218小果園(自家用的有機肥)

作者: mr_k 發表于 2010-5-28 18:53:35
7957 73
kerorozIL 發表於 2010-6-16 16:04:46 |顯示全部樓層
自家用的有機肥......好臭
mr_k 發表於 2010-6-16 13:33

尿都有,係咪人尿?
回復

mr_k 發表於 2010-6-17 17:31:45 |顯示全部樓層
吾用人尿可以用尿素ge ...haha
回復

mr_k 發表於 2010-7-27 12:47:05 |顯示全部樓層
黄皮...遲下有番荔枝..

黄皮

黄皮
回復

muitau 發表於 2010-7-27 15:39:59 |顯示全部樓層
啲黃皮好大粒呀~~~
你比我盆木瓜星期日我移左大盤喇,希望佢開枝散葉,仲要唔好係公啦add4icon
回復

mr_k 發表於 2010-7-27 19:11:50 |顯示全部樓層
回復 24# muitau

haha..thx ...一定係乸...優良品種嘛 ..
回復

justine2010 發表於 2010-7-27 19:20:48 |顯示全部樓層

k先生..= =''''咁大地方種植~~未免太讓人羨慕吧!!~~~比著我實整返個天然溫室..量產~質優!!

地方大..又想種得多...自然麻煩多...不搞溫室..自找麻煩...做的工夫多~~

搞埋 無土栽培...令產量激增一倍以上...= =2千尺...點止可以自給自足...甚至開檔街市賣有機產品賣都日日有供應添~^^

無土栽培 可以一人管理 6畝田都唔覺辛苦!~~咁你明啦...種野最緊要..收成多~ 種得好..食得美味//
回復

mr_k 發表於 2010-7-28 19:37:34 |顯示全部樓層
回復 26# justine2010

温室甘味要好多$ ?
回復

justine2010 發表於 2010-7-29 22:09:25 |顯示全部樓層
....2千呎...$2000 ~ $4000左右啦...不過種得多~~賣得好...很快回本呢~~
再不然在這論壇籌集資金囉~~想學有機無土栽種~又搞得好的~~相信還會有人來參加

這樣///也不會虧本的
回復

mr_k 發表於 2010-7-30 16:45:13 |顯示全部樓層
2千呎ge温室$2000 ~ $4000?? hehe.係 吾係ga?
回復

justine2010 發表於 2010-7-30 20:10:33 |顯示全部樓層

你想到有幾誇張呀?? ^^ 呵~~唔係邊度叫人起工廠大廈做 種植 還可賺錢呢~~

簡單講...只係一個大帳篷...泥又唔駛...肥料...同埋 一個 大水缸 用以自動澆水.....
如種瓜..就要竹棚囉... 少許磚頭...

- -仲諗到需要什麼嗎??.??

欣賞下以下這條片的簡介及設備..好簡單就能做出驚人的收成...當然可以再進化的設計一下..

http://video.pomoho.com/ent/2070495

http://v.ku6.com/show/1BARa9k_TQUwB8R1.html  << 這條片是講解清楚每個種植步驟~~

http://v.youku.com/v_show/id_XOTIxNTkxMDQ=.html <呢度都有好詳細的步驟 包括柱立式及所有設備同步驟

其實也不是很複雜~~一開始 搞好利器...日後就大把人羨慕你...^^
回復

mr_k 發表於 2010-7-31 19:53:51 |顯示全部樓層
.o.我諗我吾適合呢d ..haha but 多謝你...
回復

SSL200507 發表於 2010-10-10 23:14:18 |顯示全部樓層
回復 8# mr_k

2304尺 -

Do you think of having a mango tree/lemon tree etc.  Make a fruit field.  
回復

mr_k 發表於 2010-10-11 16:08:59 |顯示全部樓層
回復 32# SSL200507
好!!我update番的相比你看....
回復

grand 發表於 2010-10-13 14:19:30 |顯示全部樓層
HI, 你比我個棵番荔枝,它到現在同之來一樣.
回復

mr_k 發表於 2010-10-13 20:00:02 |顯示全部樓層
回復 34# grand

係甘慢ga....旦一大起上來就很快..冬天d葉會落哂得番條框, 春天就再發葉.吾好从為他c左ar...甘你要吾要大棵d ga ?我有...
回復

mr_k 發表於 2011-4-3 12:47:43 |顯示全部樓層

回復

littlesister 發表於 2011-4-3 18:48:31 |顯示全部樓層
嘩, 好大地方啊, d村屋咁靚既?

呢排有咩收獲呀?
回復

mr_k 發表於 2011-4-3 22:17:51 |顯示全部樓層
回復 littlesister 的帖子

好細架咋,呢排冇咩呀,只有木瓜.
回復

littlesister 發表於 2011-4-3 22:34:51 |顯示全部樓層
mr_k 發表於 2011-4-3 22:17
回復 littlesister 的帖子
好細架咋,呢排冇咩呀,只有木瓜.

木瓜都唔錯喎, 不過冇相既?

你個度在我黎講已經勁大架啦, 我得一個露台仔咋

睇你簽名檔, 你住馬鞍山架? 馬鞍山有咁靚既村屋既咩? 我N年前都住過馬鞍山, 唔通係西沙路個頭?
回復

mr_k 發表於 2011-4-3 22:44:30 |顯示全部樓層

西沙路,你搬左出市區呀?
回復