我是新手想請教大家

作者: 花心 發表于 2008-1-8 11:41:56
1247 12
這紫羅蘭在兩星期前買的我現在會用魚缸的水來隔曰淋水,請問佢有冇名或諞號,我見佢外面的葉好大雖要修剪嗎?剪下的葉可以再放泥種嗎?正常來講佢健康嗎?

gloomyhk 發表於 2008-1-8 13:01:47 |顯示全部樓層
我都想問下用魚缸水會唔會對花好啲?
因為我都有養魚,咁就一舉兩得 ~
係咪會有多啲自然既肥料,開花多啲?
但啲花會唔會有臭味?
回復

heiheimama 發表於 2008-1-8 13:12:41 |顯示全部樓層
點解用魚缸水淋花?會吽蟲耶!如要落肥,有很多選擇wo!~
回復

larryling 發表於 2008-1-8 13:13:22 |顯示全部樓層
我都有養魚,不過我唔會用魚缸水
因為驚有菌同埋控制唔到肥重,不過天冷我會擺D花係缸面
保濕之餘又可保暖

PS. 花心樓主隔日淋水太多喇,會"YIP'爛根
回復

大頭仔 發表於 2008-1-8 13:27:26 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-8 13:12 發表

呵呵!水循環再用,環保嗎!
回復

gloomyhk 發表於 2008-1-8 16:02:31 |顯示全部樓層
會吽蟲架 ...
好彩未試 ...
回復

markc 發表於 2008-1-8 16:38:45 |顯示全部樓層
如果你對你魚缸的水有信心的話。但是需要調稀一點哦。
回復

花心 發表於 2008-1-9 00:10:45 |顯示全部樓層
原帖由 gloomyhk 於 2008-1-8 13:01 發表
我都想問下用魚缸水會唔會對花好啲?
因為我都有養魚,咁就一舉兩得 ~
係咪會有多啲自然既肥料,開花多啲?
但啲花會唔會有臭味?

都唔覺有味我會隔一次淋水,對植物有冇用我覺OK啦!(其他植物)比之前只用清水生長還好站時未發現有蟲 !
回復

花心 發表於 2008-1-9 00:13:02 |顯示全部樓層
原帖由 larryling 於 2008-1-8 13:13 發表
我都有養魚,不過我唔會用魚缸水
因為驚有菌同埋控制唔到肥重,不過天冷我會擺D花係缸面
保濕之餘又可保暖

PS. 花心樓主隔日淋水太多喇,會"YIP'爛根 ...

放心每次只淋少量
回復

花心 發表於 2008-1-9 00:17:48 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-8 13:12 發表

請問我要用其他肥可選那些,請指教?
回復

gloomyhk 發表於 2008-1-9 10:36:10 |顯示全部樓層
原帖由 花心 於 2008-1-9 00:10 發表

都唔覺有味我會隔一次淋水,對植物有冇用我覺OK啦!(其他植物)比之前只用清水生長還好站時未發現有蟲 !

咁等我考慮下試用先 ~
回復

David 發表於 2008-1-9 11:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 花心 於 2008-1-9 00:17 發表

請問我要用其他肥可選那些,請指教?

I think AV is not very picky with fertilizers.  Any cheap brand from supermarkets will do
Otherwise, may be you can consider trying 多花
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

回復

花心 發表於 2008-1-11 01:19:34 |顯示全部樓層
原帖由 David 於 2008-1-9 11:10 發表

I think AV is not very picky with fertilizers.  Any cheap brand from supermarkets will do
Otherwise, may be you can consider trying 多花
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=5104 ...

好似幾好咁,我都想買。Thx!
回復