返回列表 發新帖

頂芽有何用途 ?

關閉 [複製鏈接]
作者: EddieOR 發表于 2010-6-1 16:20:40
2271 25
Jesation 發表於 2010-6-4 14:02:42 |顯示全部樓層
哩個係一個問題, 唔係IQ題呀

放出嚟大家研究吓

我估佢唔會生側芽, 好似未見過椰子樹有側芽
冇咗頂芽佢又 ...
比得大帝 發表於 2010-6-4 11:00

呢幅相似乎係
回復

Jesation 發表於 2010-6-4 14:05:20 |顯示全部樓層
回復  Jesation

如果生長點變花芽(如太陽神/巴西鐵樹), 我果兩棵開完花, 太陽神一開五, 化作五個生 ...
kwanyeehui 發表於 2010-6-4 12:22

um,我諗都係睇每種植物個生長點點分佈o卦。add9icon
回復

比得大帝 發表於 2010-6-4 15:31:13 |顯示全部樓層
睇似乎係
Jesation 發表於 2010-6-4 14:02

似乎我估啱咗  add4icon
回復

GMT+8 發表於 2010-6-16 01:43:05 |顯示全部樓層

google 了一下, 原來佢地都有側芽的
回復

tigertam 發表於 2010-6-27 12:21:55 |顯示全部樓層
植物開始發芽(只得1個),稱頂芽,但無論頂芽或腋(側)芽,都會製造生長激素,生長激素會激素主幹細胞生長令植物長高(但會變奀瘦),同時會壓抑側芽發生。但相反陽光會破壞生長素,減慢植物主幹長高,令養份得以儲存在主幹及根部,令植物根莖壯健,引發更多側芽發生,所以足夠光照的植物會較矮壯多支葉,相反種於陰暗處的植物只會高瘦少橫支。
椰子樹是有側芽(側芽被葉包裹,未長出),只是大家睇到的樹幹是多年前的樹幹,側芽已老化,看不清楚啦,大家見過鐵樹啦,光禿禿的樹幹都是看不到側芽,但切開1截截浸在水中,側芽慢慢會長出,
回復

Jesation 發表於 2010-6-30 08:56:03 |顯示全部樓層
咦,咁咪即係斬佢頭都唔死lor。

到底係冇頭先死,定死咗先冇頭,冇頭先死,死咗先冇頭,又陷入looping the loop的迷陣。add12icon
回復