牛油曲奇(一閃一閃小星星)

作者: hellokitty_971 發表于 2010-6-8 16:20:49
2117 7

材料:  牛油  100g

糖霜  80g

幼鹽  少許

蛋黃  1個

低筋麵粉  200g

Fox 果糖  適量

我用左double份量整到呢度咁多

烹調步驟:
(1)    事前準備牛油, 雞蛋置室溫中退冰備用 (約1小時)

(2)    用電動攪拌機將牛油打約2分鐘成軟滑忌廉狀

(3)    加入糖粉和幼鹽打約5分鐘至變白又輕軟, 飽含空氣

(4)    加入蛋黃攪拌至完全均勻(遂少加入)

(5)    加入1/3低筋麵粉, 用慢機攪勻

(6)    加入餘下的低筋麵粉, 用刮刀以切拌法 (fold-in) 拌勻

(7)    放入保鮮袋, 用手輕輕揉成粉糰, 置雪櫃冷藏15分鐘

(8)    取出後剪開保鮮袋, 隔着袋用麵棍擀平約3mm厚度, 用曲奇模吸出形狀

(9) 先以180度焗約5分鐘,再在每塊曲奇的中間放上半粒Fox 果汁糖,繼續焗10分鐘。

(10) 若發現有中間的糖果部份有缺口,可補上少許糖果碎,再焗約2分鐘至糖溶,待涼後才可從焗盤取出。

小貼士:
*果汁糖先以刀背敲一下分成半粒。
*所有材料要預先存放在室溫至完全退冰, 可避免蛋糊與油脂分離, 影響曲奇的鬆脆程度

評分

查看全部評分

catlui025 發表於 2010-6-8 16:48:38 |顯示全部樓層
好好味丫~ 記得有時間再整我食丫~add6icon
回復

fianfumy 發表於 2010-6-8 18:13:19 |顯示全部樓層
玻璃曲奇阿囡囡叫我整了成一年啦, 我都冇整呀 , 真係要用好多時間整呀 , 特別而家夏天呀 , 塊皮又要雪耐D呀......
回復

s081013 發表於 2010-6-8 18:32:46 |顯示全部樓層
等我放假果陣整先
好令啊
Kitty 真是多才多藝呢
(傻so一點也不傻嗄)
回復

Ulrica 發表於 2010-6-8 18:38:15 |顯示全部樓層
好好味, 十個叻啦
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-8 22:42:15 |顯示全部樓層
回復 3# fianfumy

D野一雪要等, 我就覺得要整好耐~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-6-8 22:43:01 |顯示全部樓層
回復 4# s081013

add12icon
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-8 23:39:40 |顯示全部樓層
星星~我也喜歡啊~
回復