新回家的小可愛

作者: heiheimama 發表于 2008-1-6 18:33:43
2564 14
本星期超開心!得到花友A同M的熱心捐助,我的酢醬草花園終於突破十個品種了!希望與花友分享這些新回家的小可愛!

O. Pes-caprae,小小的雀斑葉,好像比花還可愛!

O. Pes-caprae,小小的雀斑葉,好像比花還可愛!

O. Braziliensis,沒有想過我也可以擁有!

O. Braziliensis,沒有想過我也可以擁有!

O Simplex,團購回來的長不出,這棵別人送贈的已經有花蕾!

O Simplex,團購回來的長不出,這棵別人送贈的已經有花蕾!

小可愛大齊集!

小可愛大齊集!
ayclui 發表於 2008-1-6 20:49:24 |顯示全部樓層
最細粒白色膠杯嘅係邊位朋友呀?
回復

heiheimama 發表於 2008-1-6 21:21:26 |顯示全部樓層
係 Oxalis Brasiliensis既bb呀,我見在原本那群葉伸出來的一小拙有點突兀,就索性把她分開來,如果成功,我就有兩棵啦!
回復

ayclui 發表於 2008-1-6 22:02:28 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-6 21:21 發表
係 Oxalis Brasiliensis既bb呀,我見在原本那群葉伸出來的一小拙有點突兀,就索性把她分開來,如果成功,我就有兩棵啦!

唔怪得有d似後面果隻Oxalis Brasiliensis 啦
佢d葉厚厚咁好好feel
回復

heiheimama 發表於 2008-1-6 22:05:25 |顯示全部樓層
咁細你都睇到!?~
回復

tata 發表於 2008-1-6 22:06:09 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-6 21:21 發表

我棵Oxalis Brasiliensis 泥入面都有好多葉上緊嚟呀, 開心到震~ 花友a嗰棵無轉盆, 但都好健康~佢哋呢兩棵已經放咗喺最有利位置喇

快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大
回復

ayclui 發表於 2008-1-6 22:08:23 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-6 22:05 發表
咁細你都睇到!?~

你唔知我有對 '高清' 眼咩? 哈哈
回復

ayclui 發表於 2008-1-6 22:11:42 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-6 22:06 發表

我棵Oxalis Brasiliensis 泥入面都有好多葉上緊嚟呀, 開心到震~ 花友a嗰棵無轉盆, 但都好健康~佢哋呢兩棵已經放咗喺最有利位置喇

快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快啲大快 ...

嘩...咒語好勁...
我今日都拿拿聲幫棵Oxalis Brasiliensis搬新屋, 希望佢大快啲
回復

Monse 發表於 2008-1-7 09:07:04 |顯示全部樓層
heima
比心機啊,相信距離開花的日子不遠了。
回復

Fonica 發表於 2008-1-7 10:39:20 |顯示全部樓層
見到希媽d小可愛,真係好慚愧 因為這兩天都忙得很,星期六收到的禮物都仍未落盆,只是給牠們一點水 今晚一定要努力
回復

豔豔 發表於 2008-1-7 13:59:31 |顯示全部樓層
O. Braziliensis 好cute呀
回復

Monse 發表於 2008-1-7 14:00:49 |顯示全部樓層
比張係綱上找來的Oxalis Brasiliensis 圖你地睇吓佢既花係點樣既,唔好流口水喎,我舊年種時開好多花架。

Everybody 靚嗎?

Everybody 靚嗎?
回復

豔豔 發表於 2008-1-7 14:02:15 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-7 14:00 發表
[quote]原帖由 krista 於 2008-1-6 22:06 發表

比張Oxalis Brasiliensis 圖你地睇吓佢既花係點樣既,唔好流口水喎,我舊年種時開好多花架。 ...

唔好流口水??? 我流到成地都係喇...............
回復

tata 發表於 2008-1-7 14:04:15 |顯示全部樓層
暈喇.................
回復

ayclui 發表於 2008-1-7 14:46:15 |顯示全部樓層
靚到丫......
返屋企馬上搬佢去最正嘅位先
回復