返回列表 發新帖

兔兔園藝 22Aug

作者: 綠色兔子 發表于 2010-6-3 13:51:06
3138 36
綠色兔子 發表於 2010-6-21 21:42:00 |顯示全部樓層
大鑊啦~ 佢地乾水呀~~~~~~~~~
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-24 23:53:51 |顯示全部樓層
原來你咁多肉肉架
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-25 00:10:39 |顯示全部樓層
回復 22# 蕙蕙

你聽日睇post 啦~ 又多幾個小朋友~~~ +提子乾~~~~
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-25 10:14:03 |顯示全部樓層

上星期成個星期冇比水新玉綴飲, 就咁樣變左提子乾~

試驗性質! 到手香in 水晶泥

多謝GOODluck 大大分享小苗三份~ 小兔兔在此謝過~~~
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-26 21:58:18 |顯示全部樓層
回復 24# 綠色兔子

其實d提子乾仲會唔會復原架?
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-26 22:00:46 |顯示全部樓層
回復 25# 蕙蕙

應該冇問題~
回復

蕙蕙 發表於 2010-6-26 22:11:35 |顯示全部樓層
回復 26# 綠色兔子

咁都好d, 補番濕就可以recover
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-30 11:10:38 |顯示全部樓層

蕾絲公主們既BB 絡繹不絕, 請求各大大收養~!!!

呵呵~ 熊熊手好厚~~~

慢慢生的小手~

暗處的小手~

evalam 大大分享的斷崖女王~ ^3^ (((KISS

生高左冇咁靚仔既新玉綴...

小熊們好似心情一般, 半軟中...

布紋球x2 + Cotyledon tomentosa var ladismithiensis --- 謝謝GOODluck20x 大大分享~ ^3^ (((kiss

吊籃下層盛況~!

新玉綴原來都好好生養~

大鑊! 青鎖龍好似唔太健康!

spinnet 大大義賣的Sinn. leucotricha(斷崖女皇) --- 唔知同evalam 大大既女皇有咩唔同呢~ 期待!!!

吊左上天既綠之鈴~

海水仙咩事!!!???

金線吊芙蓉baby 好似冇乜事喇... @@

播種???
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 12:05:27 |顯示全部樓層
04 July

青鎖龍... 好似唔係咁得咁喎...

虹之玉都...
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 12:07:06 |顯示全部樓層
09 July

虹之玉個形走緊樣...

蔦蘿換盆後成長中
回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 12:09:44 |顯示全部樓層
12 July

N-Blythe 分享的金線吊芙蓉... 突然發現佢生左兩條長野... (12 July)

新玉綴BB 生得好搞笑 (12 July)

蔦蘿 (12 July)

猿戀葦 (12 July)

青鎖龍枯得更... 唉~ (12 July)

曾經跌過落地既育苗盆 (12 July)
種左三款, 但有一款種子發唔到芽
"生呀生呀生~~~"

企緊起身~ (12 July)

評分

查看全部評分

回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 12:17:36 |顯示全部樓層
13 July

cindyyiu 分享的油點百合 (13 July)

ht333147 分享的洛神花小苗 (13 July)
條梗生得好硬淨

evalam 分享的斷崖女王 (13 July)

spinnet 義賣的斷崖女王 (13 July)

新玉綴BB (13 July)

N-Blythe 分享的金線吊芙蓉 (13 July)

猿戀葦 (13 July)

易利信迷你毛氈苔 (13 July)
因為見到有小蟲蟲既關係... 入左拘留所...

易利信迷你毛氈苔 (13 July)

蕾絲公主 (13 July)

最愛的熊童子寶寶 (13 July)

新玉綴 (13 July)

蔦蘿 (13 July)

虹之玉 (13 July)

青鎖龍 (13 July)

一片裝的怕羞草~ (13 July)

企緊起身既海蔥~ (13 July)

評分

查看全部評分

回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 12:19:24 |顯示全部樓層
30 July

cindyyiu 分享的油點百合 (30 July)

ht333147 分享的洛神花小苗

洛神花小苗的小小葉

肥大肉厚熊童子~

小手走緊出黎... 擠迫戶...

3隻小熊

蕾絲公主BB 在盛放...

spinnet 義賣的斷崖女王

evalam 分享的斷崖女王
塊葉大左好多...

猿戀葦

N-Blythe 分享的金線吊芙蓉被我吊左上天~

上左天好耐既綠之鈴

蔦蘿

已經陣亡既青鎖龍... 仲未捨得離棄佢...

虹之玉好似穩定左...

怕羞草努力生長中

怕羞草+海蔥BB... 好懶... 想落盆都懶...

評分

查看全部評分

回復

綠色兔子 發表於 2010-7-30 12:20:23 |顯示全部樓層
呼~ 終於upload 完今個月D 相~
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-17 11:59:44 |顯示全部樓層
報告:
1) 怕羞草出盆半小時後就受不了濕度... 乾左...
2) 虹之玉已經走晒樣, 離死不遠...
3) 蔦蘿安裝左支架
4) 大熊換左盆
5) 落左一堆風雨蘭種子, 已發芽
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-25 10:50:02 |顯示全部樓層
油點白合係咪有D事?

夕張蜜瓜多左兩片葉~ @@

洛神... 睇落幾健康~

三號大熊童子換盆後底部一隻手枯左, 狀態回復中~

二號大熊童子換盆後可能因為移動時傷左根部, 而家好幾隻手軟軟的~

一號大熊童子換盆後尚算正常, 最大唔同係我唔記得放好條繩, 而家只係塞左入底部~

碧琉璃兜@TB, 算係最正常?

紅椒小苗

黃椒小苗

一堆風雨蘭, 唔知係咪未落盆既關係, 條野既頂都有D枯黃???

麒麟綴化... 唔好問...

雷童... 無言...

斷崖女王一號算唔算健康???

斷崖女王二號又算唔算健康???

新玉綴幾時先會生到成條野???

水晶蓮一號SIDE

水晶蓮一號TOP

水晶蓮二號SIDE

水晶蓮二號TOP

二號小熊童子不生不死~

一號小熊童子斷手...

評分

查看全部評分

回復

綠色兔子 發表於 2010-9-22 10:51:38 |顯示全部樓層
新款育苗兜~ (15Sep)

死都唔肯開花既肥熊 (15Sep)

--------------------------------------------------------------------------------

新款育苗兜裡面D野有料到~ (18Sep)

尚算健康既蕾絲公主 in三吋盆 (18Sep)

一大堆BB, 要分就埋黎喇~~~ (18Sep)

期待已久既怕羞草, 原來搵蓋蓋住兩三個星期唔理佢就可以生成... (18Sep)

之前TB訂番黎既白雪姬, 佢到步時死左半又勁樣衰, o向我嬲嬲地放佢出窗外自生自滅既呢幾個星期佢竟然變靚仔番... @@ (18Sep)

風雨蘭+紅&黃椒 (18Sep)

打開既怕羞草 (18Sep)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

打風後既紅&黃椒, 已經搵泥堆番正... @@ (22Sep)

一堆風雨蘭, 中間最奀茄既係藍色~ (22Sep)

新款育苗兜既寶寶見人喇~ 十粒發得兩粒... =.=" (22Sep)
回復