新手種菜, 急需老師幫手(D菜有D黃,點算?)

作者: deanieng 發表于 2010-5-30 00:20:42
5893 42
deanieng 發表於 2010-6-12 16:55:01 |顯示全部樓層
這個星期因為要同個仔閉關,所以唔見咗一個星期.
這個星期日日有淋水,但係D植物好似無咩起色,D通菜都係得2吋高,D青瓜先開始出第三片葉.
今天見D青瓜有D dup dup 哋,幫佢插支竹,
想問1.le 幾日, 日日落雨, 有幾日仲好大雨添,係唔係會有影響?又可以點呢?  
      2. D 泥俾雨淋到實晒, 係唔係又會影響到呢?

請大家幫忙解答吓, 唔該?

仲有另外一個問題, D四季豆全部都發唔到芽,點解?
請問發芽應該放喺邊?四季豆應該幾多日先會發芽?
回復

miku 發表於 2010-6-12 20:26:56 |顯示全部樓層
我都有落四季豆
都係發唔倒芽, 應該係天氣問題
如果你想佢發倒芽, 試下唔好放入泥, 整濕紙巾放佢地係上面
不過我覺得四季豆已經開始唔岩種了, 天氣太熱
下次係春天三月或者秋天種, 睇下會唔會好d
而家轉種豆角呀
不過我覺得而家開始熱, 種瓜係最好ka,

你d小苗夠唔夠大, 如果得1, 2片真葉, 就驚會比雨淋死佢地
但如果都有好幾片真葉, 有4,5片
我都由佢地比大雨淋ka
淋完雨後, 佢地可以變大一倍有多
我都係過左呢排落大雨天, d小苗大左好幾倍

我個post果d, 苦瓜, 青瓜同南瓜, 全部都係5月8日落種子,
一個月倒, 已經開始有囡花了,茖完雨生得好快ka
回復

deanieng 發表於 2010-6-12 20:33:16 |顯示全部樓層
回復 22# miku

Thanks Miku! 但係比D雨淋到D泥實咗又怕唔怕呢?
回復

miku 發表於 2010-6-12 21:26:46 |顯示全部樓層
回復  miku

Thanks Miku! 但係比D雨淋到D泥實咗又怕唔怕呢?
deanieng 發表於 2010-6-12 20:33

你要間唔中用耙爬返鬆d泥ka, 但就要小心唔好整倒d根
因為唔落雨, 淋水都會整實d泥ka
回復

deanieng 發表於 2010-6-13 23:34:08 |顯示全部樓層
今日去咗耙鬆咗D泥,但係只係耙咗面頭1cm左右,可以嗎,因為唔敢耙咁多,驚整親佢地!
回復

deanieng 發表於 2010-6-13 23:38:29 |顯示全部樓層
昨天係花墟買咗盤茄子,想幫佢移植落田,好唔好呢?
回復

miku 發表於 2010-6-14 10:54:37 |顯示全部樓層
昨天係花墟買咗盤茄子,想幫佢移植落田,好唔好呢?
deanieng 發表於 2010-6-13 23:38

可以, 不過你要小心佢d泥會好多虫,
我上次係花墟買左盤胡蘆瓜, 佢d泥入面超多千足虫, 野倒我天台好多盤都有
盤胡蘆瓜仲要死埋,
經過呢次, 我都怕怕, 都係買種子返來自己由細湊大佢好d

所以我建設你係轉盤既時候, 要先滅虫,無論佢有冇虫都好
殺泥入面d虫, 可以去元朗三兄度買隻叫"茶籽粉" 既好似草咁既藥放係泥面, 淋水, 會起泡ka
呢隻係有機ka, 雖然殺虫效力會慢d, 但好work.
或者你可以溝水淋又得,
等幾日
跟住先轉佢落田

我種左野咁耐, 天台d泥一條虫都無ka,
但係而家就唔知了.....add2icon
回復

deanieng 發表於 2010-6-14 22:10:00 |顯示全部樓層
回復 27# miku

Thanks a lot Miku! 我果日都買咗支苦楝油,唔知得唔得呢?
回復

deanieng 發表於 2010-6-15 23:34:36 |顯示全部樓層

今日落田睇吓, 點知有蟲呀!!!
仲有大把螞蟻!,
返屋企溝返支"三益",本想拿拿林走去噴吓,點之落雨
都係明天再去!
回復

deanieng 發表於 2010-6-18 16:20:59 |顯示全部樓層
唔該各位老師,
昨天噴咗D三益落田,茄子,蕃茄仔同埋D辣椒,請問如果咁啱今日D蕃茄同辣椒又熟咗,可唔可以食ga?
回復

deanieng 發表於 2010-6-18 16:41:31 |顯示全部樓層

黃黃哋嘅通菜

黃黃哋嘅通菜

唔係好大嘅青瓜

唔係好大嘅青瓜

比蟲咬嘅青瓜苗

比蟲咬嘅青瓜苗
今日影咗D相比大家睇!想大家比D意見.
D通菜唔多覺佢高,D葉仲有D黃tim?
唉!D青瓜而家先出第二塊真葉,
以上兩樣都係31/5種的,有咩問題呢?
今日仲發現有棵青瓜苗有蟲tim
有D唔開心!!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-6-19 01:07:18 |顯示全部樓層
今日影咗D相比大家睇!想大家比D意見.
D通菜唔多覺佢高,D葉仲有D黃tim?
唉!D青瓜而家先出第二塊真葉,
以上兩 ...
deanieng 發表於 2010-6-18 16:41

Hi deanieng,

你啲通菜落種18日,都唔算細...好似見到棵棵都有三四塊真葉....
回復

emkey 發表於 2010-6-19 06:27:03 |顯示全部樓層
回復 27# miku

請問元朗三兄弟響邊?有興趣~
唔該哂!
回復

deanieng 發表於 2010-6-19 13:52:44 |顯示全部樓層
回復 32# Cat@.@

但係D葉有D黃黃地,怕唔怕呢,駛唔駛加D咩呢?
回復

miku 發表於 2010-6-20 00:20:36 |顯示全部樓層
回復  miku

請問元朗三兄弟響邊?有興趣~
唔該哂!
emkey 發表於 2010-6-19 06:27

我pm 左你了
回復

emkey 發表於 2010-6-20 01:15:02 |顯示全部樓層
收到, 唔該晒~
回復

deanieng 發表於 2010-6-20 19:30:22 |顯示全部樓層
回復 35# miku

Miku,
今日經過油麻地有間叫"明記"嘅菜種的商店,買咗一包茶籽粉,請問點用呢?(份量)
回復

miku 發表於 2010-6-20 20:00:16 |顯示全部樓層
唔該各位老師,
昨天噴咗D三益落田,茄子,蕃茄仔同埋D辣椒,請問如果咁啱今日D蕃茄同辣椒又熟咗,可唔可以食ga? ...
deanieng 發表於 2010-6-18 16:20

最少要等2星期後先可以採收
回復

miku 發表於 2010-6-20 20:01:08 |顯示全部樓層
回復  miku

Miku,
今日經過油麻地有間叫"明記"嘅菜種的商店,買咗一包茶籽粉,請問點用呢?(份量) ...
deanieng 發表於 2010-6-20 19:30

我通常係洒係泥面, 跟住淋水
回復

deanieng 發表於 2010-6-20 23:34:30 |顯示全部樓層
回復 38# miku

如果咁啱D蕃茄同辣椒又熟咗,前幾日又噴咗D"三益"咁點算呢?
如果用茶籽粉係唔係無咁煩呢(唔駛等!)?
回復