淘寶買嘅種菜盤

作者: maggieklliu 發表于 2010-6-3 17:05:06
4129 17
上星期係淘寶訂左3個菜盤,(其實我用黎種甜椒...瓜瓜果D ) 昨天收到貨 , 真係覺得值得分享下 ,  我就覺得物有所值, 因為質料ok ,

花盆尺寸:長69CM x 39CM x高26CM

净重:1.65KG

建議各位有興趣花友買多幾個, 運費除開會平D , 有興趣可以上淘寶搵下~

3.jpg 2.jpg
charlie34 發表於 2010-6-3 17:39:18 |顯示全部樓層
合共幾多錢 ? (極感興趣)
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-3 19:35:46 |顯示全部樓層
回復 2# charlie34

62.5人仔一個, 我買左3個, 不過因為加埋D好重嘅野一齊買, 所以成90元運費 , 如果只係買盤, 運費應該30-40蚊就OK ! 所以圍起上黎平均一個比多十幾蚊, 其實我曾經係香港見過元朗有呢種菜盤賣, 不過細一個SIZE , 所以我冇買.
回復

giveupaguy 發表於 2010-6-4 08:42:47 |顯示全部樓層
回復 3# maggieklliu

係唔係日本愛麗c呀? 謝謝.
回復

kaiyi0318 發表於 2010-6-4 10:03:26 |顯示全部樓層
想問下淘寶邊個賣家@@?
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-4 10:26:34 |顯示全部樓層
回復 4# giveupaguy

YES ~ 愛麗思700
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-4 10:29:37 |顯示全部樓層
回復 5# kaiyi0318

賣家名稱: szfafa2

呢個賣家用順風送貨, 服務好好, 不過運費就比人貴少少,   不過佢件貨比人地平D , 加起上黎差唔多 .
回復

imlook 發表於 2010-6-5 04:27:20 |顯示全部樓層
回復  kaiyi0318

賣家名稱: szfafa2

呢個賣家用順風送貨, 服務好好, 不過運費就比人貴少少, :l ...
maggieklliu 發表於 2010-6-4 10:29

我先前本來有睇過淘寶,多貨既賣家好多都唔肯送香港(話送香港麻煩,連淨送花盆都唔肯),搵到肯送香港既貨款又唔多夠圍番運費+匯率
呢個賣家算好多貨下,謝謝分享呢~
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-5 11:07:31 |顯示全部樓層
回復 8# imlook

唔洗客氣 , 分享好東西比人 , 自己又開心 !!!
    係淘寶買野要搵好耐 , 因為我睇啱左D野, 通常會搵多好多間, 尤其搵D近D香港地區果D , 隔好晒價先買 ! 不過有時候有D地區運費都有可能平過香港KA (唔知點解呢?!可能佢地用果D快遞公司好平LA) , 不過如果唔差好多, 我都另願用順風 !!
回復

bd_fan 發表於 2010-6-9 17:05:50 |顯示全部樓層
請問你是否用支付寶...?
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-9 21:24:23 |顯示全部樓層
回復 10# bd_fan

我係用支付寶KA , 因為安全好多, 如果有朋友上大陸幫我入錢入支付寶我就入錢入去買野 , 如果冇的話 , 我就用信用卡比錢 .
回復

bd_fan 發表於 2010-6-12 18:45:04 |顯示全部樓層
回復 11# maggieklliu

上大陸幫去那裡入錢入支付寶?? 謝謝回應!!
回復

Kimiko 發表於 2010-6-12 18:57:39 |顯示全部樓層

去淘寶網購物是可以唔開大陸户口,也不用返大陸入錢,只要在網上開了支付寶賬户後,再在香港網頁淘點開A/C,之後入錢去指定的HK Bank or 中銀 A/C,再 upload 收据去淘點,淘點就會替你的支付寶賬户充值,
原理就同八達通增值一樣,你可以用幾多入幾多 or 入定一筆錢慢慢扣,我已試過在淘寶網 shopping 過好多次啦。

http://www.taodot.com/
回復

bd_fan 發表於 2010-6-14 16:40:55 |顯示全部樓層
Kimiko, Thx!!
回復

RayWong 發表於 2010-6-14 17:18:44 |顯示全部樓層

不過淘點兌換率就低DD, 而家117港幣兌100人民幣, 提現又兌低D, 所以唔會入太多錢去支付寶, 我個人認為大陸開戶口會抵D, 比錢先過數去支付寶, 可以先放一舊大錢o係戶口, 隨時可以過戶, 唔駛次次入錢去淘點, 不過對於唔係經常返大陸o既人都係一個方法
回復

bd_fan 發表於 2010-6-23 12:47:03 |顯示全部樓層
點樣先可以係大陸開戶口......再過數去支付寶?thx!!
回復

RayWong 發表於 2010-6-23 16:18:48 |顯示全部樓層

要返大陸開, 最近係羅湖商業城建行, 開戶口之後要申請網上銀行服務, 費用大概$40左右, 之後每年收幾蚊服務費, 佢會比隻USB手指你, 可以搵佢同你o係銀行部電腦開通, 之後o係自己部電腦裝cert, 就可以用網上銀行服務。過程會繁複少少, 不過裝好就好方便。放一舊錢o係戶口隨時有機會升值 買完野用支付寶付款, 唔夠佢會駁去銀行戶口扣數, 跟步驟做好簡單。最簡單方法都係跟 Kimiko 所講, 支付寶開戶, 香港淘點登記, 然後銀行入數
回復

bd_fan 發表於 2010-6-25 07:35:41 |顯示全部樓層
Thx!! Raywong!!!
回復