一條好多毛既蟲

作者: kaphoebe 發表于 2010-5-29 11:18:47
2073 10
請問呢條係咩蟲,好大條,又多毛,手指咁大條,請問有無人知佢係咩蟲?
我想捉佢既時候已經唔見左。

另外又發現好似蝴蝶蛹既野,共2個,1個已經長大左,爆左蛹。
siu茹 發表於 2010-6-1 17:11:16 |顯示全部樓層
養大佢會好靚!
回復

孖吉 發表於 2010-6-1 17:15:45 |顯示全部樓層
請問呢條係咩蟲,好大條,又多毛,手指咁大條,請問有無人知佢係咩蟲?
我想捉佢既時候已經唔見左。

另外又發 ...
kaphoebe 發表於 2010-5-29 11:18

係乜野都好,你棵植物多得佢唔少,而且有一必有二 ... 食你半棵樹仔好平常咋~

睇清楚 d,搵哂佢出黎啦 (多數响葉底)
回復

claudiatang 發表於 2010-6-1 17:26:51 |顯示全部樓層
然後捽死牠。
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-1 17:32:17 |顯示全部樓層
養大睇下係咩都好丫~
回復

小巫 發表於 2010-6-7 17:58:52 |顯示全部樓層
我都有發現這蟲,早2日在向日葵葉上找到一條,巳放在膠樽內,之前捉過一條,巳死了,這種毛蟲應該是蝴蝶的幼蟲..
回復

貓貓 發表於 2010-6-26 11:41:09 |顯示全部樓層
圖2係粉菜蝶,春、夏兩季多到得人驚。
都試過放入紙盒自己養,每天餵d葉俾佢食,大約10日左右仲睇住佢結蛹同孵化,然後飛走。
感覺好神奇,而家花園多左好多植物,蝴蝶的種類仲越來越多。
只要唔計較收成,每年夏天欣賞佢地的風姿都係一件賞心樂事!

回復

適少少 發表於 2010-6-26 12:54:32 |顯示全部樓層
貓貓 比2個good你 用另一角度..睇蟲蟲 世界更美麗 !
回復

maplejoe 發表於 2010-6-27 06:46:18 |顯示全部樓層
回復 7# 貓貓

原來多毛的毛蟲最後會化為美麗的蝴蝶!add6icon
回復

貓貓 發表於 2010-6-27 10:37:08 |顯示全部樓層
回復 9# maplejoe

Hello, maplejoe

係嫁,自古蝴蝶係美麗而短暫的代號。
如果她能說話,必定會說:「我不但要長得美,還要活得美!」
其實花園係一個生態圈,花蜜會吸引昆蟲,可以幫助授粉,結果結籽,所以我從來都不用自己人工授粉。
毛毛蟲雖然咬爛好多葉片,但係佢又會吸引好多雀仔黎捕食。
越多唔同種類的植物,就會有越多唔同的昆蟲及雀鳥。
跟住動手修剪咬爛左的葉,又會令到植物生多d側芽,來年生長得更茂盛!
每朝早聽到雀仔聲,每年燕子來築巢產卵,見到好多漂亮的蝴蝶同蜜蜂採蜜,夏天有蟬鳴,仲試過晚上見到螢火蟲添……
呢個就係我鍾意種植的原因喇!
回復

maplejoe 發表於 2010-6-27 13:09:50 |顯示全部樓層
回復 10# 貓貓

真係獲益良多,小小的花園令大家更有機會去接觸大自然,我都好嚮往。add4icon
回復