[求教] 玉米百合 African Corn Lily - (Ixia Spotlight)

作者: 綠色兔子 發表于 2010-6-10 09:41:26
1395 6
入左土成個月... 苗仔都唔見有一條...
請問有種植須知...???
add2icon
rickycat930 發表於 2010-6-10 10:42:11 |顯示全部樓層
其實利用"搜索"可輕易找到師兄們o的舊post作參考
我以前睇過呢個post
http://hkplants.com/viewthread.p ... 3%E7%99%BE%E5%90%88
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-10 10:49:37 |顯示全部樓層
回復 2# rickycat930

原來... 佢地成日都好似唔生唔死咁.... 我真係想死... add12icon
回復

smallpotato 發表於 2010-6-10 11:28:06 |顯示全部樓層
我跟你差不多同一時候下土 (turqoise ixia),買回來已經是苗仔,但苗仔長的很慢很慢,聽說它們在香港要秋植,現在天氣不多適合它,唔知道要不要把它們挖上來夏眠呢?
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-10 11:36:04 |顯示全部樓層
回復 4# smallpotato

我係一粒波咁落泥架~ 佢仲同我買番黎時一模一樣...
add5icon
我諗緊係咪我屋企只適宜多肉植物...
回復

smallpotato 發表於 2010-6-10 11:51:08 |顯示全部樓層
綠色兔子唔好輕易放棄球根啊!我想你把ixia留在土內,盡量控制水分,秋季就會發芽的了!你也可以試下朱頂蘭啊,我買回來覺得它比其他球根易種得多了,我的也一直穩步生長。
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-10 11:59:49 |顯示全部樓層
回復 6# smallpotato

我唔種得太高既植物呀~
我屋企唔係放得落三吋盆咋~

如果朱朱有白色我都可以考慮下~
我唔太喜歡紅花~
回復