60cm 15W LED燈,簡單易造

作者: jieda 發表于 2010-6-11 18:24:35
3552 19

60cm 15W LED燈,簡單易造

鋁片: 80cm (32") x 5cm (2")
厚3mm (鋁材舖買 $20)
膠片: 60cm (24") x 7cm (3") $20
厚3mm (膠片舖買 $20)
射燈: LED 射燈膽 5個
1W*3 (深水埗深之都二樓買 $190 有五個,唔係一樓,一樓同鴨記都好貴)
燈座: 5個
圓形方形也可用 (@$6x5=$30)
小五金: 鑼絲
$20
火牛: Input AC100~240 Output DC12V 2~3A
$70
成本: $350.00 攪掂

jeffiau 發表於 2010-6-11 18:45:54 |顯示全部樓層
請問可不可以post埋你會點用啊?
回復

ivo 發表於 2010-6-11 19:35:39 |顯示全部樓層
有冇成品圖?
回復

veiver 發表於 2010-6-11 21:52:01 |顯示全部樓層
我好想知效果,即係用左佢一、兩個月後,植物生長如何?
以我所知,LED白燈既光譜入面係好缺乏紅色光...
回復

孖吉 發表於 2010-6-11 22:23:09 |顯示全部樓層
照射角度如何?因為要考慮層架距離和燈架間距
回復

GMT+8 發表於 2010-6-12 10:59:20 |顯示全部樓層
我好想知效果,即係用左佢一、兩個月後,植物生長如何?
以我所知,LED白燈既光譜入面係好缺乏紅色光... ...
veiver 發表於 2010-6-11 21:52

所以要紅藍白3隻色一齊用, 如果唔介意睇花既不便可只用紅同藍
回復

veiver 發表於 2010-6-12 16:36:21 |顯示全部樓層
回復 6# GMT+8

我都用過齋紅、藍既LED燈,成個setting用左超過$400蚊,但效果唔多理想
我都諗過我個setting有幾個問題(單講光源)...
第一,可能唔夠光。我只係用左兩盞3W LED
第二,距離遠。同d花距離最近有一呎,最遠有差唔多兩呎
第三,光譜唔足夠。始終都只係得兩種光譜
第四,照射時間問題。我試過由4個鐘開始,加到8個鐘,但都睇唔到分別...

我都分享下我既經驗。3月左右,我下左d大種雞冠花既種子,用燈照係特別快出芽,但生高到咁上下,佢地好似好怕LED燈光,所有都向晒窗門去生,而窗門相距有四呎左右,射到去d花既光,相比LED燈,真係差好遠,偏偏佢地係要向窗門生,而且一個內都無乜點再生長過,即係出左芽之後,好快生到兩吋左右,就一直係都係得咁高,越黎越弱,最後我要搬左佢地出花糟,咁就正常番晒。
我屋企個花糟係無陽光直射既機會,加上樓下開左冷氣後,溫度會好高,但佢地又捱得住咁...
之後我又換左兩支philips 12" T5,效果都係唔好,然後嫌d光太白,將其中一支換左做sunshine黃光,咁樣睇落同陽光好似好近,但都唔見有乜改善...
回復

孖吉 發表於 2010-6-12 16:44:24 |顯示全部樓層
所以要紅藍白3隻色一齊用, 如果唔介意睇花既不便可只用紅同藍
GMT+8 發表於 2010-6-12 10:59

如果住舊樓真係要諗清楚先好裝紅色燈,人地响街望上去間房,好似 一樓一 咁咖
回復

jieda 發表於 2010-6-12 18:18:46 |顯示全部樓層
植物燈光源比例係: 三紅、一藍、一白,五盞加超來為一組,三四呎高植物一般用3W一盞燈就夠,如果用大瓦數燈來你餵牠,不如拿去曬太陽還好,除非閣下是在空內種大麻就另一回事。
藍光是發芽時所需要,成長期主要是紅光,白光只是給我們的眼看牠時用,還有免被別人誤以為係一樓一,按門鍾!
回復

jieda 發表於 2010-6-12 18:32:06 |顯示全部樓層
回復 7# veiver

植物燈只是用來代替太陽光,餵治空內種植植物之用,如果可以,應該讓牠去曬太陽。
回復

veiver 發表於 2010-6-12 21:12:59 |顯示全部樓層
回復 10# jieda

LED植物燈既配搭,個個都唔同,應該係大家都係試出黎,所以心得有所不同
不過,用燈既原因,都係因為唔夠陽光,或者無陽光照射,先需要花錢去set燈,如果我有得選擇,都唔會花依d錢啦...
回復

sammy 發表於 2010-6-12 21:59:16 |顯示全部樓層
回復  GMT+8

我都用過齋紅、藍既LED燈,成個setting用左超過$400蚊,但效果唔多理想
我都諗過我個setting ...
veiver 發表於 2010-6-12 16:36

咁當然啦, 你種草花
回復

veiver 發表於 2010-6-13 07:37:40 |顯示全部樓層
回復 12# sammy

你意思係草花唔適合用人工燈?
回復

GMT+8 發表於 2010-6-13 11:39:18 |顯示全部樓層
回復  GMT+8

一般都會照10-14小時一日, 你照4-8小時當然效果唔多理想啦
回復

sammy 發表於 2010-6-13 13:04:21 |顯示全部樓層
回復  sammy

你意思係草花唔適合用人工燈?
veiver 發表於 2010-6-13 07:37

因為草花喜光, 要全日照, 而且要紫外綫矮化, 天然光較多; 另外生長又快, 追光性強
回復

avery 發表於 2010-6-13 16:37:16 |顯示全部樓層
回復  GMT+8

即係你窗口D光仲光過你果堆LED燈囉...
回復

jieda 發表於 2010-6-13 21:04:22 |顯示全部樓層

回復

jieda 發表於 2010-6-13 21:22:28 |顯示全部樓層
回復

GMT+8 發表於 2010-6-15 21:10:21 |顯示全部樓層
呢個係唔係你既diy呀? 不過支管好似唔係led咁既?
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-16 16:06:45 |顯示全部樓層
LED 的"白"是由, "藍"色激光+"黃"色螢光, 共同合成,
所以 LED 的白多是偏藍, 色質並不完整,
它只是人眼看似不錯, 在植物看來, 多是不足
回復