新手種ROSEMARY, 但幾日就死死地, 請指教

作者: celinecheung 發表于 2010-5-29 12:08:16
7257 3
我買左幾日返黎, 就放佢出去露台晒, 點知晒左幾日, 葉尖就彎下來了...
我屋企係朝早晒到太陽, 下午就俾對面既樓遮住, 無直晒..最多地面既反射光
而且底層既葉開始木化咁....
我隔日先淋一次水...D水一漏落黎就停....買左4日先淋左2次水
都唔知係晒得勁得濟, 定宜家天氣太焗, 定淋水多得濟..宜家唔敢再淋...
請高手指教, 謝謝
緲緲 發表於 2010-5-29 15:38:55 |顯示全部樓層
齋睇相,從啲葉嘅狀況,似缺水。我唔知你到而家為止有幾耐冇再淋水,但個盆內啲泥目前有幾濕或乾、係咪濕透,你自己應該知道,我不便看圖靠估喇。若要加水,事後可暫放陰涼位置然後觀察。

比著我就唔會用膠盆種Rosemary,熱天曬完,個盆仲係罄烚烚咁有排都未散得晒啲熱,好易焗爛啲根。
回復

notyourbabydoll 發表於 2010-5-29 19:12:50 |顯示全部樓層

in my humble opinion... i think they're drowned/ smothered...
if the leave lack water, the brown-ish color will appear from the tip of the leave first
* from my personal experience... (more than 2 rosemary died in my hand = ="")

買返嚟之後有冇換泥?
花店用GE泥 isn't suitable for herbs to grow in ga...
i changed the soil a day or two after i brought them home (let it settel for a day or 2)
and now they're alive and kicking

add water only when the surface soil is dry (truning light brown)
when u add water to it make sure the water leek from the bottom (soil is all wet)
then they'll be alright
回復

貓貓 發表於 2010-5-31 10:00:18 |顯示全部樓層
我覺得似熱死(熱衰竭)多一些。
新買返來的植物應該先給它一段適應期,放在蔭涼地方。
大約五至十日,視乎植物本身夠唔夠健康粗壯。
所以一般都俾多少少時間佢,再觀察一下佢生長情況。
rosemary 同大部分的香草植物都喜歡疏水通風透氣的環境。
你兩日淋一次水唔係最主要原因,問題係你個盆太細,加上外圍再套多一個盆,然後曬太陽。
天氣悶熱,唔透氣,至係致命傷。
而家可以做,盡下人事搶救。
1。脫盆睇下d根的情況。
     如果大部分根變黑、變梅,好難救!
    如果多過一半的根仲係白白淨、硬硬地,剪左d壞根,再換個大一倍的盆。
    用d疏水的泥(例如加了粗砂或珍珠岩),唔好加肥啊,受左傷的根虛不受補,加肥即係送佢一程。
2。剪掉一半至三分二的葉,令棵植物減少d負擔,可以調理下身體先。
3。放在蔭涼地方最少兩星期,再觀察下情況,這段時期記住一定要等泥乾透才淋水。
4。仲有,d盆唔好直接放在地上,找些東西將它墊高。一來疏水、二來通風、三來避開夏天地上反射的熱氣。
如果成功的話,應該會見到有側芽出現,就可以慢慢移到有日照的地方,最好每日一個鐘、一個鐘慢慢加長日照時間。
無葉都唔駛驚,不過如果樹幹變乾變黑,等兩、三個星期都無新芽出的話,你就 certify 佢啦!

其實只要根部發育良好,及植料夠疏水,用膠盆種同淋水多少少都無大問題嫁!
我不嬲都係用膠盆種,仲係全天候,好天曬、落雨淋,一樣無事。

resize PB300169.JPG

resize P3070046.JPG

resize P2190034.JPG
回復