咩名呢? ^V^

作者: mongigi 發表于 2010-6-2 20:10:35
1993 12
今日响元朗買架,舖頭叫佢做 帝國錦,但上網又搵唔倒呢個名既資料,
請大家幫幫手。

頭上開始有D紅色小葉仔

適少少 發表於 2010-6-2 20:16:06 |顯示全部樓層
咁似龍骨嘅!
回復

mongigi 發表於 2010-6-2 21:50:02 |顯示全部樓層
咁即係係咪龍骨既一種?
不過佢唔係只係綠色架(龍骨好似只係全身綠色),係有D奶黃色
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-2 23:30:46 |顯示全部樓層
好膠........ 佢係假野~~~~~ add4icon
回復

wong 發表於 2010-6-2 23:42:22 |顯示全部樓層
帝錦 Euphorbia lacteal
回復

spinnet 發表於 2010-6-3 10:19:31 |顯示全部樓層
今日响元朗買架,舖頭叫佢做 帝國錦,但上網又搵唔倒呢個名既資料,
請大家幫幫手。

頭上開始有D紅色小葉 ...
mongigi 發表於 2010-6-2 20:10

幾得意喎, 元朗邊度買嫁, 幾錢呀?
回復

七蟲草 發表於 2010-6-3 10:20:31 |顯示全部樓層
最尾果幅相好令呵, 雖然唔g係咩, 不過個形態都好好啦 !
回復

mongigi 發表於 2010-6-4 16:35:54 |顯示全部樓層
回復 4# 綠色兔子

唔係膠黎架,HAHA!!
回復

mongigi 發表於 2010-6-4 16:37:03 |顯示全部樓層
帝錦 Euphorbia lacteal
wong 發表於 2010-6-2 23:42

我都係上網睇唔倒邊棵似,得閒時幫我睇吓網上邊度有佢既相片吖,THANKS!!!!
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-4 16:41:20 |顯示全部樓層
大戟科大戟属植物。原产印度和斯里兰卡。株高2米,分枝极多,直径3—5厘米。3—4棱,棱谷平,棱缘稍有突起。表皮深绿色,中有白条晕纹。刺褐色,长0.5厘米。茎端有细小的叶,早落,因而给人的印象好像始终无叶。花着生于新生分枝顶端,有总花梗,小花黄绿色。
    帝锦无叶,茎上花纹很美,可供室内摆放。繁殖多时也可作球形大朝属种类的砧木。
    晚春至秋天可在室外培养,生长更为迅速。冬季温度维持在5℃以上。繁殖可截取茎段进行扦插。
    本种有一个广泛栽培的带化变异种春峰。生长比原种更迅速。而带斑锦(白色斑)的带化种春峰锦就很稀有了。

http://www.cacties.net/bbs/plus/album/show.asp?id=12460
回復

mongigi 發表於 2010-6-4 16:47:42 |顯示全部樓層
回復 6# spinnet

間舖頭名唔知道吖,不過就响元朗近合益商場附近,旁邊賣菜架!
得2盆咋,我買呢盆差不多$70,佢仲有一盆差不多$130,大好多!
回復

mongigi 發表於 2010-6-4 16:52:09 |顯示全部樓層
大戟科大戟属植物。原产印度和斯里兰卡。株高2米,分枝极多,直径3—5厘米。3—4棱,棱谷平,棱缘稍有突起 ...
綠色兔子 發表於 2010-6-4 16:41

嘩! 綠色兔仔,  Thank you very much吖!!咁快幫我搵倒
原來仲可以種到有紅色同黃色tim,好靚啊!等我比心機d種佢,種到多d colour再貼比大家睇先。
回復

spinnet 發表於 2010-6-4 22:38:32 |顯示全部樓層
回復  spinnet

間舖頭名唔知道吖,不過就响元朗近合益商場附近,旁邊賣菜架!
得2盆咋,我買呢盆差不多$ ...
mongigi 發表於 2010-6-4 16:47

Thanks. I know which one you mentioned.
回復