和記寛頻-可以唔用就唔好用

作者: 比得大帝 發表于 2010-6-14 22:53:54
4190 28
我都算忍耐力超高, 可以用咗佢兩個contracts

和記寛頻越嚟越慢, 原因係大廈多人用咗唔夠分

第二個contract約 $128, 快到期, 和記當然狂打電話嚟

第一個電話: 多謝你用咗我地寛頻咁多年, 我地依家以優惠價$99給你續兩年
我話: 你當我白痴呀, 依家你到在我屋企樓下做緊$98, 送$50百佳禮卷, 還有甚麼東西送, 我唔記得咗
佢又話: 果d係俾指定屋園的
我話: 咁你做吓功課先打嚟俾我吖, 我去樓下問過我依度就係指定屋園
收綫

幾日後第二個電話: 多謝你用咗我地寛頻咁多年, 我地依家以優惠價$138給你續兩年
我話: 你有冇check個我個file呀, 早幾日果個拎住個$99plan都俾我鬧到pk, 你夠膽拎個$138同我講嘢
佢又話: 我地冇$99plan
我話: 我唔想聽咁多無謂電話from你地, 唔該你寫喺我個file度, 拎唔到個平過$98, 送$50百佳禮卷, 還有甚麼東西送的, 不要打電話俾我, 附註埋: 此人鬧人好勁

你有你話, 佢有佢打, 大大話話收到十個電話, 每次都俾我鬧到開花, 不過咁, 我每次都同佢地講: 你做得和記就預咗俾人鬧, 況且我係鬧和記, nothing personal, 不過我唔鬧你就鬧唔到你公司

終於有個拎唔到個平過$98, 送$50百佳禮卷, 還有甚麼東西送的plan, 打電話嚟
我同佢講: 錢係面子問題, 你地service真係好好好好唔掂, 我都係決定轉台

於是打電話去cut綫, 當然係聽咗98段錄音, 按咗3次身份証頭6個位數字, 先聽到一把人聲
我同佢講cut綫, 佢好有禮貌話: 其實我地可以用每個月$50優惠價俾你, 你唔會考慮
我話: 你地哩d咪叫做pk囉, 唔到死果一秒都唔攞個plan出嚟, 成日當d客戶係白痴, 略得你略, 不過我依家轉咗pccw, 你都知人地貴你好多, 我都轉, 就係因為你地真係好唔掂.

各位, 唔想俾人當白痴, 最好唔好用和記
chiuso 發表於 2010-6-15 07:37:28 |顯示全部樓層
經過過往慘痛的經歷,和X,有X都最好唔好用。
回復

比得大帝 發表於 2010-6-15 09:53:49 |顯示全部樓層
都未講哂D激氣嘢
(以下銀碼唔係記得好exact)
第一個contract快完時, 和記打電話嚟續約, 當時好似用緊 $148, 佢話續約$198
我話街邊都係做緊$128, 點解舊客戶要貴d
佢話係俾新客戶, 阿之阿draw咁講埋d唔知乜嘢嘅嘢

當時pccw好似要$248, 於是就落街搵個和記sales, 用太太個名當新客攞個$128plan, 再去取消原本個plan

取消咗和記又打電話嚟叫我鬧佢, 叫我不用轉名, 用舊名俾番個$128plan

你話和記係唔係pk仔吖
回復

八王爺 發表於 2010-6-15 11:11:22 |顯示全部樓層
其實 佢地乜都知,就係當個客係 白x仔!
回復

比得大帝 發表於 2010-6-15 12:34:35 |顯示全部樓層
不過依家年青人都好悲, 為咗一份工資, 要出賣自己嘅良知,  還成日俾人鬧

咁多年青人去走粉, 唔知係唔係哩個原因

有冇大學調查吓走粉嘅人, 之前有多少%响寬頻打過工
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-15 12:35:56 |顯示全部樓層
其實 佢地乜都知,就係當個客係 白x仔!
八王爺 發表於 2010-6-15 11:11

之前聽到和記有好多負面評價,都唔敢用
現時用PCCW,想用HKBN,聽講又平又快
回復

比得大帝 發表於 2010-6-15 13:43:01 |顯示全部樓層
千萬不要用hkbn, 出名最差
回復

oneonewe 發表於 2010-6-15 15:38:40 |顯示全部樓層
千萬不要用hkbn, 出名最差
比得大帝 發表於 2010-6-15 13:43

未搬前用過4年
我覺得佢最好
又穩定又快
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-15 19:53:51 |顯示全部樓層
未搬前用過4年
我覺得佢最好
又穩定又快
oneonewe 發表於 2010-6-15 15:38

係咪指服務最差?
回復

孖吉 發表於 2010-6-15 20:20:53 |顯示全部樓層
其實快同慢係冇一定咖,當佢啱啱鋪好條光纖,你座大廈又唔係咁多客上台,咁咪快囉。等到你果座大廈飽和咗,自然得返 "龜速寬頻"。

所以與其响 forum 問人邊間快,不如問吓自己的隔離鄰舍邊間快d,應該會準好多。
回復

oneonewe 發表於 2010-6-15 21:04:55 |顯示全部樓層
其實快同慢係冇一定咖,當佢啱啱鋪好條光纖,你座大廈又唔係咁多客上台,咁咪快囉。等到你果座大廈飽和咗, ...
marcuslee 發表於 2010-6-15 20:20

幾年前試過o係觀塘舊樓用56k上網
當然係龜速
後來用PCCW寬頻
速度同用56k一樣
所以我一定唔會用PCCW!
回復

corina 發表於 2010-6-15 22:26:47 |顯示全部樓層
我用hkbn好多年,ok喎~add10icon
和記出名差架喇,唔只寛頻,電話都唔好用,亂收費~add1icon
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-15 22:48:49 |顯示全部樓層
幾年前試過o係觀塘舊樓用56k上網
當然係龜速
後來用PCCW寬頻
速度同用56k一樣
所以我一定唔會用PCCW! ...
oneonewe 發表於 2010-6-15 21:04

我個PLAN話有幾十MB,點知做SPEED TEST得2,3MB
回復

比得大帝 發表於 2010-6-15 22:58:00 |顯示全部樓層
我剛試了
result:
download 168kbps
upload 202kbps

和記, 你話死得未
回復

Ulrica 發表於 2010-6-15 23:52:32 |顯示全部樓層
我個PLAN話有幾十MB,點知做SPEED TEST得2,3MB
kerorozIL 發表於 2010-6-15 22:48

有幾十M嘅咩? 我今日要PCCW幫我UPGRADE, 佢話佢地最高只有6M喎
回復

oneonewe 發表於 2010-6-16 00:04:51 |顯示全部樓層
我剛試了
result:
download 168kbps
upload 202kbps

和記, 你話死得未
比得大帝 發表於 2010-6-15 22:58

佢地通常都誇大其詞
回復

新丁乙 發表於 2010-6-16 00:08:09 |顯示全部樓層
其實係咪間間公司, 都有少少取巧成份, 以招徠客仔, 只不過, 看你好唔好彩?加上, 一分錢一分貨, 相同的服務, 一間平咁多, 一定有啲原因
回復

corina 發表於 2010-6-16 00:11:06 |顯示全部樓層
早兩個月我去hkbn填表唔再續約,我原本要比$176 25m一個月,佢地即刻減價$99 100m,香港所有寛頻公司都唔老實~
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-16 00:15:41 |顯示全部樓層
有幾十MB嘅咩? 我今日要PCCW幫我UPGRADE, 佢話佢地最高只有6MB喎
Ulrica 發表於 2010-6-15 23:52

有,上NETVIGATOR.COM睇
回復

Ulrica 發表於 2010-6-16 00:17:42 |顯示全部樓層
有,上NETVIGATOR.COM睇
kerorozIL 發表於 2010-6-16 00:15

我咪係NETVIGATOR囉
回復

12下一頁