香港種唔種到日本米架?

作者: 綠色兔子 發表于 2010-6-5 11:41:29
1406 13
我見到yaxxx 有人賣日本米種植套裝, 要$188...
其實香港種唔種到架???
kittymama 發表於 2010-6-6 15:24:00 |顯示全部樓層
種倒就好喇, 因為我好鍾意食日本米架, 呢次我去日本返嚟, 都帶咗包 5KG 返香港add4icon
回復

chayote 發表於 2010-6-6 16:23:06 |顯示全部樓層
有冇種皮?冇種皮的話,可以88!
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-6 18:27:43 |顯示全部樓層
回復 3# chayote

咩係種皮呀???
回復

chayote 發表於 2010-6-6 18:47:56 |顯示全部樓層
種皮即係個谷殼!不是就甘一粒白色米!
回復

GMT+8 發表於 2010-6-6 21:58:05 |顯示全部樓層
不過種到米, 都仲要去殼同打磨先會有街出面買到既日本米效果. 而且種一年可能都只係得一包米既份量, 都係去買啦.
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-6 23:37:30 |顯示全部樓層
有種皮架, 佢個包裝圖解有表示~
好似話半年有兩碗飯以上~
回復

bwflcsas 發表於 2010-6-11 04:35:09 |顯示全部樓層
不過種到米, 都仲要去殼同打磨先會有街出面買到既日本米效果. 而且種一年可能都只係得一包米既份量, 都係去 ...
GMT+8 發表於 2010-6-6 21:58

收成有幾多就要睇下你有幾多地方種啦~~

出名高產的袁隆平超級雜交水稻大約每造畝產500kg 左右~

而一畝地 即係 6000平方尺

500kg 除 6000尺

0.0833kg 每尺

咁理論上即係每平方尺一次可以種到 83g大米啦~

83g即係半碗左右~

咁日本大米~斷估就無超級雜交水稻咁高產量啦~
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-11 09:33:06 |顯示全部樓層
回復 8# bwflcsas

=.=" 只係一包小小既米同小量種子o者... 冇得咁計喎...
回復

RayWong 發表於 2010-6-11 14:04:48 |顯示全部樓層
其實種黎玩下o者, 你地諗多左喇 add4icon
回復

bwflcsas 發表於 2010-6-11 14:42:24 |顯示全部樓層
其實種黎玩下o者, 你地諗多左喇
RayWong 發表於 2010-6-11 14:04

咁又係~好耐之前都有諗用花盆種10棵8棵米玩玩~~不過買唔到米種~講開又講~我之前係廣州公幹見過當地街邊有米舖賣即磨米~即系係個舖度擺左好多一蘿蘿金黃色既稻谷係度~你要邊種就直接買谷~然後佢會即刻用去殼機幫你磨~佢聲稱咁樣d米會新鮮d好食d~有d想拿一喳翻黎種~哈哈哈
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-11 15:09:17 |顯示全部樓層
雖然有興趣, 但要我種D 植物黎食都真係幾信唔過自己, 真係一係棵植物死一個我食左之後死...
回復

bwflcsas 發表於 2010-6-11 23:01:04 |顯示全部樓層
雖然有興趣, 但要我種D 植物黎食都真係幾信唔過自己, 真係一係棵植物死一個我食左之後死... ...
綠色兔子 發表於 2010-6-11 15:09

咁又唔係呀,你要對自己有信心啦,只要你用有機肥,又只用天然殺蟲劑的話,自己種點都安全過人地種,出面買的農產品,用過既化學品,真係查起上黎,多到你自己唔信~~

轉載自 食 環 署 食 物 安 全 中 心

最 近 有 環 保 組 織 公 布 調 查 結 果 , 指 稱 本 港 兩 間 超 級 市 場 連 鎖 店 售 賣 的 部 份 蔬 菜 含 有 過 量 殘 餘 農 藥 或 非 法 農 藥 , 食 物 安 全 中 心 隨 即 採 取 一 系 列 的 跟 進 行 動 , 包 括 聯 絡 有 關 團 體 獲 取 更 多 資 料 、 要 求 該 兩 間 超 級 市 場 連 鎖 店 提 供 有 關 蔬 菜 來 源 及 供 應 商 的 資 料 、 通 知 內 地 有 關 當 局 該 環 保 組 織 的 調 查 結 果 及 從 超 級 市 場 抽 查 蔬 菜 樣 本 作 測 試 。 食 物 安 全 中 心 早 前 在 數 間 超 級 市 場 共 抽 查 了 三 十 九 個 蔬 菜 和 豆 類 樣 本 作 殘 餘 農 藥 測 試 , 化 驗 結 果 全 部 滿 意 。

給 市 民 的 建 議

為 免 因 進 食 農 藥 過 量 的 蔬 菜 以 致 損 害 健 康 , 市 民 可 以 流 動 的 清 水 沖 洗 蔬 菜 幾 次 , 然 後 把 蔬 菜 浸 泡 在 清 水 中 一 小 時 ; 此 外 , 市 民 也 可 以 用 沸 水 把 蔬 菜 焯 一 分 鐘 , 並 棄 掉 焯 過 的 水 。 市 民 可 同 時 採 取 以 上 措 施 , 來 減 低 有 關 風 險 。 若 市 民 仍 然 擔 心 , 可 去 掉 蔬 菜 的 外 葉 , 或 削 去 外 皮 , 以 進 一 步 減 低 除 害 劑 的 攝 入 量 。

蔬 菜 是 健 康 飲 食 不 可 或 缺 的 組 成 部 份 。 市 民 應 注 意 均 衡 飲 食 及 進 食 多 種 蔬 果 , 避 免 因 偏 食 而 攝 取 過 多 的 污 染 物 。 如 果 懷 疑 進 食 了 有 毒 蔬 菜 , 應 立 即 向 各 醫 院 或 診 所 求 醫 。
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-11 23:25:41 |顯示全部樓層
回復 13# bwflcsas

眼不見為乾淨嘛~ XXXD
回復