春暖花開~我家的小花園

關閉 [複製鏈接]
作者: waterwaterpo 發表于 2010-6-5 22:10:16
1392 16

眼見各位c兄c姐既花花草草開得咁靚,
我都的起心肝,搞搞我荒廢已久既花園仔~ 獻醜啦~  
不速之客~搞搞震~

不速之客~搞搞震~

不速之客~搞搞震~

開得好靚既龍吐珠

開得好靚既龍吐珠

開得好靚既龍吐珠

我家的小花園

我家的小花園

我家的小花園

花園的另一邊

花園的另一邊

花園的另一邊

好靚既迷你玫瑰~花墟買的~原本以為係白色的,
返到屋企睇睇吓原來個邊係有少少粉紅的, 好靚的~都係廿蚊雞 .. ...

好靚既迷你玫瑰~花墟買的~原本以為係白色的, 返到屋企睇睇吓原來個邊係有少少粉紅的, 好靚的~都係廿蚊雞 .. ...

好靚既迷你玫瑰~花墟買的~原本以為係白色的, 返到屋企睇睇吓原來個邊係有少少粉紅的, 好靚的~都係廿蚊雞 .. ...

好靚既黃玫瑰~好香咖~

好靚既花玫瑰~好香咖~

好靚既花玫瑰~好香咖~

呢棵唔知係紅玫瑰定係月季....都係好香的~

十蚊雞的薰衣草

十蚊雞的薰衣草

十蚊雞的薰衣草

整咗個竹棚俾佢地喔~

整咗個竹棚俾佢地喔~

整咗個竹棚俾佢地喔~

因為我地個花園全日都好晒的~

指天椒~

指天椒~

指天椒~

黑夜中的玫瑰仔~

黑夜中的玫瑰仔~

黑夜中的玫瑰仔~

黑夜中的雞蛋花

黑夜中的雞蛋花

黑夜中的雞蛋花

開得好茂盛的白掌

開得好茂盛的白掌

開得好茂盛的白掌

呢棵唔知咩東東...

呢棵唔知咩東東...

呢棵唔知咩東東...

呢棵都唔知係咩東東...開花開足成年都無謝過.....好勁!!

呢棵都唔知係咩東東...開花開足成年都無謝過.....好勁!!

種咗兩個星期既蕃薯, 我d狗狗好鍾意食蕃薯葉的~

洗衣粉桶中的月季~

洗衣粉桶中的月季~

洗衣粉桶中的月季~

無料到的驅蚊草.....

好香的羅勒

好香的羅勒

好香的羅勒

好好野咬既龍脷葉

好好野咬既龍脷葉

好好野咬既龍脷葉

又係唔知咩東東....好鬼多仔生的....

茶花

茶花

茶花

好粗生的勒杜娟

好粗生的勒杜娟

好粗生的勒杜娟

自家種既葱

自家種既葱

自家種既葱

日日都有蝴蝶嚟採蜜

日日都有蝴蝶嚟採蜜

日日都有蝴蝶嚟採蜜
黃玫瑰又開多幾多朵啦~

黃玫瑰又開多幾多朵啦~

黃玫瑰又開多幾多朵啦~

評分

查看全部評分

金美 發表於 2010-6-5 23:13:46 |顯示全部樓層
我想請問你話唔知係咩東東既個個紫色花~我想問你邊到搵到佢架~我想搵好耐啦~thanks
回復

GMT+8 發表於 2010-6-6 01:17:04 |顯示全部樓層
是雞蛋花呢! 那種香味, 使我想起小時間媽媽帶我上學去見到花開都會摘一朵給我, 就足夠香足一整天呢!
回復

jeffiau 發表於 2010-6-6 07:11:28 |顯示全部樓層
嘩你就好啦^^, 有咁大的花園, 而且可看得出你很有心機呢~~
很善莫啊~!

PS. 你那盆"十蚊雞的薰衣草", 其實不是薰衣草來的, 是粉萼鼠尾草~!
但它可生得這麼高, 都可看得出你花了很多心機和精神, 鼠尾草頗難種呢~!
回復

jack872184 發表於 2010-6-6 12:22:14 |顯示全部樓層
無料到的驅蚊草is actually
胡椒木/芳香木(I can't remember 100%)
回復

waterwaterpo 發表於 2010-6-8 14:51:56 |顯示全部樓層
re:金美, 紫色果棵野我係元朗大橋街市後面既花舖買得, 好似廿幾蚊左右~天氣熱好多地方都有得賣的, 因為佢好襟晒

RE:JEFFIAU , 吓, 俾人厄咗添....十蚊雞薰衣草原來係鼠尾草~我會俾心機種咖啦 但唔知點解第二轉既花細朵好多呀....D 玫瑰都係咁....有咩方法搞搞佢?

RE: JACK872184, 又係俾人厄....咁即係驅唔度蚊......我勁勁勁惹蚊....仲諗住種棵驅蚊草嚟幫補吓添
回復

kaphoebe 發表於 2010-6-8 15:46:47 |顯示全部樓層
好靚既花園!!!好有心機。
回復

waterwaterpo 發表於 2010-6-8 16:25:03 |顯示全部樓層
回復 7# kaphoebe

多謝多謝
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-9 00:02:57 |顯示全部樓層

紫色個棵是香水蓮翹(Duranta Geshia Girl), 我都有一棵樹仔咁大架, 不過最近有蟲患, 剛剪左d枝
無料到的驅蚊草.....應該是清香木~
不過即使是驅蚊草, 我覺得都不能驅蚊
回復

jeffiau 發表於 2010-6-9 00:22:21 |顯示全部樓層
RE:JEFFIAU , 吓, 俾人厄咗添....十蚊雞薰衣草原來係鼠尾草~我會俾心機種咖啦 但唔知點解第二轉既花細朵好多呀....D 玫瑰都係咁....有咩方法搞搞佢?

其實你可以種到鼠尾草開花已經好叻仔~~
鼠尾草不易的(但你這隻粉萼鼠尾草會好一點)。

看來你棵鼠尾草不夠養份, 因粉萼鼠尾草長逹接近一年, 開完一次花就充易令棵養份不夠,
一方面你施多點磷肥,
另一方面, 我建議你插另一盆去renew過新的....才能保持下來呢
回復

corina 發表於 2010-6-10 12:25:41 |顯示全部樓層
仲有好多地方可以種喎~add7icon
玫瑰好似唔怕曬架,紫色既東東花墟叫"紫薇",可以種到好大棵~add6icon
回復

waterwaterpo 發表於 2010-6-11 00:43:01 |顯示全部樓層
回復 9# 蕙蕙

所以我打算種多D香茅喺個花園度, 睇吓有無效
回復

waterwaterpo 發表於 2010-6-11 00:44:38 |顯示全部樓層
回復 10# jeffiau

好的~多謝C兄教路, 等我試吓先
回復

waterwaterpo 發表於 2010-6-11 00:52:10 |顯示全部樓層
仲有好多地方可以種喎~
玫瑰好似唔怕曬架,紫色既東東花墟叫"紫薇",可以種到好大棵~ ...
corina 發表於 2010-6-10 12:25

哈哈~呢排中咗玫瑰毒, 想種到成花園都係 我會繼續添加新成員咖啦
但唔知點解D玫瑰開花果陣, 個花冧會低頭, 好似唔夠壯咁, 但我都好勤力咁施肥咖啦~
同埋呢排D玫瑰葉勁多蟲咬, 噴完農藥, 點知咬得仲勁....唯有係咁剪葉....但都仲係咁....又見唔到咩蟲咬喎.....真係頭痕....
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-11 17:42:42 |顯示全部樓層
回復 12# waterwaterpo

得架咩?
回復

waterwaterpo 發表於 2010-6-11 20:16:07 |顯示全部樓層
回復 15# 蕙蕙

香茅有驅蚊作用的, 好多天然驅蚊既野都有香茅成份, 只不過佢外貌麻麻所以無種, 而家打算種番幾盆試吓, 又可以用嚟百醃豬扒同雞翼~哈哈
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-11 21:50:45 |顯示全部樓層
回復 16# waterwaterpo

哦……咁樣
回復