又係團購酢醬草報告

作者: heiheimama 發表于 2008-1-7 22:39:49
2610 12
和大家一起買的酢醬草,未有花呀,不過都算是健壯!

purpurea cherry

purpurea cherry

purpurea garnet十分紅!但冇花!

purpurea garnet十分紅!但冇花!

obtusa coral好像有點蟲~

obtusa coral好像有點蟲~

purpurea pink出得最慢的,得三塊葉!

purpurea pink出得最慢的,得三塊葉!

flava又係三塊葉,手指很肥!

flava又係三塊葉,手指很肥!

自己買的O.Rosea,成棵聖誕樹咁!

自己買的O.Rosea,成棵聖誕樹咁!
tata 發表於 2008-1-8 09:32:41 |顯示全部樓層
flava啲葉來都幾意喎~最正O. Rosea, 種咗幾耐呀, 咁多葉嘅?
回復

heiheimama 發表於 2008-1-8 09:36:24 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-8 09:32 發表
flava啲葉來都幾意喎~最正O. Rosea, 種咗幾耐呀, 咁多葉嘅?

兩個月左右,佢好似喜歡冷天氣.成棵樹得6cm高,很迷你,但仍未有花...
回復

tata 發表於 2008-1-8 10:19:40 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-8 09:36 發表

兩個月左右,佢好似喜歡冷天氣.成棵樹得6cm高,很迷你,但仍未有花...

始終都係鬼佬嘛
回復

豔豔 發表於 2008-1-8 13:02:13 |顯示全部樓層
我的o.flava有5隻手指呀...
回復

heiheimama 發表於 2008-1-8 13:09:37 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-1-8 13:02 發表
我的o.flava有5隻手指呀...

係呢,我唔明點解我d酢醬草生得咁慢!~我已經係全日照,所以估新界凍d生得慢.
回復

loklok 發表於 2008-2-12 18:52:08 |顯示全部樓層
希媽
你的O. Rosea係種子開始的嗎
回復

lammanfung 發表於 2008-2-12 20:26:46 |顯示全部樓層
我的全部移植到中山家裡的小花園之中,露天的,但近來天氣很冷,希望它們能夠存活。晚點再拍個照給大家看看。
回復

屠子步 發表於 2008-2-13 00:41:50 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 8-1-2008 13:09 發表

係呢,我唔明點解我d酢醬草生得咁慢!~我已經係全日照,所以估新界凍d生得慢.

係,你的是比較慢。

是一開始就用e個盆嗎? 唔知有無可能盆太大,只顧生根出葉就較慢。
回復

ivylyan 發表於 2008-2-15 12:59:33 |顯示全部樓層
想知今年仲會搞團購嗎?
回復

heiheimama 發表於 2008-2-15 16:18:58 |顯示全部樓層
原帖由 ivylyan 於 2008-2-15 12:59 發表
想知今年仲會搞團購嗎?

你隨時都可以發起團購呀,一定很多花友和應!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-15 16:21:14 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-13 00:41 發表

係,你的是比較慢。

是一開始就用e個盆嗎? 唔知有無可能盆太大,只顧生根出葉就較慢。

我上次post相的時間是一月,現在已經有花了(不過太凍一路唔肯開 ...).我覺得用大盆也有好處,就是分枝多,枯萎後留下的球根也有機會較多.
回復

ivylyan 發表於 2008-2-16 08:36:19 |顯示全部樓層
heiheimama,其实系我想等你地团购我搭埋顺风车啦
回復