
回復

tommysze8 發表於 2010-6-18 22:56:10 |顯示全部樓層
回復 25# 八王爺

慳電法1 嘅 睡眠制 係 冷氣上功能之一,按一吓制之嗎,唔使自己攪
慳電法2,3 係日間先致 手動。
回復

KOOKOO 發表於 2010-6-18 23:00:40 |顯示全部樓層
回復 25# 八王爺

係得架, 無線做過, 有家人用時間制, 話用少好多電費.
回復

tommysze8 發表於 2010-6-18 23:20:14 |顯示全部樓層
回復 32# KOOKOO
有D 冷氣有時間制,較到 4,5 點熄冷氣ok嫁。 我買風扇都耍有時間制!
有D 冷氣有睡眠制,自動慢慢較細冷氣。
回復

KOOKOO 發表於 2010-6-19 00:06:42 |顯示全部樓層
回復 33# tommysze8
回復

KOOKOO 發表於 2010-6-19 00:08:16 |顯示全部樓層
用蘇頭時間制, 冷氣, 風扇交替開黎用,
回復

孖吉 發表於 2010-6-19 00:26:38 |顯示全部樓層
用蘇頭時間制, 冷氣, 風扇交替開黎用,
KOOKOO 發表於 2010-6-19 00:08

千褀唔好用蘇頭時間制來開冷氣,好危險咖!
回復

KOOKOO 發表於 2010-6-19 00:31:36 |顯示全部樓層
回復 36# marcuslee

果個人都話唔好自1整, 要請專業師傅做, 用概制好專業架.
回復

tommysze8 發表於 2010-6-19 17:07:31 |顯示全部樓層
用蘇頭時間制 要請專業師傅做, 電流大 D 時間制  唔同嫁。
另外 手動 開關制 都唔係最好,D機易壞。  
最好用冷氣機上的開關制,因入面有保護綫路。
可以嘅話 買有遙控的冷氣, 有恆温,時間制, 睡眠制,... 買機貴D,但最後慳番D電錢。
回復

走得慢 發表於 2010-6-21 23:48:33 |顯示全部樓層
去年無開過空調。
今年,為了抽濕開過一次,結果抽濕失敗。

我能無空調睡眠原因﹕
1. 全屋的窗打開
2. 用滕席
3. 沖冷水涼
4. 關掉非必要的電器,如電燈、電視等
5. 開風扇
6.有心做(最重要的)
回復

走得慢 發表於 2010-6-21 23:52:15 |顯示全部樓層
若想開冷氣又想環保,就要加雪種或換新的冷氣機。
回復